Αυτό είναι το μυστικό για τη θρυλική αξιοπιστία της Toyota
Η Toyota σε όλες τις έρευνες αξιοπιστίας που διεξάγονται φιγουράρει πάντα, μέσα στην πρώτη τριάδα. Τίποτα προφανώς δεν είναι τυχαίο. Οι Ιάπωνες, έχουν βρει το μυστικό της επιτυχίας.
- -
- -

Σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων, αρκούν μόλις 3’’ για να ερωτευτεί κανείς. Αυτός ο κανόνας ισχύει εν πολλοίς και στο αυτοκίνητο. Η πρώτη ματιά, μπορεί να αποβεί καθοριστική. Το ντιζάιν ενός μοντέλου δηλαδή, είναι σε θέση, εάν είναι ελκυστικό, να κλέψει την καρδιά ενός αγοραστή. Στην περίπτωση βέβαια που αυτός λειτουργεί αποκλειστικά… με το συναίσθημα. Γιατί εάν στο παιχνίδι μπει και η λογική, τότε, τα δεδομένα αλλάζουν.
Ανεξάρτητοι οργανισμοί και φορείς απ’ όλο τον κόσμο, έχουν αποδείξει μέσα από ποικίλες έρευνες τους, ότι ο μέσος καταναλωτής θα επιλέξει κατά μεγάλο ποσοστό το επόμενο του αυτοκίνητο εάν αυτό, πληροί μια πολύ σημαντική παράμετρο. Θα πρέπει να είναι αξιόπιστο. Να μη «σπάει» και να μη «χαλάει» που θα έλεγε κανείς «λαϊκά». Ή πιο απλά, να είναι Toyota…
Το μυστικό της επιτυχίας
Δεν είναι τυχαίο ότι τα μοντέλα της Toyota πουλάνε σαν τρελά. Ούτε είναι τυχαίο επίσης ότι βλέπεις ακόμα και σήμερα στο δρόμο να κυκλοφορεί μια Corolla 40 ετών χωρίς να κάνει «κιχ». Οι Ιάπωνες, κατάφεραν να κάνουν συνώνυμο της αξιοπιστίας το όνομα Toyota γιατί ακολούθησαν μερικές βασικές, στρατηγικές κατευθύνσεις.
Genchi Genbutsu ή αλλιώς… δες μόνος σου
Η φράση «Genchi Genbutsu» σημαίνει «πήγαινε και δες μόνος σου». Και αντιπροσωπεύει μια πρακτική που ακολουθείτε εδώ και δεκαετίες στον ποιοτικό έλεγχο των αυτοκινήτων της ιαπωνικής φίρμας. Αυτή η αρχή ενθαρρύνει όσους εργάζονται στα εργοστάσια της φίρμας να φτάνουν κατευθείαν στην καρδιά του προβλήματος, αντί να βασίζονται σε δευτερογενείς πληροφορίες ή αναφορές τρίτων.
Επιπλέον, οι μηχανικοί για παράδειγμα, διεξάγουν δοκιμές στον «πραγματικό κόσμο», ώστε να μπορούν να εντοπίσουν τυχόν πιθανές αδυναμίες πριν το όχημα φτάσει στον καταναλωτή. Κάθε μοντέλο της Toyota περνά από άκρως απαιτητικές διαδικασίες και αξιολογείται σε ποικίλα περιβάλλοντα, πριν τεθεί προς πώληση στην αγορά.
Επίσης, το αυτοκίνητο ακόμα και μετά το πέρας των δοκιμών εξέλιξης παραμένει υπό εξέταση από ομάδα μηχανικών της φίρμας, η οποία μελετά καθημερινά το μοντέλο και τις φθορές που μπορεί να εμφανίσει με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η μέθοδος, επιτρέπει ουσιαστικά στην ιαπωνική φίρμα να κάνει περαιτέρω βελτιώσεις εάν χρειάζονται στα μοντέλα παραγωγής ώστε να «κρατήσει» την αξιοπιστία των αυτοκινήτων της σε υψηλά στάνταρντ.
Kaizen: Η δύναμη της συνεχούς βελτίωσης
Στα Ιαπωνικά, Kaizen σημαίνει συνεχής βελτίωση. Και είναι μια στρατηγική που διαπερνά κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Με αυτήν την προσέγγιση, σχεδιαστές και μηχανικοί της Toyota κάνουν σταδιακά μικρές βελτιώσεις σε οποιονδήποτε τομέα χρειαστεί, αντί να προχωρούν σε «βίαιες» αλλαγές που ενδεχομένως, και να έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα το Prius. Το πρώτο υβριδικό μοντέλο της Toyota έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να διατηρήσει την ηγετική του θέση στο χώρο γιατί πολύ απλά, δεν άλλαζε τα πάντα από γενιά σε γενιά. Αντιθέτως, βελτίωνε την αρχική φιλοσοφία κατασκευής του, σε τομείς όπως η οικονομία καυσίμου, η τεχνολογία και η σχεδίαση. Με μια τέτοια «προληπτική προσέγγιση», η εταιρεία είναι σε θέση να αποτρέψει τα μικρά προβλήματα από το να γίνουν… σημαντικά.
Δείτε ακόμη: Η Toyota έφτιαξε τετρακύλινδρο μοτέρ με 600 PS!
Η Toyota θέλει επίσης να συμμετέχουν όλοι σε κάθε της πρότζεκτ και συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες προτάσεις ή τυχόν παράπονα από τους εργαζόμενους της. Κατόπιν, οι διευθυντές των εργοστασίων εφαρμόζουν πολλές από αυτές τις προτάσεις για να βελτιώσουν τη συνολική διαδικασία παραγωγής. Ακόμα και οι μικρότερες αλλαγές μπορούν συχνά να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην απόδοση και την αξιοπιστία του οχήματος.
Προφανώς και η ιαπωνική φίρμα κατανοεί απόλυτα την αξία του αυτοματισμού, αλλά συνδυάζει τα πλεονεκτήματά του με την ανθρώπινη εποπτεία και παρέμβαση. Έτσι, οι άνθρωποι μπορούν να εντοπίσουν μια σειρά ελαττωμάτων και να σταματήσουν αμέσως την παραγωγή ή το αντίστροφο.
Αυτός ο τύπος συνδυασμένης προσέγγισης, η «Jidoka» όπως την αποκαλούν οι άνθρωποι της Toyota, μπορεί να μειώσει τα ελαττωματικά μέρη κατά τη συναρμολόγηση και να παράγει οχήματα υψηλότερης ποιότητας και αξιοπιστίας. Η Toyota δίνει επίσης τη δυνατότητα σε εξειδικευμένο προσωπικό που βρίσκεται στη γραμμή παραγωγής να σταματήσει τη διαδικασία εάν παρατηρήσει ότι κάτι δεν πάει καλά στον ποιοτικό τομέα…
Επίσης, η ιαπωνική φίρμα έχει καταφέρει κάτι μοναδικό. Να είναι συνεπής στα χρονοδιαγράμματα παραγωγής της. Ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι. Ειδικά για μια εταιρεία που πουλά 10+ εκατομμύρια οχήματα ετησίως.
Η εταιρεία έχει πετύχει να κατανέμει προσεκτικά το «φόρτο εργασίας» κατά την παραγωγική διαδικασία ώστε να αποφύγει υπερβολικά βιαστικές διαδικασίες σε περίπτωση που η ζήτηση είναι μεγάλη. Αυτός ο τύπος προσέγγισης ωφελεί επίσης και άλλους τομείς σε μεταγενέστερο στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού. Για παράδειγμα, η Toyota μπορεί να προσφέρει στο δίκτυο αντιπροσώπων της ένα στάνταρντ όγκο παραδόσεων, καθώς μπορεί και ελέγχει τη ζήτηση σε συνάρτηση με την παραγωγή.
Λειτουργεί επίσης ένα σύστημα παραγωγής «just-in-time» για οχήματα όπως το Yaris και το Yaris Cross, έχοντας ουσιαστικά ένα πολύ μικρό «στοκ» από αυτά τα μοντέλα στις «αποθήκες» της, ελαχιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό και τις οικονομικές σπατάλες. Επιπλέον, οι Ιάπωνες έχουν συνεργάτες… ζωής. Με τους περισσότερους τρίτους προμηθευτές που συνεργάζονται, έχουν αναπτύξει μια πολύ στενή σχέση η οποία διασφαλίζει στην εταιρεία ότι τα απαραίτητα εξαρτήματα που χρειάζεται θα τα παραλαμβάνει εγκαίρως, θα πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν θέσει, ενώ και σε περίπτωση σφάλματος, οι άνθρωποι της Toyota έχουν απευθείας επικοινωνία με το δίκτυο των προμηθευτών για την αντικατάσταση του ελλαττωματικού εξαρτήματος ή της παρτίδας.
Είναι εν τέλει η ανθρωποκεντρική κουλτούρα της
Οι παραπάνω «πρακτικές» αποτελούν μέρος του θρύλου της αξιοπιστίας της Toyota. Γιατί ουσιαστικά ο μύθος αυτός έχει χτιστεί με πυρήνα τον άνθρωπο. Ο Akio Toyoda έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η αξιοπιστία των προϊόντων της εταιρείας του οφείλεται στους υπαλλήλους της. Που αγαπούν αυτό που κάνουν και το σέβονται σα να είναι δικό τους.
Δείτε ακόμη: Το πιο αξιόπιστο αυτοκίνητο της χρονιάς είναι και πάλι Toyota
Η Toyota όμως δε στηρίζεται αποκλειστικά στη δύναμη των υπαλλήλων της αλλά και στη δύναμη του κοινού. Πάλι δηλαδή ο ανθρώπινος παράγοντας σε πρώτο πλάνο… Χρησιμοποιεί μαρτυρίες πελατών με μακρόχρονη εμπειρία ιδιοκτησίας των μοντέλων της για να συλλέξει σχόλια και παρατηρήσεις ώστε να διασφαλίσει όχι μόνο τη συνέχιση της αξιοπιστίας των προϊόντων της αλλά και για να αποδείξει στην πράξη ότι βρίσκεται πάντα δίπλα στους πελάτες της!