Έλληνας οδηγός με Mercedes έσπασε όλα τα ρεκόρ – Έχουν το ταξί στο μουσείο

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά 4,6 εκατ. χιλιόμετρα «έγραψε» με το προσωπικό του Mercedes 240D o Έλληνας οδηγός! Είπατε κάτι περί αξιοπιστίας;

  • -
  • -

Διαβάζουμε σήμερα κατά καιρούς, ποικίλες έρευνες που μιλούν για αξιοπιστία, όριο ζωής στα αυτοκίνητα, διανυθέντα χιλιόμετρα κ.ο.κ. Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη διεθνούς οργανισμού, αξιολόγησε περισσότερα από 400 εκατ. οχήματα και διαπίστωσε, ότι ελάχιστα μοντέλα εξ αυτών, για την ακρίβεια 30 τον αριθμό, έχουν σοβαρές πιθανότητες να ξεπεράσουν τα 400.000 km…

Εξυπακούεται πως υπάρχουν περιπτώσεις, σπάνιες μεν αλλά υπαρκτές, που ορισμένα αυτοκίνητα διένυσαν περισσότερα από 1 ή και 2 εκατ. χιλιόμετρα. Στο πολύ prive ωστόσο club των μοντέλων με 4 και άνω εκατ. χιλιόμετρα οι παρουσίες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Με ένα από αυτά τα μοντέλα μάλιστα να φέρει και ελληνική υπογραφή. Είναι το ταξί του Γρηγόρη Σαχινίδη, ένα Mercedes 240D (W115) του 1976 που σταμάτησε να γράφει χιλιόμετρα με το οδόμετρο αναγράφει τον αριθμό 4,6 εκατ.!

Στο μουσείο της Mercedes στη Στουτγάρδη

Ο Γρηγόριος Σαχινίδης αγόρασε το αυτοκίνητο το 1981, μεταχειρισμένο από τη Γερμανία για 6.000 γερμανικά μάρκα. Πέρασε τότε στα χέρια του έχοντας διανύσει από τον προηγούμενο κάτοχό του 140.000 km.

Ο ίδιος εργαζόταν ως επαγγελματίας οδηγός ήδη από το 1973 (είχε εργαστεί επίσης ως μηχανικός στη Γερμανία την περίοδο που ήταν μετανάστης στη χώρα) και συνέχισε να βρίσκεται πίσω από το τιμόνι για 23 χρόνια συνολικά, μεταφέροντας χιλιάδες ανθρώπους και ποικίλες προσωπικότητες όπως τον ηθοποιό Μάνο Κατράκη, τους τραγουδιστές Δημήτρη Μητροπάνο και Μαρινέλλα έως και τον Γερμανό ποδοσφαιριστή Γκερτ Μίλερ.

Όπως έχει παραδεχθεί βέβαια ο ίδιος, η «κούρσα» που έμεινε για πάντα χαραγμένη στο μυαλό και στην καρδιά του έλαβε χώρα το 1993 όταν διασχίζοντας την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γιουγκοσλαβία, συνόδεψε ένα φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια στο Βελιγράδι, μεταφέροντας τον επικεφαλής της αποστολής, τον επιχειρηματία Στέφανο Μηλιό, το μόνο άτομο που είχε άδεια εισόδου στη χώρα εκείνη την εποχή.

Με το πέρασμα των χρόνων κι όταν πλέον το αυτοκίνητο έφθασε τα 4, 6 εκατ. χιλιόμετρα, ο Γρηγόρης Σαχινίδης, αποφάσισε να στείλει μια επιστολή στους ανθρώπους της Mercedes, με την οποία τους ενημέρωνε για τα διανυθέντα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου, ευχαριστώντας τους συγχρόνως για την αξιοπιστία και την αντοχή του μοντέλου.

Δείτε ακόμη: Τα 5 αυτοκίνητα που ζουν για πάντα και κάνουν 400.000 km

Η εν λόγω επιστολή, έπεσε στα χέρια του καθηγητή Χούμπερτ, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν υπεύθυνος για την αξιολόγηση των παλαιών οχημάτων της Mercedes. Έκπληκτος από το επίτευγμα και την ευχαριστήρια επιστολή του κ. Σαχινίδη αποφάσισε να ψάξει περαιτέρω το θέμα. Όταν διαπίστωσε ότι όλα όσα είχε διαβάσει ήταν πέρα για πέρα αληθή, επικοινώνησε με το ίδιο το Γρηγόρη Σαχινίδη.

Ο κ. Σαχινίδης ήθελε να κρατήσει το αυτοκίνητο για συναισθηματικούς λόγους. Αποφάσισε όμως να το δωρίσει στη Mercedes υπό την προϋπόθεση να μην φύγει ποτέ από το μουσείο και να μην τεθεί ποτέ, προς εμπορική εκμετάλλευση.

Επίσης, ο Έλληνας οδηγός ζήτησε κάτι ακόμα από τους ανθρώπους της Mercedes. Να μην αλλάξουν τίποτε στο αυτοκίνητο. Άλλωστε όντας ο ίδιος μηχανικός και αυτό που λέμε «μερακλής» με το αυτοκίνητο του το είχε διατηρήσει σε τέλεια κατάσταση. Τα σημάδια στο φαγωμένο τιμόνι, το φθαρμένο κάθισμα που ήταν έτοιμο να εμφανίσει τις σούστες του εσωτερικά, ήταν στοιχεία που δεν αλλάχθηκαν ούτε από τη Mercedes καθώς αποδείκνυαν κατά κάποιο τρόπο την αυθεντικότητα των εκατομμυρίων χιλιομέτρων του μοντέλου.

Το Mercedes-Benz 240D στις 21 Σεπτεμβρίου του 2004 μπήκε στο Μουσείο της γερμανικής φίρμας. Κατά καιρούς έχει παραχωρηθεί σε πολλές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο για να γνωρίσει το κοινό από κοντά την αξιοπιστία της γερμανικής φίρμας. Μάλιστα, το αυτοκίνητο το χει ασφαλίσει η Mercedes και για 500.000 ευρώ.

Ο κ. Σαχινίδης, έπειτα από προτροπή του τότε διευθύνοντα συμβούλου της Mercedes-Benz, Alexander Paufler, έλαβε το 2004 ως δώρο για τη δωρεά της αγαπημένης του 240D μια ολοκαίνουρια (τότε) C200 CDI.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...