Δοκιμή smart #3 Brabus: Την smart που ξέρατε, ξεχάστε την

Με το #3 Brabus η smart κόβει μαχαίρι τους δεσμούς με το παρελθόν πετώντας επιδεικτικά το γάντι στον ανταγωνισμό, με ένα ηλεκτρικό coupe crossover ισχύος 428 ίππων.

  • -
  • -
Ισχύς428 PS
Ροπή Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h3,7 sec
Κατανάλωση ενέργειας17,60 kWh/100 km
Euro NCAP
με μια ματιά

Η ισχυρότερη έκδοση στη γκάμα του #3 φέρει το λογότυπο της Brabus και αποδίδει 428 ίππους από δυο ηλεκτροκινητήρες. 

Ας υποθέσουμε ότι δε γνωρίζατε και σας έλεγε κάποιος ότι αυτό το αυτοκίνητο που βλέπετε στη φωτογραφία είναι smart και μάλιστα με 428 ίππους. Θα τον πιστεύατε; Σίγουρα όχι. Αυτή είναι όμως η νέα smart, η οποία πραγματοποιεί ένα μεγάλο come back στην αγορά έχοντας υψηλές βλέψεις και τεράστιες προσδοκίες. Και φυσικά, μια σημαντικότατη αλλαγή. Στη φιλοσοφία της. Η smart προχώρησε πριν από 30 σχεδόν χρόνια σε μια επαναστατική κίνηση. Με την παρουσίαση του fortwo, τάραξε τα νερά στο αυτοκινητικό γίγνεσθαι αλλά κυρίως, «έφτιαξε» μια στρατιά φανατικών οπαδών του μοντέλου της σε ολόκληρο τον κόσμο! Η επιτυχία του fortwo υπήρξε μνημειώδης. Η smart θέλησε να την εκμεταλλευτεί και προχώρησε στη δημιουργία του forfour και κατόπιν των Roadster/Coupé. Όλες οι προσπάθειες της όμως βρίσκονταν πάντα κάτω από τη βαριά σκιά του fortwo… Το κακό όμως δεν ήταν ότι βρίσκονταν κάτω από τη σκιά του fortwo αλλά ότι στοίχισαν πολύ στην εταιρεία. Στο οικονομικό κομμάτι.

Και κάπου εκεί, ήταν που ανέλαβε δράση η Mercedes. Η οποία αποφάσισε πως η οικονομική αιμορραγία έπρεπε να σταματήσει και διέκοψε τη χρηματοδότηση της smart. Με αποτέλεσμα η τελευταία να αναστείλει τη λειτουργία της. Τα πάντα έμοιαζαν χαμένα έως ότου, το 2019, Mercedes και Geely δίνουν τα χέρια ανακοινώνοντας μια νέα κοινοπραξία στην οποία κάθε μία από τις δύο εταιρείες είχε ισόποσο ποσοστό μετοχών στο νέο σχήμα. Η smart γεννιέται ξανά από τις στάχτες της, έχοντας όμως αυτή τη φορά ένα διαφορετικό DNA. Τα πρώτα δείγματα γραφής αυτής της νέας εποχής, είναι τα #1 και #3 ενώ στην Κίνα, όπου κατασκευάζονται αποκλειστικά τα νέα μοντέλα, υπάρχει και το #5 το οποίο σύντομα θα έρθει και στη χώρα μας. Κοινό στοιχείο των τριών αυτοκινήτων της νέας smart είναι ότι όλα, κινούνται σε crossover μονοπάτια όντας αμιγώς ηλεκτρικά. Και για όσους τυχόν αναρωτιούνται εάν θα υπάρξει ξανά αυτοκίνητο με τις προδιαγραφές και το «χαρακτήρα» του fortwo, η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Εκτός κι αν «γυρίσει ο κόσμος ανάποδα»…

Ένα μοντέρνο coupe crossover

Το #3 μπορεί να μη φέρνει κάποια επανάσταση στο χώρο, πρόκειται όμως για ένα από τα ομορφότερα compact coupe crossover της αγοράς (μήκος 4,4 m). Πετυχαίνοντας μάλιστα και ένα ιδιαιτέρως δύσκολο στόχο, να ισορροπεί αρμονικά, ανάμεσα στα αισθητικά «θέλω» των Κινέζων αλλά και των υπολοίπων «πολιτών» αυτού του κόσμου. Στο εμπρός μέρος του ξεχωρίζει η «shark nose». Η μάσκα «ρύγχος καρχαρία» δηλαδή όπως την έχει βαφτίσει χαρακτηριστικά η smart. Τα LED φώτα συνδέονται μεταξύ τους μέσω μιας φωτεινής μπάρας, ενώ ο ευμεγέθης προφυλακτήρας με τις περίτεχνες καμπύλες ολοκληρώνει ιδανικά μια αντικειμενικά πιστεύω, δυναμική εικόνα.

Ειδικά η έκδοση που είχαμε στην κατοχή μας, που φέρει την υπογραφή του διάσημου βελτιωτικού οίκου Brabus, έχει ακόμα πιο αγριεμένο look, με ελαφρώς πιο «μυώδεις» προφυλακτήρες – θόλους τροχών, 20άρες ζάντες και κόκκινες δαγκάνες στα φρένα (με αεριζόμενους δίσκους εμπρός-πίσω), συν φυσικά, τα χαρακτηριστικά λογότυπα «Brabus» που κοσμούν πάρα πολλά σημεία το αμάξωμα. Υπερβολικά πολλά είναι η αλήθεια… Την σπορτίφ φιλοσοφία της κατασκευής, ολοκληρώνει η μικρή αεροτομή στην οροφή η οποία δένει «γάντι» με την κουπέ λογική και το γλυκό «σβήσιμο» στο τελείωμα του πίσω μέρους.

Δείτε ακόμη: Αποκάλυψη για το smart #5 - Πότε έρχεται Ελλάδα; 

Στο εσωτερικό, το #3 Brabus έχει αρκετά οδηγοκεντρική θεώρηση. Ο οδηγός κάθεται σωστά, στηρίζει ιδανικά το κορμί του στα ενιαία, τύπου μπάκετ καθίσματα, ενώ έχει και εύκολη πρόσβαση στα επιμέρους συστήματα του αυτοκινήτου, με ελάχιστες κινήσεις των χεριών του.  Ανάμεσα σε αυτόν και το συνοδηγό, υπάρχει ένα τοξοειδές «τούνελ» το οποίο φιλοξενεί μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και λειτουργεί επίσης και ως ένα άνετο υποβραχιόνιο. Γενικά, τόσο οι φωτιζόμενοι τη νύχτα αεραγωγοί, όσο και οι διακόπτες για τα ηλεκτρικά παράθυρα, τα μπουτόν  στο τιμόνι έως και ο μοχλός των «ταχυτήτων» θυμίζουν ίσως περισσότερο Mercedes παρά smart, τουλάχιστον όπως θυμόμασταν οι παλαιότεροι τα μοντέλα της smart.

Αυτή τη φορά, «παίζει» το ρόλο του πίνακα οργάνων, με το ψηφιακό περιβάλλον να ολοκληρώνει ένα Head-up Display 10,25’’. Όπως ίσως φαντάζεστε, κάθε ενέργεια και κάθε εντολή, πραγματοποιείται μέσω της κεντρικής οθόνης. Η οποία παρότι έχει πάρα πολλές εφαρμογές και ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες αποδεικνύεται στην πράξη αρκετά δύσχρηστη ως προς το χειρισμό της. Χρειάζεται είναι η αλήθεια χρόνος για να μάθει κανείς να χειρίζεται «σωστά» το μενού της. Από το οποίο επαναλαμβάνω ρυθμίζεις τα πάντα έως και τους εξωτερικούς καθρέπτες! Ποιοτικά η καμπίνα είναι προσεγμένη, με τα σκληρά πλαστικά να κυριαρχούν αλλά να έχουν σωστή συναρμογή και φινίρισμα. Η έκδοση με το λογότυπο της Brabus συνδυάζει και αρκετές δερμάτινες λεπτομέρειες, ενώ φέρει και επένδυση από Alcantara στο τιμόνι.

Το κόκκινο πάντως είναι το χρώμα σήμα κατατεθέν της έκδοσης Brabus και αυτό το διαπιστώνει εύκολα κανείς βλέποντας τις ραφές στο τιμόνι, στα καθίσματα, στο ταμπλό και σε πολλά ακόμα σημεία της καμπίνας. Μια καμπίνα, η οποία προσφέρει όχι μόνο μια ευήλια αίσθηση λόγω και της γυάλινης πανοραμικής οροφής (η οποία βέβαια χρειαζόταν στην Ελλάδα ένα σκιάδιο) αλλά και την απαραίτητη ευρυχωρία για τέσσερις ή ακόμα και πέντε ενήλικες επιβάτες παρά τον κουπέ χαρακτήρα της κατασκευής. Ο δε χώρος φόρτωσης, προσφέρει ανάλογα με τη διάταξη των πίσω καθισμάτων από 370 lt έως 1.160 lt.

Η απόλυτη έκδοση

Το #3 χτίστηκε πάνω στη γνωστή πλατφόρμα «Sustainable Experience Architecture» του ομίλου Geely και συγκεκριμένα στην εκδοχή «SEA ΙΙ», η οποία χρησιμοποιείται από ποικίλες εταιρείες του γκρουπ (Volvo, Lynk & Co, Zeekr κ.α.) στα compact μοντέλα τους. Οι μπαταρίες που βρίσκονται στο δάπεδο του αυτοκινήτου είναι «NMC» δηλαδή νικελίου μαγγανίου οξειδίου του κοβαλτίου και έχουν ενεργειακή χωρητικότητα 66 kWh (62 kWh net), με τη smart, να δηλώνει πως είναι σε θέση να προσφέρουν αυτονομία της τάξεως των 415 km στο #3 Brabus, με μια πλήρη φόρτιση. Για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους οι μπαταρίες, χρειάζονται 30’ σε έναν ταχυφορτιστή 150 kW (από 10 έως 80%), επτάμιση ώρες σε ένα φορτιστή ισχύος 7,4 kW και λιγότερο από τρείς ώρες σε έναν 22άρη.

Δείτε ακόμη: Είναι επίσημο! Επιστρέφει το κλάσσικό smart ForTwo! 

Ωραία όλα αυτά τα στοιχεία και χρήσιμα αν μη τι άλλο, αλλά ήρθε η ώρα να περάσουμε στο ζουμί… Η μεγάλη έκπληξη στο #3 Brabus έρχεται όταν πατήσεις βαθιά το δεξί πεντάλ. Έχοντας πρώτα βέβαια επιλέξει από το μενού και το mode Brabus (υπάρχουν ακόμα τα Eco, Comfort και Sport). Η επιτάχυνση είναι ακαριαία. Κι όλο αυτό διαδραματίζεται «μπροστά» σου χωρίς οι τροχοί να χάνουν την πρόσφυσή τους ή να περνούν στο τιμόνι ανεπιθύμητες δονήσεις ή κραδασμούς. Οι δύο κινητήρες της κορυφαίας version του #3 προσφέρουν συνδυαστικά 428 ίππους με 543 Nm ροπής επιταχύνοντας το όχημα από στάση έως τα πρώτα 100 km/h σε μόλις 3,7’’. Η τελική ταχύτητα βέβαια περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 km/h. Παρότι το #3 Brabus είναι βαρύ (1.910 kg) και με μια ελαστικότητα στο πλαίσιο του που γίνεται αισθητή υπό συνθήκες έντονου στρεσαρίσματος, το αυτοκίνητο είναι σε θέση να διορθώσει ακόμα και λάθος του οδηγού.

γλυκά

• Εμφάνιση

• Επιδόσεις

• Τεχνολογία

• Χώροι

ξινά

• Εξοικείωση με το σύστημα πολυμέσων

• Τιμή

Εάν είσαι πολύ επιθετικός στην είσοδο μιας στροφής το #3 θα ανοίξει ελαφρώς την τροχιά του. Παρόλα αυτά δε χρειάζεται να σηκώσεις το πόδι από το γκάζι. Αντιθέτως. Πρέπει να μείνεις σε αυτό και διορθώνοντας ελαφρώς με το καλό σε κατευθυντικότητα τιμόνι. «Ζυγίζεις» σωστά το όχημα και νιώθεις την ουρά να σχηματίζει μια μικρή γωνία στην έξοδο της στροφής. Μέχρι εκεί. Γιατί κατόπιν, αναλαμβάνουν δράση τα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία θέλοντας και μη, σε επαναφέρουν στην τάξη... Τα φρένα είναι πολύ καλά σε απόδοση, καμουφλάροντας μαεστρικά την κάπως τεχνητή αίσθηση που λαμβάνεις από το πεντάλ. Τα χρησιμοποιείς βέβαια αρκετά όταν αποφασίσεις να κινηθείς πολύ γρήγορα, κυρίως σε σφιχτά κομμάτια του οδικού δικτύου γιατί διαφορετικά, σε νορμάλ ρυθμούς, τα χρειάζεσαι ελάχιστα αφού σε επιβραδύνει η ανάκτηση ενέργειας από την επιλογή του «S-Pedal» κάθε φορά που «αποσύρεις» το πόδι από το δεξί πεντάλ.

Η ανάρτηση από την άλλη (γόνατα MacPherson εμπρός, πολλαπλών συνδέσμων πίσω και χαμηλωμένη κατά 3,5 πόντους συγκριτικά με των υπολοίπων μελών της οικογένειας), αποδεικνύεται σωστά σεταρισμένη σε ήπιους ρυθμούς κίνησης. Έχει καλή απόσβεση και δε μεταφέρει στο εσωτερικό δονήσεις ή θορύβους από τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος. Σε γρήγορο όμως τέμπο εμφανίζει σημάδια κόπωσης και μάλιστα αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα η «διαδρομή» της να «μαλακώνει» αισθητά και το «rebound» της να καθυστερεί αρκετά… Λογικό βέβαια εάν αναλογιστούμε το βάρος που καλείται να κουμαντάρει και κυρίως το γεγονός, ότι το #3 Brabus μπορεί στα χαρτιά να είναι το ισχυρότερο σε ιπποδύναμη, δεν είναι όμως μια καθαρόαιμη σπορ κατασκευή.

Επιλέγοντας μάλιστα αυτούς τους ρυθμούς οδήγησης «τρως» πολύ γρήγορα και την ενέργεια της μπαταρίας. Σαν μια μαύρη τρύπα που ρουφά… κιλοβατώρες κάθε φορά που βυθίζεις «τέρμα» το πεντάλ του γκαζιού. Αντίθετα στην πόλη ή σε κάποιο ταξίδι, χωρίς υποχωρήσεις, το #3 Brabus αποδεικνύεται αρκετά φειδωλό στις ενεργειακές του απαιτήσεις. Κρατήστε εν τέλει, ότι σε ένα μικτό κύκλο θα κάψετε κάτω από 20 kWh/100 km χωρίς τον παραμικρό περιορισμό.

Η smart, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί χρόνο ώστε να κάνει ξανά τις απαραίτητες συστάσεις στο κοινό. Είτε με το κοινό αυτό που την γνώριζε από το παρελθόν είτε με εκείνο, που την μαθαίνει τώρα. Και όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις των «rebranding», ο χρόνος είναι αυτός που θα δώσει όλες τις απαντήσεις. Τα πρώτα πάντως δείγματα είναι θετικά δεδομένου και του που βαδίζει η αυτοκινητοβιομηχανία. 

συμπέρασμα

Το #3 Brabus δεν είναι το μοντέλο που θα τραβήξει εμπορικά το κουπί στη γκάμα του εντυπωσιακού coupe crossover της smart. Είναι κατά κάποιο τρόπο ένα μήνυμα ή εάν προτιμάτε καλύτερα ένα δείγμα γραφής για το ποια είναι η νέα smart και ποιες είναι οι δυνατότητες της.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΝΑΤΑΣ

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...