Το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο στον κόσμο – Η άγνωστη ιστορία
Η Toyota θεωρείται πρωτοπόρος στα υβριδικά αυτοκίνητα, ωστόσο μια άλλη μάρκα από τη Γερμανία, είναι αυτή που παρουσίαση το πρώτο υβριδικό το 1899. Η ιστορία έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
- -
- -
Τα υβριδικά αυτοκίνητα αποτελούν τη Νο1 επιλογή για εκατομμύρια οδηγούς ανά την υφήλιο. Αυτήν τη στιγμή, η Toyota θεωρείται η πιο επιδραστική μάρκα στην ανάπτυξη και διάδοση της υβριδικής τεχνολογίας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εξέλιξη της αυτοκίνησης προς πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.
Το Toyota Prius, που έκανε πρεμιέρα το 1997, ήταν το πρώτο μαζικής παραγωγής υβριδικό αυτοκίνητο στον κόσμο, κάνοντας την υβριδική τεχνολογία προσιτή σε ένα ευρύ κοινό. Μετά από αυτό, τα hybrid εξελίχθηκαν τα μάλα και πλέον, όλοι οι κατασκευαστές προσφέρουν αυτοκίνητα που ενσωματώνουν υβριδικούς κινητήρες.
Το πρώτο υβριδικό το έφτιαξε o Porsche
Αν και όλοι γνωρίζουν πως το Prius ήταν αυτό που εκτόξευσε την υβριδική τεχνολογία, ένας άλλος σπουδαίος άνθρωπος της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός από τα διασημότερα σήματα παγκοσμίως, παρουσίασε το πρώτο υβριδικό.
Το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο στον κόσμο είναι το Lohner-Porsche Semper Vivus, που κατασκευάστηκε το 1899 από τον Ferdinand Porsche - τότε ήταν 23 ετών και εργάζονταν για λογαριασμό της εταιρείας Lohner-Werke. Tο πρωτοποριακό όχημα συνδύαζε έναν βενζινοκινητήρα με ηλεκτρικούς κινητήρες, κάτι που θεωρείται η πρώτη εφαρμογή της υβριδικής τεχνολογίας σε αυτοκίνητο.
Δείτε ακόμη: Υβριδικά αυτοκίνητα: Mild, Strong, Full ή Plug-In Hybrid; Οι διαφορές
Το Lohner-Porsche ήταν εξοπλισμένο με δύο ηλεκτρικά μοτέρ τοποθετημένα στους εμπρός τροχούς, οι οποίοι έπαιρναν ενέργεια από μια μπαταρία. Ο βενζινοκινητήρας από την άλλη πλευρά λειτουργούσε ως γεννήτρια, όπως συμβαίνει με τα σημερινά Nissan e-Power και Mazda MX30 REV.
Με απλά λόγια, το Lohner-Porsche Semper Vivus ήταν μια από τις πρώτες απόπειρες συνδυασμού δύο πηγών ενέργειας σε ένα όχημα, κάτι που άνοιξε τον δρόμο για τη σύγχρονη υβριδική τεχνολογία, όπως αυτή που βλέπουμε σήμερα. Ωστόσο, η ιδέα δεν ήταν τότε εμπορικά βιώσιμη λόγω του υψηλού κόστους και των τεχνικών προκλήσεων, οπότε τα υβριδικά οχήματα έγιναν πιο διαδεδομένα μόλις στα τέλη του 20ού αιώνα.