Οριστικό τέλος στις φωτιές των ηλεκτρικών βάζουν δύο νέες τεχνολογίες
Μπαταρίες που είναι αδύνατο να πάρουν φωτιά. Αυτός είναι ο στόχος δύο νέων τεχνολογιών, οι οποίες υπόσχονται να κάνουν τα ηλεκτρικά ασφαλέστερα από ποτέ.
- -
- -
Οι φωτιές στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πολύ πιο σπάνιες σε σχέση με τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν βενζίνη, diesel ή οποιοδήποτε άλλο υγρό καύσιμο, αλλά απασχολούν περισσότερο τα πρωτοσέλιδα, δεδομένου ότι η τεχνολογία είναι πραγματικά νέα.
Στις σπάνιες περιπτώσεις που ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πάρει φωτιά, αρχικά οι μπαταρίες καίγονται σταδιακά, στη συνέχεια η φλόγα γίνεται πιο έντονη και τελικά γίνεται δύσκολο να σβήσει λόγω της θερμικής διαφυγής, ενός φαινομένου που προκαλεί ανεξέλεγκτη καύση των κυψελών ιόντων λιθίου για ώρες.
Νέα μελέτη υπόσχεται άκαυστη μπαταρία
Όμως οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις μπαταρίες πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στην ανάπτυξη χημικών συνδυασμών που μπορούν να αποτρέψουν εντελώς τις πυρκαγιές των ηλεκτρικών οχημάτων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Small εξηγεί πώς λειτουργεί η δυνητικά άκαυστη μπαταρία.
Δείτε ακόμα: Πόσο συχνά παίρνουν φωτιά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Μια ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Daegu Gyeongbuk ανέπτυξε μια μπαταρία μετάλλου-λιθίου που έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου και μπορεί επίσης να σβήνει τις πυρκαγιές από μόνη της χάρη σε έναν ειδικά ανεπτυγμένο ηλεκτρολύτη – το υλικό που επιτρέπει την ελεύθερη ροή ηλεκτρονίων μεταξύ των θετικών και αρνητικών πόλων της μπαταρίας.
Καλύτερες και πιο ασφαλείς μπαταρίες
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν «ηλεκτρολύτη τριών στρωμάτων από συμπαγή πολυμερή» που θα μπορούσε να αποτρέψει τις πυρκαγιές και ταυτόχρονα να διευκολύνει την ταχεία μετακίνηση των ιόντων που μεταφέρουν φορτίο εντός των κυψελών, γεγονός που μεταφράζεται σε ταχύτερους ρυθμούς μεταφοράς ενέργειας. Μετά από 1.000 κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης, η εν λόγω μπαταρία μετάλλου-λιθίου διατήρησε σχεδόν το 88% της αρχικής της χωρητικότητας.
«Αυτή η έρευνα αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην εμπορική αξιοποίηση των μπαταριών μετάλλου-λιθίου με χρήση ηλεκτρολυτών από συμπαγή πολυμερή, παρέχοντας παράλληλα αυξημένη σταθερότητα και απόδοση στις συσκευές αποθήκευσης ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Dr. Kim Jae-hyun σε δελτίο τύπου.
Η άκαυστη μπαταρία δεν θα μπαίνει μόνο στα αυτοκίνητα
Οι εφαρμογές μιας τέτοιας μπαταρίας μπορεί να είναι ευρείες, σύμφωνα με τη μελέτη. Αν τελικά η τεχνολογία βγει από το εργαστήριο και φτάσει σε εμπορικό επίπεδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους συσκευή, από smartphones μέχρι wearables και ηλεκτρικά οχήματα μέχρι συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας.
Η λύση της LG για τις φωτιές στις μπαταρίες
Ο κορεατικός γίγαντας μπαταριών LG Energy Solution έχει επίσης αναπτύξει μπαταρίες ηλεκτρικών οχήματων που μπορούν να καταστείλουν τη θερμική διαφυγή. Αποκάλυψε πέρυσι ένα ευαίσθητο στη θερμοκρασία «ενισχυμένο στρώμα ασφαλείας» στις συστοιχίες μπαταριών που λειτουργεί ως «ασφάλεια» για να αποτρέψει εξαρχής την υπερθέρμανση.
Η έρευνα για την πυρασφάλεια των μπαταριών θα ενταθεί
Αν και τα θερμικά αυτοκίνητα έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να τυλιχθούν στις φλόγες σε σύγκριση με τα ηλεκτρικά, η εστίαση στην πυρασφάλεια των οχημάτων μηδενικών ρύπων συνεχίζει να αυξάνεται, κάτι που είναι μόνο καλό.
Φυσικά, αυτοί οι μηχανισμοί πρόληψης πυρκαγιάς βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο έρευνας και ανάπτυξης. Και μπορεί να μην υπάρχει ακόμη μια καθολική λύση για την πλήρη πρόληψη των πυρκαγιών στα ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, με την παγκόσμια αγορά των ηλεκτρικών να μεγαλώνει κάθε χρόνο, αναμένεται αυτή η τεχνολογία -ή κάποια παρόμοια- να αναπτυχθεί εμπορικά αργά ή γρήγορα.