Οι Κινέζοι τιμωρούν όσους ψήφισαν τους δασμούς - Ξεκινούν από την Πολωνία - Τι ψήφισε η Ελλάδα;

Η Πολωνία ψήφισε υπέρ των δασμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα. Τώρα, υπάρχει πιθανότητα να υποστεί συνέπειες γι’ αυτήν την κίνησή της.

  • -
  • -

Η Stellantis και η κινεζική εταιρεία Leapmotor, που ανακοίνωσαν την έναρξη μιας συνεργασίας για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, φαίνεται να εγκαταλείπουν τα σχέδια παραγωγής του δεύτερου μοντέλου τους στην Πολωνία.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η απόφαση αυτή φαίνεται να σχετίζεται με την επιβολή δασμών έως και 45% στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια απόφαση που υποστήριξε η Πολωνία.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/69b735f5b945237e191629aeef357c51.jpg

Ποιο αυτοκίνητο της Leapmotor δεν θα παραχθεί τελικά στην Πολωνία;

Η Stellantis και η Leapmotor παρουσίασαν το νέο ηλεκτρικό B-SUV με την ονομάσία B10 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, περιγράφοντάς το ως σημείο-ορόσημο στη συνεργασία τους και αναμενόταν η παραγωγή του να γίνει στην Πολωνία.

Δείτε ακόμα: Μέχρι πότε θα παίρνουν επιδότηση τα ηλεκτρικά; Θα είναι για πάντα αφορολόγητα;

Όμως, με τα νέα δεδομένα, εξετάζεται η πιθανότητα παραγωγής του B10 σε άλλες μονάδες της Stellantis, όπως στο εργοστάσιο του Άιζεναχ στη Γερμανία και της Τρνάβα στη Σλοβακία. Οι δύο χώρες δεν στήριξαν τους δασμούς, σε αντίθεση με την Πολωνία, που ηγήθηκε της απόφασης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/57e71b9cb3b41961631ac478e548d3d7.jpg

Ο ρφόλος των κυρώσεων στην απόφαση για την απομάκρυνση από την Πολωνία

Η αλλαγή τοποθεσίας παραγωγής μπορεί να συνδέεται με την αντίδραση του Πεκίνου στις κυρώσεις, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που ώθησαν την Stellantis σε αυτήν την κίνηση. Η παραγωγή στην Γερμανία θεωρείται πιο δαπανηρή σε σχέση με την Πολωνία λόγω των υψηλών εργασιακών και ενεργειακών εξόδων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d9449857e663cb8c8272ab3c41e126c6.jpg

Γιατί συνεργάστηκε η Stellantis με τη Leapmotor;

Η Stellantis, μέσω της συνεργασίας με τη Leapmotor στοχεύει στην προσφορά υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων με προσιτό κόστος, σε αγορές εκτός Κίνας. Η Leapmotor, που κατέχει το 49% της κοινοπραξίας, στοχεύει με τη σειρά της στην εξαγωγή της σειράς B στην Ευρώπη, όπου ξεκίνησε ήδη τις πωλήσεις της τον Σεπτέμβριο.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή, και τα βλέμματα στρέφονται στο πώς θα επηρεαστεί η παραγωγή στην Πολωνία και αν η επιλογή αυτή θα επιφέρει συνέπειες στις θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά τη χώρα μας ίσως να βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, καθώς στην ψηφορία που έγινε στην ΕΕ για τους δασμούς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η Ελλάδα είχε επιλέξει να απέχει, χωρίς να ψηφίσει ούτε υπέρ (όπως η Πολωνία) αλλά ούτε και εναντίον της επιβολής τους.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...