Πόσες μέρες δουλεύεις για να πληρώσεις τη βενζίνη; Αξίζει;
Αξίζει να λιώνουμε στη δουλειά έναν ολόκληρο μήνα, μόνο και μόνο για να ακουμπήσουμε τα λεφτά στο βενζινάδικο;
- -
- -
Πώς μετράμε το γέμισμα του αυτοκινήτου μας; Με λίτρα βενζίνης ή με ευρώ; Όποιον τρόπο από τους δύο κι αν χρησιμοποιούμε, είναι λάθος. Στην πραγματικότητα, αυτό που βάζουμε στο ρεζερβουάρ είναι 24 μέρες δουλειάς από τη ζωή μας, κάθε έτος. Αυτό είναι στ’ αλήθεια το κόστος που πληρώνουμε για να γεμίζουμε με βενζίνη τα αυτοκίνητά μας, απλά το έχουμε συνηθίσει και πλέον δεν μας κάνει εντύπωση.
Αντίθετα, με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ο εργάσιμος χρόνος ζωής που χαλάμε για να το γεμίσουμε για όλο το χρόνο είναι μόλις 6,75 μέρες στο καλό σενάριο και 13,5 μέρες στο χειρότερο. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.
Πόσο αξίζει κάθε ώρα δουλειάς στην Ελλάδα;
Ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα με τα στοιχεία του 2023 είναι 17.013 ευρώ. Υπολογίζοντας τις εργάσιμες ημέρες του έτους (260), αφαιρώντας τις αργίες (περίπου 10 μέρες) αλλά και τη νόμιμη άδεια (περίπου 25 μέρες), καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πηγαίνουμε στη δουλειά για 225 οχτάωρα μέσα σε ένα έτος. Άρα, συνολικά δαπανούμε 1.800 ώρες κάθε χρόνο, για την εργασία μας.
Δείτε ακόμα: Μέχρι πότε θα παίρνουν επιδότηση τα ηλεκτρικά; Θα είναι για πάντα αφορολόγητα;
Αφού δουλεύουμε 1.800 ώρες κάθε χρόνο και βγάζουμε 17.013 ευρώ, είναι εύκολο να βρούμε ότι η πραγματική πληρωμή μας είναι 9,45 ευρώ ανά ώρα. Όταν αγοράζουμε κάτι που κοστίζει 9,45 ευρώ, λοιπόν, στην πραγματικότητα αποφασίζουμε ότι η υπηρεσία ή το προϊόν που παίρνουμε εκείνη τη στιγμή, αξίζει μία ώρα που ξοδέψαμε από τη ζωή μας δουλεύοντας.
1 μήνας δουλειάς, μόνο για να γεμίζουμε βενζίνη
Μόνο για τη βενζίνη, ένα αυτοκίνητο θέλει κάθε χρόνο 1.837,5 ευρώ, υποθέτοντας ότι κάνουμε 15.000 km/έτος, με κατανάλωση 7 lt/100 km και τιμή 1,75 ευρώ/λίτρο. Αυτά τα 1.837,5 ευρώ αντιστοιχούν σε 194,44 ώρες δουλειάς ή αλλιώς σχεδόν 24 εργασιακά οχτάωρα. Με πιο απλά λόγια, από τους 12 μήνες του χρόνου, τον έναν δουλεύουμε μόνο για να πληρώνουμε τη βενζίνη.
Στον αντίποδα, με ένα ηλεκτρικό τα ετήσια έξοδα φόρτισης είναι 510 ευρώ, υποθέτοντας ότι κάνουμε 15.000 Km/έτος, με κατανάλωση 17 kWh/100 km και φόρτιση στο σπίτι με χρέωση 0,20 ευρώ/kWh. Αυτά τα 510 ευρώ αντιστοιχούν σε 54 ώρες δουλειάς ή 6,74 μέρες. Με απλά λόγια, οδηγώντας ηλεκτρικό αυτοκίνητο μία εβδομάδα δουλειάς είναι αρκετή για το μεταφορικό κόστος όλου του έτους. Αν η φόρτιση γίνεται αποκλειστικά σε δημόσιους φορτιστές το κόστος είναι ακριβώς διπλάσιο, καθώς η πιο συνηθισμένη χρέωση είναι στα 0,40 ευρώ/kWh, οπότε χρειαζόμαστε δύο εβδομάδες δουλειάς για να καλύψουμε το ρεύμα όλου του έτους.
Όσα δεν υπολογίσαμε
Φυσικά τα παραπάνω αφορούν μόνο τα έξοδα για καύσιμα και μάλιστα σε ένα πολύ στενά καθορισμένο πλαίσιο. Δεν έχουμε υπολογίσει τυχόν δωρεάν φορτίσεις, εκπτώσεις στα διόδια που πληρώνουν τα ηλεκτρικά, το δωρεάν παρκάρισμα στις ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης, εταιρικές φοροαπαλλαγές και αποσβέσεις.
Δείτε ακόμα: Γιατί η ΕΕ θέλει τόσο πολύ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Επιπλέον, χάριν απλότητας δεν συμπεριλάβαμε ούτε παράγοντες όπως πιθανή αύξηση της τιμής της βενζίνης ή/και Τέλη κυκλοφορίας που ίσως να πληρώνει ένα βενζινοκίνητο, αλλά ούτε και το αυξημένο κόστος του service που έχουν τα θερμικά σε βάθος χρόνου λόγω περισσότερων αναλώσιμων προϊόντων.
Είσαι πρόθυμος να «πετάξεις» στο ρεζερβουάρ 2-3 εβδομάδες δουλειάς;
Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε ένα μόνο πράγμα. Οι ώρες δουλειάς που απαιτούνται για να χρησιμοποιούμε ένα βενζινοκίνητο είναι ακόμα περισσότερες από όσο υπολογίσαμε, ενώ στην περίπτωση του ηλεκτρικού μάλλον ο τελικός απολογισμός στον πραγματικό κόσμο θα είναι λιγότερες ώρες συγκριτικά με την παραπάνω εκτίμηση.
Τι είναι καλύτερο, λοιπόν; Να «πετάμε» 2-3 εβδομάδες δουλειάς στο ρεζερβουάρ, μόνο και μόνο για να λέμε ότι γεμίζουμε σε 5 λεπτά ή να γλιτώνουμε χρήματα (άρα χρόνο) κι ας περιμένουμε 15-20 λεπτά για να φορτίσουμε, στις λίγες φορές που θα χρειαστεί μέσα στον χρόνο; Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση. Ο κάθε άνθρωπος ιεραρχεί διαφορετικά τις ανάγκες του.
Οικολογικό όφελος, μαζί με οικονομικό – Ο απόλυτος συνδυασμός
Είναι δεδομένο ότι το οικονομικό σκέλος δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κίνητρο για τη στροφή στην ηλεκτροκίνηση. Οι βασικοί λόγοι πάντα είναι (και πρέπει να είναι) περιβαλλοντικοί, δηλαδή η συνολική μείωση των εκπομπών ρύπων, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις, εκεί όπου ζει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικό αυτοκίνητο χωρίς επιδότηση. Αξίζει ή ούτε καν;
Ωστόσο, όταν η βελτίωση του περιβάλλοντος συνοδεύεται με οικονομικό όφελος για τον τελικό χρήστη τότε έχουμε το ιδανικό σενάριο, ώστε να γίνει το ταχύτερο δυνατό η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, στην ηλεκτροκίνηση. Φυσικά το δίλημμα αφορά πρωτίστως όσους σκοπεύουν να αγοράσουν αυτοκίνητο έτσι κι αλλιώς, ειδικά αν μπορούν να βρουν ηλεκτρικό σε παραπλήσια τιμή με του θερμικού που τους ενδιαφέρει, πράγμα που πλέον δεν είναι σπάνιο.