Έρχονται μεγάλες αλλαγές στα ΜΜΜ – Σε πληρωμές, δρομολόγια και πιάτσες

Ο νέος συγκοινωνιακός χάρτης, φέρνει τα πάνω κάτω σε όλα τα ΜΜΜ της Αθήνας.

  • -
  • -

Στο νέο συγκοινωνιακό χάρτη θα ενταχθούν πλην των ΜΜΜ και τα ταξί αφού πλέον θα οριστούν και συγκεκριμένα σημεία χωροθέτησης για πιάτσες, καθώς επίσης και ποδηλατόδρομοι, αλλά και σημεία στάθμευσης - φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος, τόνισε πως η μελέτη που γίνεται θα διερευνήσει λεπτομερώς την κατάσταση στην Αθήνα, ενώ με ειδικές συσκευές θα μετρηθεί η κίνηση ώστε να γίνει αναδρομολόγηση των λεωφορείων. Ο νέος Συγκοινωνιακός Χάρτης της Αθήνας, αναμένεται να είναι έτοιμος την άνοιξη του 2025, ως προπομπός του συνολικού σχεδίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2026.

Οι αλλαγές που έρχονται

Εξετάζεται λοιπόν και θεωρείται δεδομένο, ότι θα υπάρξει αύξηση των νυχτερινών λεωφορειακών γραμμών, παράταση στη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και επέκταση του μέτρου έκδοσης εισιτηρίου με τραπεζική κάρτα εντός του οχήματος. Κάτι που συμβαίνει ήδη στις γραμμές που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο.

Βέβαια νευραλγικός τομέας σε όλες αυτές τις αλλαγές που έρχονται είναι και η «απελευθέρωση» των πεζοδρομίων από εμπόδια, καθώς και η δημιουργία νέων στάσεων αφού ως γνωστών, η κατάσταση και των δύο όχι απλώς δε διευκολύνει την κινητικότητα των πολιτών και δη των συνανθρώπων μας με αναπηρίες αλλά κρίνεται επιεικώς… απαράδεκτη.

Από τις 23 Δεκεμβρίου τώρα, μπαίνουν στην καθημερινότητά μας οι ανέπαφες πληρωμές στο σύνολο των ΜΜΜ της πρωτεύουσας μέσω της εφαρμογής «tap ‘n’ pay». Αργότερα, το σύστημα θα εκσυγχρονιστεί περαιτέρω δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε επιβάτη να δημιουργεί το δικό του προσωπικό του λογαριασμό στο «Account based ticketing», και μέσω αυτού να κάνει αγορές καρτών και εισιτηρίων αλλά και να προγραμματίζει τη συνέχεια της διαδρομής του, «κλείνοντας» για παράδειγμα ένα ταξί ώστε να τον μεταφέρει εάν χρειαστεί στον τελικό προορισμό του.

Στην τεχνολογική της κορύφωση μάλιστα η εν λόγω υπηρεσία θα μπορεί να επιλέξει για λογαριασμό του πολίτη το κατάλληλο προϊόν χρεώνοντάς τον με πιο οικονομικό κόμιστρο, με βάση τις μετακινήσεις του. Τόσο σε ότι αφορά τη συχνότητα αυτών όσο και τις ώρες που που χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ. Αυτή τη στιγμή με τη δημόσια αστική συγκοινωνία μετακινούνται περίπου 1 εκ. επιβάτες ημερησίως, με τους περιστασιακούς χρήστες να υπολογίζονται σε περίπου 50.000.

Επίσης, θα εγκατασταθεί Wi-Fi στο σύνολο του στόλου των αστικών λεωφορείων με τον διαγωνισμό να αναμένεται να προκηρυχθεί από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» στις αρχές του 2025 με στόχο έως το τέλος του 2026 να είναι καθόλα έτοιμος.

Μεγάλος βραχνάς, ωστόσο, παραμένουν οι «τσαμπατζήδες» χρήστες των αστικών συγκοινωνιών. Η εισιτηριοδιαφυγή υπολογίζεται σε περίπου 2% – 3% αλλά στα οδικά μέσα φτάνει και το 15%!

Δείτε ακόμη: Πότε το πρόστιμο φθάνει τα 360 ευρώ για τους τζαμπατζήδες στο Μετρό

Σε πρώτη φάση, θα ενισχυθεί η ομάδα των ελεγκτών κομίστρου, καθώς η είσοδος από την μπροστινή πόρτα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Αναμένονται πάντως σύντομα νέες προτάσεις για την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής δεδομένου ότι πλέον οι επενδύσεις που γίνονται στα ΜΜΜ ξεπερνούν σε κόστος τα 2 δις ευρώ και δεν πρέπει να υπάρχουν εκροές εσόδων από τα κρατικά ταμεία σε ότι αφορά τη λειτουργία τους.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...