Ελλάδα: 3 στα 10 πρατήρια κλέβουν στην αντλία – Πόσα χάνει ο οδηγός σε ένα γέμισμα;
Όλο και περισσότερα είναι τα πρατήρια που κλέβουν καύσιμο, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να χάνουν πολλά χρήματα κάθε φορά που γεμίζουν το αυτοκίνητό τους.
- -
- -

Οικονομική αιμορραγία βιώνουν οι οδηγοί αυτοκινήτων, φορτηγών, moto και κάθε άλλου είδους οχήματος που κινείται με υγρά καύσιμα, καθώς αυξάνεται συνέχεια ο αριθμός των πρατηρίων που κλέβουν στην αντλία.
Αυτό μεταφράζεται σε πολλά χαμένα χρήματα σε κάθε επίσκεψη στο πρατήριο, με τους οδηγούς να μην μπορούν να κάνουν τίποτα για να προστατεύσουν τους εαυτούς και το πορτοφόλι τους. Έτσι, καταλήγουν να πληρώνουν χρήματα για να αγοράσουν σκέτο αέρα.
Όλοι οι οδηγοί έχουν πέσει θύματα της κλοπής στα καύσιμα
Η κλοπή στα καύσιμα είναι συστηματική και συνεχής όπως φαίνεται από επίσημα στοιχεία, ενώ η έκτασή της είναι τόσο μεγάλη ώστε αναπόφευκτα όλοι οι οδηγοί έχουν πέσει θύματα παραπάνω από μία φορές.
Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικό ή βενζίνη: Σε ποιο πληρώνεις μεγαλύτερη ασφάλεια;
Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός πληρώνει για μια συγκεκριμένη ποσότητα καυσίμου, όμως στο ρεζερβουάρ μπαίνει λιγότερο, με αποτέλεσμα να καλύπτει μικρότερη απόσταση από όσο υπολόγιζε, ενώ καλείται να πάει για ανεφοδιασμό πιο σύντομα από όσο θα έπρεπε.
Για το θέμα μίλησε ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος στο πλαίσιο ενός πάνελ στο Οκονομικό Φόρουμ των Δελφών και παρουσίασε επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 29% των πρατηρίων στην Αθήνα κλέβουν στην αντλία, ενώ στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 17%. Μάλιστα, την τελευταία δεκαετία ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά, αφού το 2016 στην Αθήνα το ποσοστό ήταν 15% και στη Θεσσαλονίκη 11%. Δηλαδή στην Αθήνα διπλασιάστηκε ο αριθμός των πρατηρίων που κλέβουν στην αντλία.
Πώς χάνουμε 15 ευρώ σε κάθε γέμισμα;
Συνεχίζοντας, ο κ. Αλιγιζάκης ανέφερε ότι κατά μέσο όρο το ποσοστό που κλέβουν οι αντλίες είναι 18%. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που πάμε σε ένα από αυτά τα πρατήρια, σχεδόν 1 στα 5 ευρώ που δίνουμε πάνε χαμένα.
Για να το κάνουμε πιο εύκολα κατανοητό, αν θέλουμε να γεμίσουμε ένα ρεζερβουάρ αυτοκινήτου με τυπική χωρητικότητα 50 λίτρων, η αντλία θα γράψει ότι αγοράσαμε 59 λίτρα και θα πληρώσουμε 102 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να πληρώσουμε 87 ευρώ. Δηλαδή σε κάθε γέμισμα χάνουμε 15 ευρώ, κατά μέσο όρο. Ανάλογα με το πρατήριο και το πόσο πειραγμένη είναι η αντλία, μπορεί να χάνουμε κι ακόμα περισσότερα χρήματα. Για κάποιον άνθρωπο που λαμβάνει τον βασικό μισθό, αυτό μεταφράζεται σε περισσότερο από 3 ώρες δουλειάς.
Γιατί κλέβουν τα πρατήρια;
Ο κ. Αληγιζάκης ανέφερε ότι υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που αυξάνεται ο αριθμός των πρατηρίων που πειράζουν τις αντλίες. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ατιμωρησία, αφού πολλές φορές η ΑΑΔΕ και γενικά οι ελεγκτικές Αρχές επιβάλλουν πρόστιμα, όμως τα δικαστήρια αναβάλλουν τις ποινές και επιτρέπουν στα πρατήρια να συνεχίζουν τη λειτουργία τους.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχει επιβληθεί από τον Μάρτιο του 2020, λόγω της πανδημίας αρχικά και του πολέμου στην Ουκρανία, αργότερα. Σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, το πλαφόν κάνει τους νόμιμους πρατηριούχους να μην έχουν επαρκή κερδοφορία, με αποτέλεσμα να ωθούνται οι ίδιοι στην παρανομία ή να παραχωρούν τα πρατήριά τους στους παραβατικούς.