Κεραυνός στο αυτοκίνητο – Κινδυνεύω ή όχι

Τις επόμενες δυο ημέρες θα υπάρξουν πολλοί κεραυνοί σε Αττική, Βοιωτία αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα, με την ΕΜΥ να προειδοποιεί για έντονα φαινόμενα. Τι θα συμβεί όμως εάν ένα κεραυνός χτυπήσει το αυτοκίνητό μας;

  • -
  • -

Ασταθείς αέριες μάζες που έρχονται από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια από σήμερα Τέταρτη μεσημέρι έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης  με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις αχρείαστες μετακινήσεις. Κλισέ ατάκα που κάποιες φορές ωστόσο έχει βάση. Επειδή όμως, δεν είμαστε millionaires για να έχουμε την άνεση να κάτσουμε όντως στο σπίτι μας και να χαλαρώσουμε, οι περισσότεροι από εμάς, θα μετακινηθούμε.

Με την πλειονότητα των πολιτών, ειδικά σε τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα, να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του. Εγκυμονεί όμως κάποιος κίνδυνος για τους οδηγούς και την ασφάλεια τους εάν τους χτυπήσει κεραυνός;

Ο κλωβός Faraday

O κλωβός Faraday είναι ένα μεταλλικό πλέγμα που θωρακίζει τον χώρο από ηλεκτρικά πεδία και ηλεκτρομαγνητικά κύματα και αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα πειράματα του Michael Faraday το 1836.

Η απουσία πεδίου στο εσωτερικό αυτού του μεταλλικού φλοιού είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά βέβαια από τον Benjamin Franklin το 1755. Πολλοί ηλεκτρολόγοι αλλά και φυσικοί χρησιμοποιούν αυτού του είδους τις μεταλλικές θωρακίσεις για να απομονώσουν κυκλώματα και συστήματα από εξωτερικά ηλεκτρικά πεδία.

Αυτή τη λογική ακολουθούν και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων. Το αυτοκίνητο μας δηλαδή είναι ένας κλωβός Faraday ή εάν προτιμάτε καλύτερα ένας φούρνος μικροκυμάτων! Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, εννοούμε ότι όπως το «πορτάκι» ενός φούρνου μικροκυμάτων που περιέχει μεταλλικό πλέγμα εμποδίζει τα μικροκύματα να εξέλθουν από τη συσκευή, επιτρέπουν όμως τη διέλευση ορατού φωτός που έχει μικρότερο μήκος κύματος, έτσι σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί και το αυτοκίνητο μας.  

Αυτό σημαίνει πως οι επιβάτες που βρίσκονται στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου, δεν επηρεάζονται και ούτε κινδυνεύουν από ηλεκτροπληξία εάν τους χτυπήσει ένας κεραυνός, καθώς τους προστατεύει το αμάξωμα.

Είναι επίσης τρόπο τινά αυτονόητο, ότι οι επιβάτες του αυτοκινήτου είναι πιο ασφαλείς σε αστικό περιβάλλον και σε χαμηλό υψόμετρο.

Τι πρέπει να κάνετε σε καταστάσεις… «κεραυνικαταιγίδας»

Αρχικά εάν τα φαινόμενα αυτά συνοδεύονται και από έντονη βροχόπτωση καλό θα ήταν να  σταματήστε στην άκρη του δρόμου, σε σημείο όμως μακριά από δέντρα ή μετασχηματιστές της ΔΕΗ.

 

  • Σβήστε τη μηχανή
  • Κλείστε τα παράθυρα του αυτοκινήτου γιατί τόσο το τζάμι του παρμπρίζ όσο και τα παράθυρα λειτουργούν ως «μονωτές», που σημαίνει ότι εάν τα έχετε ανοιχτά (τα παράθυρα) αυξάνετε την πιθανότητα να «περάσει» ο κεραυνός στο εσωτερικό και να προκαλέσει ζημιά στα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου ή και κάποιο σοβαρό βραχυκύκλωμα.
  • Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές όπως tablet και κινητά τηλέφωνα.
  • Αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου (πχ, πεντάλ).

Χρήσιμο επίσης tip: Εάν παρατηρήσετε το δέρμα σας να μυρμηγκιάζει και τις τρίχες σας να «ανατριχιάζουν» τότε αυτό είναι σημάδι ενός επικείμενου κεραυνού. Καλό θα ήταν σε μια τέτοια συνθήκη να καλύψετε με τα χέρια τα αυτιά σας ώστε να τα προφυλάξετε από τη δυνατή βροντή που θα ακολουθήσει λίαν συντόμως.

Δείτε ακόμα: Τι θα συμβεί αν ένας κεραυνός χτυπήσει ένα ηλεκτρικό όχημα;

Εν κατακλείδι, δε θα πρέπει να αισθάνεστε ανασφάλεια μέσα στο αυτοκίνητο σας αρκεί να τηρήσετε κατά γράμμα όλα όσα προαναφέραμε. Κι όπως λέει και το γνωστό λαϊκό ρητό «Μπόρα είναι θα περάσει»

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...