Τι είναι αυτός ο κωδικός στο δίπλωμα οδήγησης; Τι νομίζεις ότι σημαίνει;

Στο πλαστικό δίπλωμα οδήγησης αναγράφονται διάφοροι κωδικοί και στοιχεία. Ένας από αυτούς εμφανίζεται στο εμπρός τμήμα και αποτελείται από αριθμό και γράμματα. Τι σημαίνει όμως;

  • -
  • -

Τα νεότερης μορφής διπλώματα οδήγησης τύπου πλαστικής κάρτας ενσωματώνουν δεκάδες δικλείδες ασφαλείας ώστε να προφυλάσσονται από πιθανή πλαστογραφία και κωδικούς που αποτελούνται από γράμματα και αριθμούς. Το πλαστικό δίπλωμα αναγράφει όλα τα στοιχεία του κατόχου με λατινικούς χαρακτήρες, προκειμένου να αναγνωρίζεται από τις Αρχές και στις χώρες του εξωτερικού.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/262f828655a8e777f3a45c5b5b1eb797.jpg

Η νέα άδεια οδήγησης, αναγράφει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως το όνομα του κατόχου, την ημερομηνία γέννησης, την ημερομηνία έκδοσης, τον τόπο έκδοσης, τον αριθμό αδείας, το ΑΦΜ και μέχρι πότε ισχύει. Στην πίσω πλευρά, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες, με ανάγλυφα τυπωμένα, σχέδια μοτοσυκλετών και οχημάτων. Είναι 15 στο σύνολο και δηλώνουν τι αυτοκίνητο ή δίκυκλο μπορείς να οδηγήσεις.

Ο κωδικός κάτω αριστερά στο δίπλωμα

Τα περισσότερα από τα στοιχεία, οι κάτοχοι τα γνωρίζουν. Υπάρχουν όμως ορισμένα, τα οποία προκαλούν απορίες, όπως αυτό στην εμπρός πλευρά του διπλώματος. Εμφανίζεται κάτω αριστερά, δίπλα από το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας.

Συνοδεύεται πάντοτε από τον αριθμό «9» και υποδεικνύει τις κατηγορίες οχημάτων που έχει δικαίωμα να οδηγεί ο κάτοχος της άδειας. Δηλαδή, αν δίπλα από το 9 αναγράφεται το Β, τότε ο κάτοχος μπορεί να οδηγήσει μόνο επιβατικά αυτοκίνητα έως 8+1 θέσεις και φορτηγό έως 3.500 kg μικτό βάρος.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c291846ff4d6325b3fe0fbffe1dc1d2d.jpg

Αν ο κωδικός είναι 9 Α,Β, τότε ο κάτοχος μπορεί νόμιμα να οδηγήσει τόσο επιβατικά οχήματα έως 8+1 θέσεις και φορτηγό έως 3.500 kg μικτό βάρος, αλλά και μοτοσυκλέτα δίχως χωρίς περιορισμό ισχύος ή κυβικών. Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις κατηγορίες που υπάρχουν στο δίπλωμα και τι μπορείς να οδηγήσεις

Πότε λήγει το χάρτινο δίπλωμα

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως όσοι οδηγοί επιμένουν να κυκλοφορούν με τα παλιό χάρτινο δίπλωμα, πρέπει σταδιακά να το αντικαταστήσουν. Η παλαιού τύπου άδεια οδήγησης έχει και επίσημα ημερομηνία λήξης, αν και δεν αναγράφεται πάνω στο έντυπο. Συγκεκριμένα, το χάρτινο δίπλωμα θα πάψει να βρίσκεται σε ισχύ από τις 19 Ιανουαρίου του 2033.

Δείτε ακόμη: Ανανέωση άδειας οδήγησης: Τα 3+1 βήματα που πρέπει να κάνεις

Μετά την πάροδο αυτής της ημερομηνίας θα πρέπει να αντικατασταθεί υποχρεωτικά. Φυσικά, ο χρόνος λήξης είναι αρκετά μεγάλος, καθώς αγγίζει τα 8,5 χρόνια, ωστόσο, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οδηγοί πρέπει να γνωρίζουν, πως μπορεί να λήξει νωρίτερα και ειδικότερα μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...