Πως θα είναι τα αυτοκίνητα το 2033;
Την επόμενη δεκαετία τα αυτοκίνητα δεν θα πετάνε –για την ώρα- αλλά αναμφίβολα θα είναι αρκετά διαφορετικά σε σχέση με σήμερα…
- -
- -
Όσοι άνω των 40 όταν παρακολουθούσαμε με θαυμασμό στα μέσα της δεκαετίας του ’80 στον κινηματογράφο το θρυλικό Blade Runner, φανταζόμασταν πως αυτή θα είναι η εικόνα του κόσμου το 2019! Χρονιά που ξετυλίγεται η επική ταινία Ridley Scott. Αισίως, φτάσαμε στο 2023 και ακόμα δεν έχουμε δει ιπτάμενα οχήματα, αλλά αναμφίβολα η αυτοκίνηση έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με όσα γνωρίζαμε. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η παρουσία της σχεδόν σε ό,τι διέπει την καθημερινότητα και τη ζωή μας, έχει μεταβάλει την κοινωνία γενικότερα. Φυσικά, το αυτοκίνητο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο και να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα. Η βασική έννοια της μεταφοράς έχει διατηρηθεί, αλλά έχει περάσει σε ένα τελείως διαφορετικό στάδιο, επίπεδο και εν τέλει μορφή. Η εξελικτική διαδικασία δεν σταματάει ποτέ και μέσα στα επόμενα χρόνια το αυτοκίνητα θα υποστεί νέες ριζικές αλλαγές. Συνδεσιμότητα, τεχνητή νοημοσύνη, υδρογόνο, βιοκαύσιμα και φυσικά ηλεκτροκίνηση, είναι οι τάσεις που θα εξελιχθούν περαιτέρω στο άμεσο μέλλον. Για όλα αυτά θα διαβάσετε αναλυτικά στις επόμενες σελίδες. Στις παρακάτω γραμμές θα εστιάσουμε στο αυτοκίνητο και τις κινητήριες μονάδες.
Οι θερμικοί κινητήρες ζουν
Η στροφή προς τις πράσινες μορφές ενέργειας και η επιτακτική ανάγκη για την εξέλιξη φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, έφερε την ηλεκτροκίνηση στο προσκήνιο. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πλέον ριζοσπαστική μετάβαση που έχει βιώσει η αυτοκίνηση εδώ και δεκαετίες, με τις κατασκευές του είδους να αποτελούν το μέλλον των μεταφορών. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στραφεί στη συγκεκριμένη τεχνολογία, με δεδομένη την πίεση θεσμών και κυβερνήσεων. Η απαγόρευση της πώλησης αυτοκίνητων που εκπέμπουν CO2 από το 2035 έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη πίεση στις εταιρείες αυτοκινήτου. Βλέπετε, εκτός από τη μελλοντική και μακροχρόνια στρατηγική τους, πρέπει να συνυπολογίσουν και να αντιμετωπίσουν τις αυστηρές νόρμες που ισχύουν σήμερα, και συγκεκριμένα όσον αφορά το μέσο όρο εκπομπής ρύπων. Αυτό ακριβώς σημαίνει πως μέσα στην επόμενη δεκαετία οι αλλαγές δεν θα είναι τόσο ριζοσπαστικές και οι θερμικοί κινητήρες δεν θα μπουν άμεσα στο ράφι. Μάλιστα, στο τραπέζι έχει ήδη πέσει μία πρόταση, στην οποία και πρωταγωνιστούν τα e-fuels, στοιχείο που δίνει παράταση ζωής σε βενζίνη και πετρέλαιο μετά το 2035!
Δεν πρόκειται για μία νέα ιδέα, αφού η χρήση τους έχει συζητηθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, η επαναστατική τους σύνθεση εγγυάται μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα! Αν η χρήση τους επικυρωθεί, τότε θα «δώσουν» το φιλί της ζωής στους θερμικούς κινητήρες για αρκετά χρόνια ακόμα. Οι συζητήσεις για τη χρήση των e-fuels έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, όπου έχουν εξεταστεί τρόποι και δικλείδες ασφαλείας που δεν θα επιτρέπουν στα εν λόγω οχήματα να κινούνται αν διαγνωστεί πως εφοδιάστηκαν με μη συνθετικά καύσιμα. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως μέσα στην επόμενη δεκαετία οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα διατηρηθούν στο προσκήνιο και ουσιαστικά θα πορεύονται παράλληλα με την ηλεκτροκίνηση.
Futuristic!
H τεχνολογία του συστήματος μετάδοσης δεν θα αλλάξει δραματικά την επόμενη δεκαετία, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα αμαξώματα. Έρευνες αναφέρουν ότι σε αυτό το χρονικό εύρος η αισθητική και η εικόνα των αυτοκινήτων δεν θα διαφοροποιηθεί ριζοσπαστικά. Εν ολίγοις, τα πρωτότυπα και concept cars που αποκαλύπτουν κατά καιρούς οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα καθυστερήσουν να βρουν το δρόμο προς την παραγωγή… Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην αεροδυναμική, ιδιαίτερα στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα συμβάλλοντας στην μεγαλύτερη αυτονομία, ενώ το μεγάλο στοίχημα για τις εταιρείες είναι η χρήση νέων και ελαφριών υλικών.
Η αυλαία του χειροκίνητου κιβώτιου
Ίσως, το μοναδικό στοιχείο που θα εκλείψει οριστικά μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια είναι το χειροκίνητο κιβώτιο. Ήδη πολλές εταιρείες διαθέτουν αυτού του είδους σύστημα μετάδοσης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Οι περισσότερες προτιμούν τη χρήση αυτόματου κιβωτίου, ενώ ακόμα και παραδοσιακοί κατασκευαστές supercar έχουν αφαιρέσει από τον κατάλογο τους την επιλογή με χειροκίνητο κιβώτιο. Αν συνυπολογίσουμε πως τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα δεν κάνουν χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως ο παραδοσιακός επιλογέας και η χειροκίνητη διαδικασία αλλαγής σχέσεων, θα περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.