Ένας χάκερ χρειάζεται 10 λεπτά για κλέψει ένα ηλεκτρικό – Αρκεί ένας φορτιστής

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Pen Test Partners, ένας χάκερ μπορεί να κλέψει δεδομένα ή ακόμα και το ίδιο το αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας το φορτιστή του.

  • -
  • -

Η Pen Test Partners είναι μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει ως στόχο της, να εισβάλλει στον χώρο της ηλεκτροκίνησης προσφέροντας τις γνώσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας του διαδικτύου.

Η βρετανική φίρμα έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν τεράστια «κενά» ασφαλείας στην ηλεκτροκίνηση και συνεργάζεται ήδη τόσο με κατασκευαστές αυτοκινήτων όσο και με εταιρείες σχετικές του χώρου, προκειμένου να τους προσφέρει τις λύσεις ή για να είμαστε ακριβείς, την ασφάλεια που χρειάζονται ώστε να αποκρούουν τις κυβερνοεπιθέσεις!

Ένα φορτιστής είναι αρκετός

Σε ένα πρόσφατο βίντεο της, η Pen Test Partners, δείχνει πόσο γρήγορα ένας χάκερ της ομάδας μπορεί να κλέψει δεδομένα του κατόχου του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, από τον φορτιστή του.Ο χάκερ πέραν του ότι αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα, μπορεί να ελέγξει το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο ακόμα και να «ρίξει» εάν χρειαστεί το δίκτυο φόρτισης.

Ο Ken Munro συνιδρυτής της εταιρείας υποστηρίζει ότι αρκεί η πρόσβαση στην πλακέτα του κυκλώματος του φορτιστή ή ο σειριακός αριθμός του και από εκεί και πέρα τα πάντα είναι… παιχνιδάκι στα χέρια των «ειδικών». Αυτομάτως, ο χάκερ, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα, και σε περίπτωση κατά την οποία μιλάμε για οικιακό φορτιστή, και στο Wi-Fi του σπιτιού σας.

Έχοντας πλέον και τον κωδικό πρόσβασης του οικιακού σας Wi-Fi, η Pen Test Partners, υποστηρίζει ότι ο χάκερ έχει πρόσβαση σε κάθε συσκευή που λειτουργεί με το συγκεκριμένο Wi-Fi που σημαίνει, ότι γνωρίζει και τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς, σε περίπτωση που τους έχετε αποθηκευμένους στο έξυπνο κινητό σας τηλέφωνο.  

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την αγγλική εταιρεία, προέκυψε από τη βίαιη μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας στη νέα ηλεκτρική εποχή. Τόσο το δίκτυο φόρτισης, οικιακό και μη, όσο και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χρησιμοποιούν software’s και ποικίλα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία ακόμα δεν πληρούν τις απαιτούμενες δικλείδες ασφαλείας.

Αρκετοί κατασκευαστές έχουν συνειδητοποιήσει τα κενά ασφαλείας και προχωρούν συχνά σε ενημερώσεις των λογισμικών τους. Αυτά σε ότι αφορά τα μοντέλα τελευταίας τεχνολογίας. Γιατί τα παλαιότερα ηλεκτρικά, παραμένουν… ευάλωτα.

Οι χάκερς όπως υποστηρίζει ο Ken Munro μπορούν να «εισβάλλουν» ακόμα και στο ηλεκτρικό δίκτυο «συντονίζοντας» το σύστημα ώστε να κάνει ότι ακριβώς θέλουν αυτοί. Είτε να σταματήσει τη φόρτιση σε όλους τους φορτιστές της εταιρείας είτε να μη δίνει πρόσβαση στους οδηγούς είτε ακόμα και να το «ρίξει» τελείως, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο στους φορτιστές αλλά σε ολόκληρη περιοχή, καθώς θα υπάρξει διακοπή ρεύματος.  

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ως σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, ήδη από το 2020, μια ομάδα χάκερ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης απέκτησε πρόσβαση σε κάτι λιγότερους από 1.000 φορτιστές και «έριξε» για κάμποση ώρα το ηλεκτρικό δίκτυο σε ολόκληρο το Μανχάταν.

Επίσης, στην έκθεση CES στο Λας Βέγκας προ τριετίας, η Tesla είχε προκαλέσει όποιον μπορούσε να κλέψει τα αυτοκίνητά της, παραβιάζοντας το ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας τους. Μια ομάδα νεαρών χάκερ όχι μόνο κατάφερε να παραβιάσει το σύστημα ασφαλείας της Tesla και να πάρει υπό την κατοχή της το αυτοκίνητο αλλά το έκανε μέσα σε λιγότερο από 10’! Όπως αντιλαμβάνεστε, η ομάδα αυτή δουλεύει πλέον στην Tesla.

Δείτε ακόμη: Η πρώτη χώρα που έχει περισσότερα ηλεκτρικά από θερμικά

Όπως και να χει, η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των ηλεκτρικών οχημάτων και των δικτύων με τα οποία είναι συνδεδεμένα, καθιστά την προστασία τους από κυβερνοεπιθέσεις ακόμη πιο δύσκολη και ευάλωτη. Μάλιστα, ο συνιδρυτής της Pen Test Partners υποστηρίζει ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει τόσες γραμμές κώδικα που ούτε οι πύραυλοι που στέλνει στο διάστημα η NASA δεν διαθέτουν. Αυτή η ποικιλία όμως είναι που τα καθιστά και τόσο ευάλωτα σε επιθέσεις.

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...