Θαύμα από την Xiaomi - Πούλησε 100.000 αυτοκίνητα σε 230 ημέρες
Μέσα σε λιγότερους από 8 μήνες παραγωγής, η κινεζική Xiaomi έσπασε το φράγμα των 100.000 αυτοκινήτων. Το επίτευγμα είναι εξαιρετικό αλλά ακόμα δεν είναι προσοδοφόρο.
- -
- -
Ο Κινέζος Elon Musk, ο Lei Jun, δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης, πρόεδρος και CEO της Xiaomi, πόσταρε μια φωτογραφία στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media, με τον ίδιο να κοιμάται σε ένα στρώμα στο πάτωμα των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων της εταιρείας του (κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και ο Elon Musk πριν από χρόνια) γράφοντας χαρακτηριστικά: «Έφτασα νωρίς στο εργοστάσιο σήμερα το πρωί. Το συνηθίζω άλλωστε. Ήρθα και πήρα έναν υπνάκο στο εργαστήριο. Ξαφνικά, ξύπνησα από φωνές. Είχαν ολοκληρωθεί 100.000 μονάδες», για να προσθέσει «Μας πήρε μόνο 230 ημέρες για να παράγουμε 100.000 SU7! Ως νέος στην αυτοκινητοβιομηχανία, πιστεύω ότι αυτή η επιτυχία είναι αξιοσημείωτη».
Οι πωλήσεις πάνε καλά αλλά η ζημιά παραμένει
Παρά την τεράστια επιτυχία της Xiaomi με το SU7, η εταιρεία εξακολουθεί να χάνει χρήματα για κάθε ένα μοντέλο που παράγει. Για την ακρίβεια, η κινεζική φίρμα μπαίνει μέσα 8.200 ευρώ ανά μονάδα, ενώ σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε, η χασούρα είχε υπερβεί τα 225 εκατ. ευρώ έως τις 30 Ιουνίου του 2024!
Τόσο ο διευθυντής του εργοστασίου, Ji Guo Wei, όσο και ο ιδιοκτήτης της Xiaomi Lei Jun, τονίζουν ότι για να είναι βιώσιμο το πρότζεκτ του SU7, να φέρνει δηλαδή κέρδη στα ταμεία της εταιρείας, οι πωλήσεις θα πρέπει να κυμαίνονται από 300.000 έως 400.000 ετησίως!
Αμφότεροι όμως, γνώριζαν ότι το πρώτο αυτοκίνητο της φίρμας θα πουλάει εμφανίζοντας ζημιές για αρκετό διάστημα. Ήταν μέρος του business plan που είχε εκπονηθεί. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο δισκεταομμυριούχος ιδιοκτήτης της Xiaomi φρόντισε να κατασκευάσει μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής με περισσότερα από 700 ρομπότ και τρεις βάρδιες εργαζομένων, η οποία από τον Ιούνιο που ξεκίνησε να λειτουργεί σε φουλ ρυθμούς, είναι σε θέση να κατασκευάζει έως και 40 αυτοκίνητα την ώρα!
Σε αυτό το υπερσύγχρονο εργοστάσιο σύντομα θα προστεθούν και νέα μέλη, όπως το SU8 ένα μεγάλο ηλεκτρικό πολυτελές SUV και ένα ακόμη μοντέλο που παραμένει προς ώρας άγνωστο σε ποια κατηγορία θα τοποθετηθεί. Με αυτές τις κινήσεις, την αύξηση της παραγωγής του SU7 και τα νέα μοντέλα που θα προστεθούν σύντομα στη νεοσύστατη γκάμα της Xiaomi, ο Lei Jun, πιστεύει ότι το κομμάτι του αυτοκινήτου στον όμιλο, θα αρχίσει να είναι κερδοφόρο από το 2026 και μετά.
Τη δεδομένη στιγμή, το εντυπωσιακό σεντάν πωλείται μάλιστα σε χαμηλότερη τιμή στην Κίνα από το μεγάλο του ανταγωνιστή, το Tesla Model 3, ξεκινώντας από 215.900 ¥ (30.000 $). Η δε κορυφαία version του μοντέλου, το Xiaomu SU7 Ultra, εκκινεί από τα 814.900 ¥ (112.500 $).
Δείτε ακόμη: Στην Ελλάδα το αυτοκίνητο της Xiaomi με τα 1.550 PS
Η Xiaomi δεν έχει προφανώς κανένα λόγο να ανησυχεί για το μέλλον της, παρά το γεγονός ότι το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο εμφανίζει ακόμα χασούρα. Η διαφορά της με τις υπόλοιπες νεοσύστατες εταιρείες που ελάχιστες όπως φαίνεται θα επιβιώσουν στο χώρο, είναι ότι αυτή πουλάει και πουλάει σαν τρελή συν φυσικά το γεγονός ότι από πίσω της βρίσκεται ένας τεχνολογικός γίγαντας που εγγυάται την ασφάλεια του όλου εγχειρήματος.