Έρχεται φόρος ανά χιλιόμετρο χρήσης στα ηλεκτρικά;
Το 2023 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απέτρεψαν την είσπραξη 11,14 δισεκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως μέσω φόρων στη βενζίνη και το ντίζελ. Το ποσό μπορεί στην παρούσα φάση να ακούγεται «μικρό» έως το 2035 όμως θα φθάσει τα 102 δις ευρώ!
- -
- -
Το 2023, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απέτρεψαν την είσπραξη 11,14 δισεκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως μέσω φόρων στη βενζίνη και το ντίζελ. Στον αντίποδα, τα χρήματα που εισπράχθηκαν από τους φόρους στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανήλθαν μόλις σε 1,86 δις ευρώ. Χάθηκαν δηλαδή, από τα κρατικά ταμεία ουσιαστικά, παραπάνω από 9 δις ευρώ.
Στην παρούσα φάση, τα ποσά αυτά μπορεί να μην προκαλούν φόβο, ειδικά όταν η αναφορά γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Με τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης όμως της αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο όγκος απωλειών υπολογίζεται ότι θα φτάσει έως το 2035 τα 102 δισεκατομμύρια ευρώ!
Η Γηραιά Ήπειρος είναι μάλιστα και η «πρωταθλήτρια» στις απώλειες από τη μείωση των φορολογικών εσόδων λόγω της διάδοσης των ηλεκτρικών οχημάτων. Η έκθεση της Global EV Outlook 2024, που δημοσιεύτηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, αποκαλύπτει ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει το 60% των παγκόσμιων φορολογικών απωλειών.
Ο λόγος είναι ότι οι φόροι στα καύσιμα στην Ευρώπη είναι υψηλότεροι από εκείνους στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Αναφέρω χαρακτηριστικά, ότι ο ειδικός φόρος στη βενζίνη στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία είναι έξι φορές υψηλότερος από ό,τι στην Κίνα! Και μη ξεχνάμε και τα του οίκου μας, όπου από τους φόρους στα καύσιμα γεμίζουν κάθε χρόνο τα κρατικά ταμεία με ζεστό χρήμα…
Υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις
Στην Ιαπωνία, έπεσε στο τραπέζι πρόταση που προβλέπει τη φορολόγηση των ηλεκτρικών οχημάτων σύμφωνα με τα χιλιόμετρα που διανύουν! Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Shunichi Suzuki, πρότεινε μεταξύ άλλων στην κοινοβουλευτική ομάδα αυτό το μέτρο προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
Τόνισε μάλιστα, ότι σε αντίθεση με τα οχήματα που χρησιμοποιούν κάποιο θερμικό σύστημα κίνησης και φορολογούνται και μέσω της κατανάλωσης καυσίμων, τα ηλεκτρικά έχουν ασυλία και αυτό πρέπει να αλλάξει, άμεσα.
Πρότεινε λοιπόν τη φορολόγησή τους στο στάδιο της οδήγησης ή την αύξηση στην τιμή πώλησης της κιλοβατώρας κατά τη διαδικασία της φόρτισης τους. Υπεραμύνθηκε δε της πρότασης του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα ηλεκτρικά μοντέλα λόγω και του μεγαλύτερου βάρους τους, μελλοντικά θα προκαλέσουν περισσότερες φθορές στο οδικό δίκτυο, συνθήκη η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με χρήματα από τα κρατικά ταμεία.
Πολλοί βέβαια μέσα από την κυβέρνηση αντέδρασαν στη συγκεκριμένη πρόταση κάνοντας λόγο πως ένας τέτοιος νόμος θα επιβραδύνει τις προσπάθειες για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ήδη η χώρα έχει δαπανήσει πολλά χρήματα γι' αυτό το σκοπό.
Χωρίς όμως να έχει και τα ανάλογα αποτελέσματα, θα προσθέσω εγώ με τις Toyota, Mazda και Subaru, τρεις από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας να συνεχίζουν να πιστεύουν στην υβριδική τεχνολογία, παρότι επενδύουν και στην ηλεκτροκίνηση.
Στο ίδιο όμως μήκος κύματος όμως με τον Ιάπωνα υπουργό, κινούνται και πολλά μέλη του κοινοβουλίου στη Μ. Βρετανία και φυσικά στις Η.Π.Α, όπου σε περίπτωση επανεκλογής του Donald Trump, κανείς δε μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα ποιο θα είναι το μέλλον της ηλεκτροκίνησης στη χώρα.
Να τα τινάξει όλα στον αέρα ο εκκεντρικός Trump, θεωρείται δύσκολο πάντως γιατί οι κρατικές επενδύσεις που έχουν γίνει στις υποδομές της χώρας είναι τεράστιες. Να «χτυπήσει» πάντως την ηλεκτροκίνηση στη χρήση της και τους ξένους, κυρίως τους Κινέζους κατασκευαστές, είναι το πιο πιθανό…
Οι φωνές που ακούγονται λοιπόν, ζητούν από τις κυβερνήσεις, να φορολογήσουν τους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων με βάση τα χιλιόμετρα που διανύουν καθώς μειώνεται, έστω και αργούς ρυθμούς, η ζήτηση για βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα από τα οποία το κράτος αντλεί κάθε χρόνο υψηλά ποσά μέσω της φορολόγησης των καυσίμων που καταναλώνουν.
Δείτε ακόμα: Τι γίνεται αν χαλάσει η μπαταρία στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Πολιτικοί, αλλά και πολλοί ακόμα επίσημοι φορείς τόσο στο Ην. Βασίλειο όσο και σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α, μιλούν ανοιχτά πλέον για το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου «φόρου ανά χιλιόμετρο χρήσης» επισημαίνοντας ταυτόχρονα με έμφαση ότι αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, μέσα στην επόμενη τριετία θα υπάρξει μια «μαύρη τρύπα» ύψους 65 δισεκατομμυρίων στα κρατικά ταμεία.