Οι πόλεις με τo χειρότερο μποτιλιάρισμα στον κόσμο – Έως και 25’ για 1,5 χιλιόμετρο

Η φράση «δεν κινείται τίποτα» δίνει όσο πιο εύστοχα γίνεται το στίγμα για το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί καθημερινά σε πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου.

  • -
  • -

Η κίνηση στους δρόμους των πόλεων ή καλύτερα των μεγάλων αστικών κέντρων αυτού του κόσμου, αυξήθηκε σημαντικά τόσο το 2022 όσο και το 2023. Υπήρξε μια σημαντικότατη  μείωση των κυκλοφορούντων οχημάτων για μια διετία τουλάχιστον λόγω της πανδημίας του Covid-19 και έκτοτε, τα «πράγματα» έχουν γίνει πολύ χειρότερα ακόμα και σε σχέση με την κάκιστη χρονιά του 2019!

Χρόνος, χρήμα, ρύπανση   

Η TomTom, η Uber, η Google, η INRIX αλλά και πολλές ακόμα εταιρείες, έχουν διεξάγει ποικίλες έρευνες αναφορικά με την κίνηση στους δρόμους αλλά κυρίως με τις επιπτώσεις που αυτή έχει στους οδηγούς, στην οικονομία αλλά και στο περιβάλλον.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις μελέτες, δείγματα των οποίων ελήφθησαν μέσω GPS από 50 χώρες και περισσότερες από 1.000 πόλεις σε μια περίοδο 12 μηνών, η χειρότερη πόλη για έναν οδηγό είναι η Μανίλα στις Φιλιππίνες. Ακολουθεί το Μουμπάι στην Ινδία, το Σαο Πάολο στη Βραζιλία, η Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία με την πρώτη 5άδα, να συμπληρώνει η Τζακάρτα στην Ινδονησία.

Φανταστείτε δηλαδή την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές τις πόλεις, όταν για παράδειγμα βρίσκονται έξω από αυτήν την πρώτη 5άδα αστικά κέντρα όπως η Μπανκόνγκ  στην Ταϊλάνδη, το Mexico City στο Μεξικό, το Κάϊρο στην Αίγυπτο ή ακόμα και το Πεκίνο στην Κίνα! Και προσέξτε, δεν έχουμε μιλήσει καθόλου για πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, το Δουβλίνο, τη Νέα Υόρκη κ.α…

Οι έρευνες, αξιολογούν το χρόνο που χάνεται για τους οδηγούς σε ώρες αιχμής, τις εκπομπές CO2 που παράγονται ανά χιλιόμετρο αλλά και πόσο χρόνο χρειάζεται ένας οδηγός στην καθημερινότητα του για να διανύσει μια απόσταση 10 χιλιομέτρων.

Το ασύλληπτο νούμερο βέβαια των 25’ για μια απόσταση 1.500 μέτρων καταγράφηκε στο Μουμπάι της Ινδίας, χωρίς μάλιστα να έχει σημειωθεί κάποιο τροχαίο ατύχημα. Ήταν μόνο κίνηση…

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έρευνας, το 2023, ένας οδηγός έχανε κατά μέσο όρο 58,7 ώρες ακινητοποιημένος μέσα στο αυτοκίνητο του (υπάρχουν και πόλεις με 80+ ώρες χαμένες…), ενώ μόνο στις ΗΠΑ, η κίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας κόστισε στην οικονομία 81 δισεκατομμύρια δολάρια  ή 869 δολάρια ανά οδηγό!

Το παράδειγμα της Βαρκελώνης

Βέβαια, ρίχνοντας κανείς μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία αυτής της έρευνας, διαπιστώνει ότι πουθενά δεν υπάρχει καμία αναφορά στη Βαρκελώνη της Ισπανίας! Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η ισπανική πόλη έχει πέραν των μόνιμων κατοίκων της και σχεδόν έξι εκατομμύρια τουρίστες σε ετήσια βάση, ενώ και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αυξάνονται συνεχώς.

Συγκεκριμένα, το 2015 η Βαρκελώνη είχε 361 αυτοκίνητα για κάθε 1.000 κατοίκους με τον αριθμό αυτό πλέον να φθάνει τα 522 αυτοκίνητα για κάθε 1.000 κατοίκους. Τι έχει κάνει σωστά η Βαρκελώνη;

Στα τέλη του 1800, ένας από τους καλύτερους πολεοδόμους στον κόσμο επανασχεδίασε πλήρως την πόλη και η Βαρκελώνη μετατρέποντας την σε ένα case study σε επίπεδο ρυμοτομίας ακόμα και σήμερα 224 χρόνια μετά!

O iσπανός Ildefons Cerdà Sunyer, πολεοδόμος και πολιτικός μηχανικός, είδε πολύ μπροστά από τα άλογα που είχαν τότε ως μέσο μεταφοράς στη Βαρκελώνη και όχι μόνο διεύρυνε τους δρόμους σε λεωφόρους αλλά προχώρησε και στην μονοδρόμηση αυτών, ενώ καθιέρωσε και ένα ενιαίο μέγεθος για τα οικοδομήσιμα οικόπεδα ώστε να μην προκληθεί μια άναρχη δόμηση στο μέλλον που θα κατέστρεφε τον αστικό ιστό της πόλης.

Δείτε ακόμα: Τι είναι οι «πόλεις των 15 λεπτών» και πού υπάρχουν ήδη   

Προέβλεψε επίσης, ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα πεζοδρόμια για τους κατοίκους, ευθείες στους δρόμους οι οποίες θα καταλήγουν σε πλατείες ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων των οχημάτων και εν τέλει δημιούργησε το ιδανικό περιβάλλον για μια σύγχρονη πόλη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...