Τεράστια επένδυση στην Τουρκία - Ποια μάρκα αυτοκινήτων ρίχνει 1 δις ευρώ για εργοστάσιο

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ανακοινώσει τη συμφωνία σήμερα κατά τη διάρκεια τελετής στην επαρχία Μανίσα, όπου και θα εδρεύει το νέο εργοστάσιο.

  • -
  • -

Μια ακόμα αυτοκινητοβιομηχανία επενδύει στην Τουρκία. Αυτή τη φορά, πρόκειται για τον μεγαλύτερο κατασκευαστή «πράσινων» οχημάτων στον κόσμο, την BYD. O Κινέζος γίγαντας, θα προχωρήσει στην κατασκευή εργοστασίου, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στα δυτικά της Τουρκίας, ενισχύοντας την παρουσία του στην Ευρώπη σε μια περίοδο όπου κλιμακώνονται επικίνδυνα οι εμπορικές σχέσεις Ευρώπης - Κίνας.

Τουρκία και Ουγγαρία οι πολιορκητικοί κριοί…  

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινώσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σήμερα κιόλας τη συμφωνία με την BYD, σε μια τελετή φιέστα στην επαρχία Μανίσα, όπου και θα κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας.  

Η νέα αυτή μονάδα στη γειτονική μας χώρα, θα δώσει ουσιαστικά ένα ακόμη «πάτημα» (η BYD κατασκευάζει ήδη εργοστάσιο και στην Ουγγαρία) επί ευρωπαϊκού εδάφους στη BYD, επειδή η Τουρκία ως γνωστών, παρότι δεν είναι μέλος της ΕΕ, έχει ειδική συμφωνία τελωνειακής ένωσης με τα κράτη μέλη.  

Θυμίζουμε ότι εδώ και λίγες ημέρες και συγκεκριμένα, από 5 Ιουλίου του 2024, είναι σε ισχύ οι προσωρινοί δασμοί στα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την Κίνα, πλήττοντας μεταξύ άλλων και την BYD με επιπλέον χρέωση 17,4% πέρα από τον υφιστάμενο συντελεστή 10%.

Η BYD όμως είδε μια ακόμη ευκαιρία στην Τουρκία. Τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα πέρσι στην Τουρκία αντιπροσώπευαν το 7,5% των συνολικών πωλήσεων νέων αυτοκινήτων κάτι που σημαίνει πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μεγαλύτερη ακόμα ανάπτυξη δεδομένου, ότι μιλάμε για μια χώρα με πληθυσμό σχεδόν 90 εκατομμυρίων κατοίκων!

Επιπλέον, η Τουρκία ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή, ότι δεν πρόκειται να επιβάλλει όπως φημολογούνταν πρόσθετους δασμούς 40% σε όλα τα οχήματα από την Κίνα, επικαλούμενη ότι κάτι τέτοιο, θα πήγαινε κόντρα στη φιλοσοφία της και τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να ενθαρρύνει τις επενδύσεις από «τρίτους» στη χώρα.

Δείτε ακόμα: Και με τη βούλα οι προσωρινοί δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά – BYD, Geely και SAIC οι μεγάλοι χαμένοι

Η BYD άνοιξε επίσης το πρώτο της εργοστάσιο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Νοτιοανατολική Ασία, και συγκεκριμένα στην Ταϊλάνδη πριν από μερικές ημέρες, έχει εξαγοράσει ένα πρώην εργοστάσιο της Ford Motor στη Βραζιλία και αναζητά τοποθεσίες για να στήσει ένα ακόμη εργοστάσιο στο Μεξικό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...