Παιδί στο αυτοκίνητο – Από ποια ηλικία επιτρέπεται να καθίσει μπροστά

Τα παιδιά όταν αρχίζουν και μεγαλώνουν συνηθίζουν να ζητάνε από τους γονείς να καθίσουν ως συνοδηγοί στο αυτοκίνητο. Από ποια ηλικία πρέπει να γίνει αυτό όμως;

  • -
  • -

Η ζώνη ασφαλείας και η χρήση του παιδικού καθίσματος είναι απαραίτητα για κάθε επιβάτη στο αυτοκίνητο. Κανείς, ανεξαρτήτως ηλικίας δεν επιτρέπεται να βρίσκεται μέσα σε όχημα που κινείται στον δημόσιο δρόμο, δίχως να κάνει χρήση της ζώνης και του ειδικού καθίσματος, εφόσον πρόκειται για παιδί.

Τι ισχύει όμως για τα μεγαλύτερα παιδιά; Πότε είναι ασφαλές να κάθονται στο εμπρός κάθισμα και τι ακριβώς λέει η νομοθεσία;

paidi

Για να καθίσει ένα παιδί στο μπροστινό κάθισμα πρέπει να είναι τουλάχιστον 12 ετών και να έχει ύψος περίπου 1,50μ. Ειδάλλως, ο γονιός, κηδεμόνας ή όποιος το συνοδεύει πρέπει το βάλει πίσω και σε εγκεκριμένο καθισματάκι.

Με απλά λόγια, η θέση του συνοδηγού είναι απαγορευμένη για παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών και ύψους κάτω του 1,50μ.Αν ένα μικρό παιδί κάθεται μπροστά εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο. Σε περίπτωση σύγκρουσης και ενεργοποίησης του αερόσακου, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή ακόμη και θάνατο.

Δείτε ακόμη: Έχεις παιδί στο αυτοκίνητο και κάνεις αυτό το λάθος; Έχει πρόστιμο 1.500 ευρώ

Εφόσον το παιδί είναι αναγκαίο να καθίσει εμπρός, πρέπει να τηρηθούν ορισμένοι βασικοί κανόνες, όπως το να είναι το κάθισμα κατάλληλο για αυτό το σκοπό και να έχει απενεργοποιηθεί ο αερόσακος.

Τι λέει ο ΚΟΚ για τα παιδιά στο αυτοκίνητο

Με βάση το Άρθρο 12 (παρ.5) του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απαγορεύεται η απαγορεύεται η κατάληψη θέσης παραπλεύρως του οδηγού από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, εφόσον δεν συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο οδηγός τιμωρείται με πρόστιμο 350 ευρώ.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...