Διάσημη εταιρεία καυσίμων κλείνει 1.000 πρατήρια για βάλει φορτιστές
Μία από τις διασημότερες αλυσίδες πρατηρίων καυσίμων, κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τον εξηλεκτρισμό των σταθμών ανεφοδιασμού της.
- -
- -
Η Shell, ο δεύτερος μεγαλύτερος κολοσσός ορυκτών καυσίμων στον κόσμο, αυτή τη στιγμή διαθέτει περισσότερα από 46.000 καταστήματα παγκοσμίως, κυρίως πρατήρια. Μέχρι το τέλος του 2025, σχεδιάζει να κλείσει 1.000 από αυτά ή για να το πούμε διαφορετικά λιγότερο από το 3% του συνόλου. Παρά τον σχετικά μικρό αριθμό, η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο λέει ότι αυτή η κίνηση θα βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για δημόσιους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών.
«Αναβαθμίζουμε το δίκτυο λιανικής μας, με εκτεταμένες προσφορές για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, ανταποκρινόμενοι στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών», δήλωσε η Shell στο έγγραφό Energy Transition Strategy 2024. «Συνολικά, σχεδιάζουμε να κλείσούμε περίπου 500 τοποθεσίες που ανήκουν στη Shell (συμπεριλαμβανομένων των κοινοπραξιών) ανά έτος, το 2024 και το 2025».
Η εταιρεία δεν διευκρίνισε πού βρίσκονται οι τοποθεσίες λιανικής που θα κλείσει. Ωστόσο, έδωσε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους που έχει θέσει για τους σταθμούς φόρτισης. Το 2023, η εταιρεία είχε 54.000 σημεία φόρτισης παγκοσμίως. Ελπίζει αυτός ο αριθμός να αυξηθεί σε 70.000 το 2025 και σε 200.000 μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
«Εστιάζουμε στη δημόσια φόρτιση και όχι στη φόρτιση στο σπίτι, γιατί πιστεύουμε ότι είναι πιο αναγκαία για τους πελάτες μας», έγραψε η εταιρεία. «Έχουμε ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσον αφορά τις τοποθεσίες, καθώς το παγκόσμιο δίκτυο πρατηρίων μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Έχουμε κι άλλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως η πληθώρα παροχών που προσφέρουμε στους πελάτες όπως καφέ, φαγητό και άλλα αγαθά που μπορεί να χρειαστούν καθώς φορτίζουν τα αυτοκίνητά τους».
Επίσης, να πούμε ότι η εταιρεία δεν διευκρίνισε ούτε τις τοποθεσίες των νέων σταθμών φόρτισης. Επί του παρόντος, η πλειοψηφία των σταθμών της βρίσκονται στην Κίνα. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει μια άλλη σημαντική αγορά, ενώ μόνο ένα μικρό μέρος της πίτας βρίσκεται στην Αμερική.
«Το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων έχει αυξηθεί από λιγότερο από 3% το 2018 σε 18% το 2023», ανέφερε η εταιρεία. «Η πιο γρήγορη ανάπτυξη σημειώνεται στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στην Κίνα, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα οχημάτων με κόστος κάτω από 40.000 δολάρια, ενώ σε άλλες αγορές τα ηλεκτρικά οχήματα πωλούνται γενικά ακριβότερα από αυτήν την τιμή πριν εφαρμοστούν οι κρατικές επιδοτήσεις».
Δείτε ακόμη: Γυναίκα έβαλε 510 φορές τζάμπα βενζίνη – Πώς ξεγέλασε το σύστημα;
Ο άλλος πυλώνας της στρατηγικής της Shell για το 2030 είναι τα e-fuels, στα οποία και επενδύει. Στο μέλλον σχεδιάζει να προμηθεύει τις αεροπορικές και ναυτιλιακές βιομηχανίες με φυτικά βιοκαύσιμα και καύσιμα με βάση το υδρογόνο.
Δείτε ακόμη: Το καύσιμο που δεν αγοράζει κανείς στην Ελλάδα
Ωστόσο, πριν δώσουμε στην εταιρεία τα εύσημα, να πούμε ότι αυτές οι ανακοινώσεις έρχονται μόλις μια εβδομάδα αφότου η Shell «χαλάρωσε» τους στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα για την επόμενη δεκαετία. Λέει όμως ότι εμμένει στην αποστολή της να εκμηδενίσει το ανθρακικό της αποτύπωμα μέχρι το 2050.