FSW: Τεχνολογία συγκόλλησης χάλυβα-αλουμινίου

Πρώτη παγκόσμια εφαρμογή σε γραμμή παραγωγής από Honda

  • -
  • -

Για όσους γνωρίζουν από μηχανολογικά θέματα, η συγκόλληση ανόμοιων υλικών είναι σχεδόν αδύνατη, τουλάχιστον για τον συμβατικό εξοπλισμό. Πλέον η Honda ανέπτυξε μια τεχνολογία η οποία της επιτρέπει να συγκολλά τμήματα χάλυβα και αλουμινίου στο υποπλαίσιο που είναι από τα βασικά μηχανικά μέρη εντός αυτοκινήτου. Η τεχνολογία αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του υποπλαισίου στο καινούριο Accord, στην έκδοση που θα κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το άμεσο χρονικό διάστημα, ενώ σταδιακά η εφαρμογή της θα αφορά όλα τα μοντέλα της εταιρείας.

Η ανάγκη συγκόλλησης χάλυβα αλουμινίου υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στην αυτοκινητοβιομηχανία καθώς κατά τη μελέτη του οχήματος υπάρχουν τμήματα στα οποία θέλουμε να τα κατασκευάσουμε χρησιμοποιώντας και τα δύο υλικά ώστε να εξοικονομηθεί βάρος στα τμήματα που έχουμε χαμηλότερη φόρτιση. Με την FSW (Friction Stir Welding) όπως ονομάζεται η τεχνολογία, δημιουργείται μία σταθερή κόλληση χάρη στη βοήθεια ενός εργαλείου που περιστρέφεται μέσα στην αυλάκωση του αλουμινένιου τμήματος με το υλικό κόλλησης να πιέζεται πάνω στο χαλύβδινο τμήμα. Η κόλληση που επιτυγχάνεται είναι ισοδύναμης αντοχής με τη συμβατική αδρανούς αερίου (MIG) που χρησιμοποιείται στη γραμμή παραγωγής για ηλεκτροσυγκολλήσεις μεγάλου μήκους.

Με τη βοήθεια της συγκόλλησης FSW μπορεί να ελαττωθεί το βάρους του κατασκευασμένου υποπλαισίου κατά 25% σε σύγκριση με το εξολοκλήρου χαλύβδινο, ενώ η κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα μειώνεται κατά 50%.  Η νέα αυτή τεχνολογία επιτρέπει αλλαγή του σημείου έδρασης την ανάρτησης του υποπλαισίου το οποίο βελτιώνει την ακαμψία κατά 20% και δίνει περιθώρια βελτίωσης της δυναμικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου.

Η FSW μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και για τη συγκόλληση αμιγώς αλουμινένιων τμημάτων με σκοπό να βρει εφαρμογή σε ρομποτικά συστήματα κατασκευής πλαισίων εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο. Παράλληλα η Honda ανέπτυξε ένα σύστημα μη καταστροφικού ελέγχου των συγκολλήσεων που χρησιμοποιεί μία υψηλής ευκρίνειας κάμερα υπερύθρων και μια γεννήτριας ακτινών laser, για να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχουν σημεία αστοχίας.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...