Η Google σε ρόλο αστυνομικού– Θα απαγορεύει την οδήγηση στους «κακούς» οδηγούς
Η Google εξελίσσει μια εφαρμογή η οποία μεταξύ άλλων θα αφαιρεί από τον κακό οδηγό τον έλεγχο του αυτοκίνητο του…
- -
- -
Τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι ήδη, φορτωμένα με τεχνολογία. Τα προηγμένα τεχνολογικά συστήματα που διαθέτουν, «παρακολουθούν» και «βοηθούν» τον οδηγό, ώστε να κινείται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια στο δρόμο.
Τα δεδομένα που συλλέγουν βέβαια όλα αυτά τα high tech «gadget» κάπου καταλήγουν προφανώς αλλά αυτό είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, το οποίο δεν είναι της παρούσης να εμβαθύνουμε αναλύοντας το.
H 25σέλιδη πατέντα της Google
Όπως φαίνεται όμως εκ του αποτελέσματος, η Google, θέλει να εκμεταλλευτεί αυτά τα δεδομένα. Ο τεχνολογικός κολοσσός, κατέθεσε πρόσφατα μια αίτηση για ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μέσω της Waymo αναφορικά με ένα AI λογισμικό, που θα παρακολουθεί όλες τις λειτουργίες και τις ενέργειες των συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης του αυτοκινήτου και στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά θα «μεταφέρονται» σε μια πλατφόρμα η οποία θα τα επεξεργάζεται και θα αποφασίζει εάν είστε καλός ή κακός οδηγός!
Αυτή είναι σε μέσες άκρες η βασική ιδέα που περιλαμβάνει η 25σέλιδη αίτηση που κατέθεσε η Google η οποία δίνει έμφαση στον εντοπισμό της «παρεκκλίνουσας» συμπεριφοράς του οδηγού. Εκτός βέβαια από την αξιολόγηση των ενεργειών ενός οδηγού πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου του, η πατέντα της Google προσφέρει πολλές ακόμα επιλογές «διορθωτικής δράσης». Οι πιο βασικές είναι οι οπτικές και ακουστικές ειδοποιήσεις, η ενημέρωση άλλων οχημάτων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση ότι ένας «κακός» οδηγός κυκλοφορεί «ελεύθερος» κοντά τους και η χείριστη δυνατότητα του συστήματος, είναι να αναλάβει το ίδιο, τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας!
Επιπλέον, η εφαρμογή της Google θα βαθμολογεί τους οδηγούς για τη συμπεριφορά τους πίσω από το τιμόνι, που σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου θα έχει ένα «σοβαρό» database για το προφίλ του κάθε οδηγού.
Δείτε ακόμη: Το Google Maps συνεργάζεται με την αστυνομία
Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας αφορούν ουσιαστικά το «κλείδωμα» ή την πιστοποίηση μιας ιδέας για πιθανή μελλοντική χρήση. Ίσως λοιπόν να μη χρειάζεται να ανησυχούμε ότι σύντομα η Google θα μπορεί να ελέγξει το αυτοκίνητο μας και κατ’ επέκταση εμάς τους ίδιους. Ωστόσο όλα αυτά τα προηγμένα λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης μας δίνουν αν μη τι άλλο μια γεύση από το πως θα είναι η αυτοκινητική ζωή μας σε 30 χρόνια από σήμερα…