Τι είναι η υδρολίσθηση και πώς να την αποφύγετε;
Η υδρολίσθηση είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που κρύβει η οδήγηση στη βροχή, οπότε δείτε πως μπορούμε να την αποφύγουμε και πως πρέπει να αντιδράσουμε όταν προκληθεί.
- -
- -
Η υδρολίσθηση, ή αλλιώς aquaplaning, είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο που συμβαίνει όταν ένα όχημα χάνει την πρόσφυση με τον δρόμο λόγω της ύπαρξης νερού. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε βρεγμένες επιφάνειες, όπου η ποσότητα νερού είναι τόσο μεγάλη που τα ελαστικά δεν μπορούν να απομακρύνουν το νερό αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα να «επιπλέουν» πάνω του. Το αποτέλεσμα είναι η απώλεια ελέγχου, καθώς το όχημα δεν ανταποκρίνεται σωστά στις εντολές του οδηγού.
Πώς ακριβώς συμβαίνει όμως η υδρολίσθηση;
Όταν το αυτοκίνητο κινείται σε δρόμο με νερό, τα ελαστικά προσπαθούν μέσω των εγκοπών που έχουν να απομακρύνουν το νερό από την επιφάνειά τους, προκειμένου να διατηρήσουν την επαφή με τον δρόμο. Αν η ποσότητα του νερού είναι μεγαλύτερη από ό,τι μπορούν να απομακρύνουν αυτά τα αυλάκια, δημιουργείται ένα στρώμα νερού ανάμεσα στο ελαστικό και τον δρόμο. Σε αυτή την κατάσταση, το αυτοκίνητο αρχίζει να "γλιστρά" πάνω στο νερό, με αποτέλεσμα να χάνεται η πρόσφυση και ο έλεγχος.
Αν προσέξουμε υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του φαινομένου. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα φθαρμένα ελαστικά, η υψηλή ταχύτητα, η υπερβολική ποσότητα νερού στο οδόστρωμα ή η λάθος πίεση στα ελαστικά. Για να εμβαθύνουμε όμως σε κάθε ένα από αυτά να πούμε ότι τα φθαρμένα ελαστικά με μειωμένο βάθος αυλακιών δεν μπορούν να απομακρύνουν επαρκώς το νερό. Επίσης, όσον αφορά την υπερβολική ταχύτητα, τα πράγματα έχουν ως εξής. Όσο πιο γρήγορα κινείται το αυτοκίνητο, τόσο πιο δύσκολο είναι για τα ελαστικά να απομακρύνουν το νερό, καθώς δεν «προλαβαίνουν» να λειτουργήσουν σωστά.
Για την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας νερού στο δρόμο δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι αφού, αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από τη φύση. Κάτι που εξαρτάται από εμάς όμως είναι η σωστή πίεση στα ελαστικά του οχήματος μας. Εάν αυτή είναι πιο κάτω απ’ ότι υποδεικνύει ο κατασκευαστής, το ελαστικό πατά περισσότερο στα πλαϊνά του, κι έτσι εγκλωβίζει πιο εύκολα το νερό στο κέντρο του.
Δείτε ακόμη: Οδήγηση στη βροχή: Οι 6+1 συμβουλές που πρέπει να ξέρεις
Πώς να αποφύγετε την υδρολίσθηση
Εάν θέλετε να είστε προσεκτικοί με αυτό το φαινόμενο τότε θα πρέπει να συντηρείτε και να οδηγείτε σωστά το αυτοκίνητο σας. Να ελέγχετε τακτικά το βάθος των αυλακιών των ελαστικών σας και να διατηρείτε τη σωστή πίεση. Τα ελαστικά με βάθος αυλακιών κάτω από 3-4 χιλιοστά χάνουν σημαντικά την ικανότητά τους να απομακρύνουν το νερό. Επίσης, κατά τη διάρκεια της οδήγησης καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την υδρολίσθηση είναι να προσαρμόσετε την ταχύτητά σας στις συνθήκες του δρόμου. Όσο πιο αργά κινείστε σε βρεγμένο δρόμο, τόσο πιο αποτελεσματικά θα απομακρύνουν τα ελαστικά το νερό.
Κάτι άλλο που πρέπει να έχετε κατά νου είναι να αποφύγετε απότομα φρεναρίσματα ή αλλαγές κατεύθυνσης. Σε βρεγμένο οδόστρωμα, οι ξαφνικές κινήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο απώλειας πρόσφυσης. Φρενάρετε σταδιακά και αποφύγετε τις απότομες στροφές. Επίσης, αυξήστε την απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα. Η οδήγηση στο βρεγμένο εμπεριέχει ούτως ή άλλως μεγαλύτερες αποστάσεις ακινητοποίησης, αλλά σε περίπτωση υδρολίσθησης θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να επαναφέρετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Τέλος, ένα τρικ είναι να ακολουθείτε τα ίχνη των προπορευόμενων οχημάτων, καθώς τα ελαστικά τους έχουν ήδη απομακρύνει μέρος του νερού από τον δρόμο.
Τι να κάνετε αν συμβεί υδρολίσθηση;
Αν τώρα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να αισθανθείτε το αυτοκίνητο σας να γλιστρά πάνω στο νερό και να χάνετε τον έλεγχο, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- Μην πανικοβληθείτε και αποφύγετε τα απότομα φρεναρίσματα ή στροφές.
- Αφήστε απαλά το γκάζι για να επιβραδύνετε το όχημα σταδιακά.
- Κρατήστε το τιμόνι ευθεία και προσπαθήστε να διατηρήσετε την κατεύθυνση του αυτοκινήτου. Αποφύγετε την υπερβολική διόρθωση της τροχιάς.
- Μόλις νιώσετε ότι έχετε ξανά πρόσφυση, μπορείτε να επαναφέρετε σταδιακά την ταχύτητα και τον έλεγχο του οχήματος.