Τι είναι το Yellow Box; Γιατί μπήκε σε 7 κόμβους της Θεσσαλονίκης – Τι πρέπει να ξέρουν οι οδηγοί
Το Yellow Box τοποθετήθηκε σε συγκεκριμένους δρόμους της Θεσσαλονίκης για σημαντικό λόγο. Κανείς οδηγός δεν πρέπει να σταματά εκεί.
- -
- -
Μια διαφορετική από τα συνηθισμένα διαγράμμιση αντικρίζουν οι οδηγοί στη Θεσσαλονίκη, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της πόλης. Ονομάζεται Yellow Box και πρόκειται ουσιαστικά για ένα τετράγωνο πλέγμα κίτρινου χρώματος.
Το Yellow Box τοποθετήθηκε αρχικά στον κόμβο Πολυτεχνείου–26ης Οκτωβρίου στην περιοχή των Δικαστηρίων και σταδιακά θα γίνουν εργασίες διαγράμμισης κίτρινου χρώματος πλεγμάτων σε άλλους 6 κόμβους.
Ειδικότερα οι 7 κόμβοι που θα εγκατασταθούν οι διαγραμμίσεις είναι:
- Κόμβος Πλατείας ΧΑΝΘ
- Κόμβος 3ης Σεπτεμβρίου με Βασ. Γεωργίου και με Λεωφόρο Στρατού
- Κόμβος Μοναστηρίου-Λαγκαδά-26ης Οκτωβρίου
- Κόμβος Εγνατίας-Δωδεκανήσου-Δημητρίου Καραολή
- Κόμβος Πολυτεχνείου-Δωδεκανήσου-Σαλαμίνος
- Κόμβος Σαλαμίνος - Κουντουριώτου και
- Κόμβος Εγνατία-Αγγελάκη-Εθνικής Αμύνης (Συντριβάνι).
- Κόμβος Πολυτεχνείου – 26ης Οκτωβρίου (Δικαστήρια)
Γιατί μπαίνει το Yellow Box
Η χρήση αυτού του πλέγματος κίτρινου χρώματος έχει υιοθετηθεί από διάφορες πόλεις προκειμένου να μειωθεί το μποτιλιάρισμα σε σημεία όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση. Όταν λοιπόν οι οδηγοί αντικρίζουν το Yellow Box πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται να σταματήσουν ή να ακινητοποιήσουν το όχημά τους μέσα στο πλέγμα.
Το Yellow Box τοποθετείται σε καίρια σημεία του οδικού δικτύου και όχι οπουδήποτε. Κυρίως σε διασταυρώσεις όπου παρατηρείται έντονο μποτιλιάρισμα και, έχει διαπιστωθεί, ότι αρκετοί οδηγοί, είτε σταματούν εκεί με αλάρμ, είτε μπλέκονται μεταξύ τους, μπλοκάροντας την κυκλοφορία. Στο κίτρινο πλέγμα λοιπόν, τα αυτοκίνητα απαγορεύεται να σταματήσουν για οποιονδήποτε λόγο.
Δείτε ακόμη: Προτεραιότητα σε κυκλικό κόμβο: Τι ισχύει στην Ελλάδα - Σε ποιον επιβάλλεται πρόστιμο;
Με αυτό τον τρόπο, οι αρμόδιοι φορείς της Θεσσαλονίκης ευελπιστούν πως η κίνηση στις διασταυρώσεις θα βελτιωθεί έως 30% και θα υπάρξει καλύτερη ροή των οχημάτων, ειδικά στις ώρες αιχμής.
Υπάρχει πρόστιμο για τους οδηγούς;
Σε πρώτη φάση θα υπάρχει μια περίοδος χάριτος για τους οδηγούς, ώστε όλοι να αντιληφθούν τη σημασία του μέτρου. Στον κόμβο Πολυτεχνείου–26ης Οκτωβρίου υπάρχουν για συγκεκριμένες ώρες Τροχονόμοι που ενημερώνουν και συμβουλεύουν τους οδηγούς ότι πρέπει να αποφύγουν να βρεθεί το όχημά τους εντός του κίτρινου πλαισίου ώστε να μην κλείνουν την διασταύρωση με τα ΙΧ τους.
Σε δεύτερη φάση, εφόσον διαπιστωθεί παράβαση, θα βεβαιώνεται το διοικητικό πρόστιμο που προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία γίνεται από τη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του έργου «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ».
Φυσικά, οι εργασίες διαγράμμισης στους κόμβους θα πραγματοποιούνται βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες για λόγους ασφαλείας.