Πόσο αυξήθηκε η αυτονομία των ηλεκτρικών σε μία δεκαετία;

Πόσο μακριά μπορεί να πάει ένα ηλεκτρικό με μία φόρτιση; Πριν από 10 χρόνια η αυτονομία ήταν μεγάλο πρόβλημα. Σήμερα, δεν είναι.

  • -
  • -
Πόσο αυξήθηκε η αυτονομία των ηλεκτρικών σε μία δεκαετία;

Τι αυτονομία έχει; Σε κάθε αναφορά για ηλεκτρικό αυτοκίνητο αυτή είναι η πρώτη ερώτηση και το βασικότερο θέμα συζήτησης, δικαιολογημένα. Τα πρώτα ηλεκτρικά δεν έφταναν μακριά με μία φόρτιση, οπότε το σχετικό άγχος παγιώθηκε από νωρίς.

Βέβαια, αν δούμε πόσο έχει αυξηθεί η μέση αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα τελευταία 10 χρόνια, θα δούμε ότι πλέον η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Η βελτίωση είναι τόσο μεγάλη και έγινε τόσο γρήγορα που οι περισσότεροι δεν θα μπορούσαν να το προβλέψουν, ενώ κάποιοι έχουν μείνει ακόμα στην εικόνα του παρελθόντος.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/0b818fc19c4e7bd0659a7ee4b022136a.jpg

Πόσο μεγαλύτερη αυτονομία έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα τελευταία 10 χρόνια;

Σε γενικές γραμμές, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σήμερα έχουν τριπλάσια αυτονομία από εκείνη που είχαν πριν από 10 χρόνια. Το 2015 δεν κυκλοφορούσαν ακόμα πολλά αυτοκίνητα που να κινούνται αποκλειστικά με ρεύμα, με τα περισσότερα να «βγάζουν» λίγο πάνω από 100 km.

Δείτε ακόμα: Ταχύτητα φόρτισης: Πόσο έχει εξελιχθεί την τελευταία 10ετία;

Σήμερα η λίστα των ηλεκτρικών μοντέλων είναι τεράστια, με την αυτονομία να έχει μεγαλώσει κατά πολύ. Χαρακτηριστικά, το Dacia Spring που είναι εκείνο με τη μικρότερη όλων ξεκινά από τα 220 km, ενώ στην κορυφή συναντάμε τη Mercedes-Benz EQS με 821 km.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/23135446258879e1c15b51ed591cbcb9.jpg

Τριπλάσια αυτονομία στα ηλεκτρικά, μέσα σε 10 χρόνια

Τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν τα επίσημα στοιχεία της EPA, δηλαδή της Αρχής Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, η οποία βγάζει κάθε χρόνο τη μέση αυτονομία των BEV που κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά (ή τουλάχιστον έβγαζε μέχρι που ανέλαβε ο Trump, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει από εδώ και πέρα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EPA το 2015 η μέση αυτονομία ήταν στα 145 km, με τα μοναδικά μοντέλα εκείνης της εποχής που ξεχώριζαν από το σωρό να είναι τα Tesla (427 km). Αντίθετα, το 2024 που είναι τα τελευταία στοιχεία η μέση αυτονομία έχει φτάσει τα 455 km, με τα κορυφαία να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τα 830 km.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e45bd9e74ad9ac441efb3e0fc3741399.jpg

Η αυτονομία πλέον δεν είναι (τόσο μεγάλο) πρόβλημα – Γιατί;

Το 2025, λοιπόν, το πρόβλημα της αυτονομίας πλέον δεν υφίσταται ή για την ακρίβεια, έχει αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό. Ένας βασικός λόγος είναι ότι οι τιμές των μπαταριών έχουν πέσει, οπότε οι κατασκευαστές μπορούν να βάλουν μεγαλύτερες.

Επιπλέον, έχει αυξηθεί σημαντικά η πυκνότητα της ενέργειας, δηλαδή μία μπαταρία ίδιου μεγέθους μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερο ρεύμα. Ταυτόχρονα, έχουν γίνει σαφώς καλύτεροι οι ηλεκτρικοί κινητήρες, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα για να κινήσουν το αυτοκίνητο, ενώ υπάρχουν και πολύ περισσότεροι φορτιστές.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a69aac5312f019dee9e0ceec8156bba9.JPG

Τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια; Θα αυξηθεί κι άλλο η αυτονομία;

Τα επόμενα χρόνια η τεχνολογία των μπαταριών θα εξελιχθεί περαιτέρω, οπότε θα υπάρχει η δυνατότητα η αυτονομία να αυξηθεί περαιτέρω. Οι μπαταρίες στερεού τύπου (Solid State Batteries) υπόσχονται διπλάσια αποθήκευση ενέργειας σε μικρότερες διαστάσεις και με λιγότερο βάρος (και περισσότερη ασφάλεια), όμως είναι μία τεχνολογία που θα δούμε να εισάγεται σταδιακά.

Αρχικά θα τοποθετηθούν στα ακριβότερα μοντέλα και όσο θα πέφτει το κόστος θα βρουν το δρόμο τους και σε πιο προσιτά. Όμως η πραγματική συνεισφορά τους δεν θα είναι η εκτόξευση της αυτονομίας, αλλά η δημιουργία φθηνότερων μοντέλων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ce38107c387a375a25e8e9f55f021f72.jpeg

Το βασικό πρόβλημα σήμερα είναι η τιμή

Ας σκεφτούμε το εξής. Από την Bugatti Veyron και μετά, έγιναν όλο και περισσότερα τα θερμικά αυτοκίνητα με ισχύ 1.000+ ίππων, όμως αυτό δεν μεταφράστηκε σε αύξηση της ιπποδύναμης και στα καθημερινά μοντέλα.

Αντίστοιχα, αργά ή γρήγορα θα δούμε ηλεκτρικά με 1.000+ km αυτονομία, όμως δεν θα έρθει η στιγμή που θα μπορούν όλα να πάνε τόσο μακριά με μία φόρτιση. Απλά, οι εταιρείες θα μπορούν να ρίξουν περισσότερο την τιμή σε εκείνα που έχουν πιο «καθημερινές» δυνατότητες.

Για να το πούμε απλά. Τα προηγούμενα 10 χρόνια υπήρχε πρόβλημα με την αυτονομία, οπότε οι εταιρείες έπρεπε να «τρέξουν» για να τη βελτιώσουν πολύ και γρήγορα. Τώρα έχουμε φτάσει σε καλά επίπεδα, οπότε ο ρυθμός βελτίωσης από εδώ και πέρα θα είναι μικρότερος, γιατί πλέον το βασικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι η τιμή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...