Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η Κίνα ξέφυγε, η Ευρώπη έμεινε πίσω - Υπάρχει ελπίδα;
250 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι συνολικές επενδύσεις των Ευρωπαίων στην ηλεκτροκίνηση, καθώς προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος σε σχέση με την Κίνα.
- -
- -
Ο Luca de Meo, Διευθύνων Σύμβουλος της Renault, προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται «μια γενιά πίσω» από την Κίνα όσον αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα. Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίου για το μέλλον των μεταφορών στο Μιλάνο.
Ο de Meo πιστεύει ότι η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση είναι η πιο σημαντική αλλαγή που έχει δει η αυτοκινητοβιομηχανία εδώ και έναν αιώνα. Επισήμανε ότι οι πόλεις είναι το κρίσιμο πεδίο μάχης για την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων και η Ευρώπη πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της εκεί.
Πώς η Κίνα απέκτησε τόσο μεγάλο προβάδισμα στην ηλεκτροκίνηση έναντι της Ευρώπης;
Σύμφωνα με τον de Meo, το πλεονέκτημα της Κίνας απορρέει από τις πιο πρώιμες και σημαντικότερες επενδύσεις της στην τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων. Τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να καλύψει αυτό το χάσμα γρήγορα.
Δείτε ακόμα: Ελλάδα - Οι φορτιστές είναι περισσότεροι από τα βενζινάδικα!
Ο de Meo επεσήμανε επίσης ότι η ιστορική κυριαρχία της Ευρώπης στους κινητήρες βενζίνης, δεν θα μεταφραστεί σε ένα αντίστοιχο καθεστώς στην εποχή των ηλεκτρικών οχημάτων. Όλοι οι κατασκευαστές θα βρίσκονται σε ισότιμη βάση.
250 δισεκατομμύρια οι επενδύσεις των Ευρωπαίων στην ηλεκτροκίνηση
Ωστόσο, υπάρχουν θετικά σημάδια. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ανταποκρίνονται με σημαντικές επενδύσεις, ύψους 250 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά από κατασκευαστές και προμηθευτές. Αυτό αποδεικνύει τη δέσμευση του κλάδου στα ηλεκτρικά οχήματα.
Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να καλύψει το χαμένο έδαφος;
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault κατέληξε καλώντας για μια «συνολική προσέγγιση» σε αυτή την πρόκληση. Η συνεργασία μεταξύ πόλεων, κυβερνήσεων και φορέων της βιομηχανίας είναι ζωτικής σημασίας.
Οι βασικοί τομείς εστίασης περιλαμβάνουν τον έλεγχο της αλυσίδας εφοδιασμού των ηλεκτρικών οχημάτων, την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επέκταση των υποδομών φόρτισης. Μόνο μέσω αυτού του είδους συντονισμένης προσπάθειας μπορεί η Ευρώπη να ανακτήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην επανάσταση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.