Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με γυρισμένα χιλιόμετρα - Σε ποιον κάνω μήνυση;

Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με γυρισμένα χιλιόμετρα που κυκλοφορούν στις αγγελίες, δυστυχώς είναι πολλά. Ποια είναι η νομική οδός όταν διαπιστώσετε ότι… την πατήσατε;

  • -
  • -
Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με γυρισμένα χιλιόμετρα - Σε ποιον κάνω μήνυση;

Στην Ελλάδα, πάρα πολλοί οδηγοί ψάχνουν για κάποιο καλό μεταχειρισμένο αυτοκίνητο προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν μια μικρή περιουσία για να αποκτήσουν ένα καινούργιο. Όποιος αναζητήσει για αυτοκίνητο από δεύτερο χέρι, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν αρκετά καλοδιατηρημένα μοντέλα, όπως και μπόλικη… σαβούρα. Η τελευταία όμως, πολλές φορές κρύβεται επιμελώς. Ελλιπής συντήρηση, επισκευασμένα τρακαρίσματα, γυρισμένα χιλιόμετρα, καθώς και πολλές ακόμη απατεωνιές που μπορούν να κάνουν οι επιτήδειοι, χρειάζονται προσοχή για να μη βγει «μάπα» το καρπούζι. Υπάρχει τρόπος να δικαιωθείς αν διαπιστώσεις ότι το αυτοκίνητο που σου πούλησαν, έχει γυρισμένα χιλιόμετρα;

Τι προβλέπει ο νόμος για τα γυρισμένα χιλιόμετρα

Από το 2019, είναι υποχρεωτικό το ΚΤΕΟ να αναγράφει στο δελτίο τεχνικού ελέγχου τα χιλιόμετρα με τα οποία ελέγχθηκε το αυτοκίνητο. Υπάρχει μια λίστα δηλαδή με την ένδειξη του χιλιομετρητή, κάθε φορά που πέρναγε από τις εγκαταστάσεις κάποιου ΚΤΕΟ. Πόσα km είχε το 2019, πόσα το 2021, πόσα το 2023 κλπ. Αν το 2021 για παράδειγμα, είχε περισσότερα km από ότι το 2023, το ΚΤΕΟ δεν δίνει έγκριση και αφήνει αίτημα για επανέλεγχο, στον οποίο θα πρέπει να γράφονται τα σωστά χιλιόμετρα. Αυτό δείχνει ότι πλέον, η ένδειξη του χιλιομετρητή έχει νομική υπόσταση και οφείλει να συμβαδίζει με τα πραγματικά χιλιόμετρα που έχει κάνει το όχημα.

Δείτε ακόμη: Αγορά μεταχειρισμένου από ιδιώτη ή έμπορο - Τι να προσέξεις

Ο ιδιοκτήτης, αν διαπιστώσει ότι το αυτοκίνητό του έχει γυρισμένα χιλιόμετρα από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη ή από τον έμπορο που του πούλησε το αυτοκίνητο, μπορεί να ζητήσει διάφορα πράγματα και να στραφεί ενάντια του πωλητή είτε δικαστικώς, είτε εξωδικαστικώς. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να:

  • Αιτηθεί αποζημίωση για τη χαμένη εμπορική αξία του οχήματος
  • Αιτηθεί αντικατάσταση του οχήματος με άλλο (αν πρόκειται για έμπορο)
  • Υπαναχωρήσει από τη σύμβαση πώλησης, ζητώντας να πάρει πίσω το όχημα

Φυσικά, όλα τα παραπάνω είναι εκείνα που θα ζητήσει ο νέος ιδιοκτήτης. Τώρα αν θα καταφέρει να βγάλει κάτι από όλο αυτό, εξαρτάται ανά περίπτωση, οπότε το καλύτερο που έχει να κάνει όποιος την «πάτησε» είναι να συμβουλευτεί ένα εξειδικευμένο σε τέτοιες υποθέσεις δικηγορικό γραφείο προκειμένου να εξετάσουν τα δεδομένα και να ακολουθήσουν την καλύτερη λύση. Ωστόσο να πούμε ότι η παραποίηση των χιλιομέτρων ενός οχήματος συνιστά ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με τις ποινικές διατάξεις περί απάτης. Άρα ο αγοραστής έχει τη δυνατότητα να υποβάλει μήνυση κατά του πωλητή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...