Θα αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων και πόσο;

Η τιμή του αργού φλερτάρει με τα 70 δολάρια το βαρέλι

  • -
  • -

Διεθνής ανησυχία επικρατεί μετά τις επιθέσεις με drone στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία, του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου η τιμή του αργού (Brent) κατέγραψε άνοδο έως 19,5%, η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ σε μία μέρα. Τελικά η τιμή έκλεισε στα 69 δολάρια, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα διατηρείται και την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

To GOCAR μίλησε με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, σχετικά με το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον Γιώργο Ασμάτογλου το πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του αργού πετρελαίου τις επόμενες μέρες θα καθορίσει αν θα δούμε - και σε τι ύψος - αυξήσεις των καυσίμων στα πρατήρια της χώρας μας.

GOCAR: Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή η τιμή του αργού «φλερτάρει» με τα 70 δολάρια ανά βαρέλι. Θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια της χώρας μας;

Γιώργος Ασμάτογλου: Όταν υπάρχει αύξηση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, υπάρχει και αύξηση του διυλισμένου προϊόντος. Δεν έχουμε παρά να το δούμε στις επόμενες μέρες. Δεν είναι όμως απόλυτο ότι θα αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων, γιατί αισθάνομαι ότι μετά την άνοδο οι διεθνείς τιμές υποχωρούν.

GOCAR: Μία μεγάλη αύξηση της τιμής του αργού σε πόσες μέρες «περνά» στα πρατήρια;

Γ.Α.: Τα διυλιστήρια διορθώνουν καθημερινά τις τιμές τους, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Άρα αν ένα πρατήριο πάει να αγοράσει καύσιμα σήμερα από το διυλιστήριο, θα εισπράξει την αυξημένη ή την μειωμένη τιμή.


GO
CAR:
Ακούγεται στην αγορά για ενδεχόμενο αύξησης της τιμής της αμόλυβδης κατά 5%. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Γ.Α.: Θα πρέπει να συμβεί άνοδος της τιμής του πετρελαίου σε βάθος μίας εβδομάδας. Τίποτα δεν είναι απόλυτο, ούτε η αύξηση του 5%. Υποθέσεις κάνουμε, ότι αν οι αυξήσεις αυτές συνεχιστούν καθημερινά τις επόμενες ημέρες θα επιβαρυνθούν οι τιμές στα πρατήρια.

Οι εξελίξεις στην διεθνή αγορά πετρελαίου – και οι επιπτώσεις τους στην εγχώρια αγορά - είναι το αντικείμενο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό την προεδρία του υφυπουργού Ενέργειας κ. Γεράσιμου Θωμά.
Θα συμμετάσχουν επίσης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης, η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κ. Αλεξάνδρα Σδούκου καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών διύλισης, του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και των βενζινοπωλών.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...