Η γρήγορη φόρτιση βλάπτει σοβαρά τα ηλεκτρικά – Πόσο μειώνεται η ζωή της μπαταρίας

Η γρήγορη φόρτιση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να μειώνει το άγχος των οδηγών αλλά αποδεικνύεται πως βλάπτει σοβαρά την υγεία της μπαταρίας.

  • -
  • -
Η γρήγορη φόρτιση βλάπτει σοβαρά τα ηλεκτρικά – Πόσο μειώνεται η ζωή της μπαταρίας

Σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την εικόνα των ηλεκτρικών οχημάτων προς το αγοραστικό κοινό, οι κατασκευαστές, κάνουν ότι περνά από το χέρι τους προκειμένου να εξισώσουν το χρόνο φόρτισης με το… αντίστοιχο «φουλάρισμα» στο βενζινάδικο ενός θερμικού μοντέλου.

Οι χρόνοι μειώθηκαν, όπως και η ζωή των μπαταριών

Πολλές εταιρείες έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να μειώσουν τους χρόνους φόρτισης στα ηλεκτρικά τους οχήματα, με ορισμένες από αυτές μάλιστα όπως η BYD για παράδειγμα, να διαφημίζουν ότι είναι πλέον σε θέση να φορτίσουν ένα ηλεκτρικό όχημα άνω του 80% σε μόλις 5 λεπτά!

Για να επιτευχθούν βέβαια αυτοί οι τάχιστοι χρόνοι επαναφόρτισης των μπαταριών απαιτούνται δυο πράγματα: η αρχιτεκτονική του ηλεκτρικού αυτοκινήτου να είναι άνω των 800V και οι φορτιστές, ισχύος 500 kW και άνω. Ωστόσο, ποικίλες έρευνες που έχουν διεξαχθεί αποδεικνύουν ότι φορτιστές άνω των 120 kW, μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής των μπαταριών έως και 40%, σε σύγκριση με φορτιστές χαμηλότερης ισχύος.

To CarNewsChina σε εκτενή αναφορά του στο θέμα κάνει λόγο για ένα τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται αφενός γιατί οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων παγιδεύονται μεταξύ μειωμένων χρόνων φόρτισης και καλής υγείας των μπαταριών του αυτοκινήτου τους, αφετέρου, διότι μια τέτοια συνθήκη θα είχε τρομερές συνέπειες στη διάρκεια ζωής του ηλεκτρικού αυτοκινήτου κάτι που μείωνε σημαντικά και το περίφημο οικολογικό του αποτύπωμα.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ουσιαστικά την ίδια τεχνολογία (ως προς τη χημική σύσταση των μπαταριών τους) με τα smartphones. Όσοι κάτοχοι έξυπνων κινητών τηλεφώνων φορτίζουν τις συσκευές τους με «γρήγορους» φορτιστές (67 kW και άνω) διαπιστώνουν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η υγεία της μπαταρίας τους φθίνει.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μόνο που μια τέτοια απώλεια σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα απαιτούσε με την πάροδο του χρόνου αντικατάσταση μέρους ή ολόκληρης της συστοιχίας των μπαταριών. Και η αλλαγή μπαταρίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κοστίζει. Κοστίζει πάρα πολύ για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Κι αν ο ιδιοκτήτης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου αποφασίσει ότι δεν τον συμφέρει οικονομικά να αντικαταστήσει τις μπαταρίες και επιλέξει να στραφεί στην αγορά νέου μοντέλου, τότε αυτομάτως, χάνεται και η ουσία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ως οικολογικού μέσου μεταφοράς.  

Το πρόβλημα όμως φαντάζει βουνό εάν στην εξίσωση αυτή προστεθούν και οι υπηρεσίες μεταφοράς. Όπου υπηρεσίες μεταφοράς, προσθέστε τους επαγγελματικούς στόλους από van, φορτηγά και βαρέα οχήματα, τα οποία σιγά-σιγά μπαίνουν και αυτά στην πρίζα και εκ των ουκ άνευ, ο χρόνος για αυτούς τους επαγγελματίες κλάδους φαντάζει χρυσός.

Σκεφτείτε ένα επαγγελματικό όχημα με μπαταρίες τεράστιας χωρητικότητας να πρέπει να φορτίζει συνεχώς σε ταχυφορτιστές 1.000 kW και άνω, ώστε να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στο δρόμο. Πόσο να αντέξουν κι αυτές οι μπαταρίες…

Δείτε ακόμη: 10 φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Οι κατασκευαστές, μέχρι να λανσάρουν τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης που θεωρητικά θα δώσουν λύση σε όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα, προσπαθούν να εφησυχάσουν το κοινό προσφέροντας μεγάλες εγγυήσεις στις μπαταρίες τους. Με το φόβο πάντα όσο αυξάνεται η δημοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων τόσο να αυξάνεται και ο κίνδυνος οι μπαταρίες να μην αντέξουν στη συνεχή ταχυφόρτιση και οι εταιρείες να επωμιστούν το κόστος αντικατάστασής τους…

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...