Microcars - Το μέλλον του αστικού δικτύου

Μπορεί η φυσική εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας να είναι να μεγαλώνει σε μέγεθος, αλλά όλα δείχνουν ότι το μέλλον θα είναι πιο μικρό από ποτέ.

  • -
  • -

Ας ξεκινήσουμε με μια σειρά από στατιστικά. Σύμφωνα με έρευνες μόλις το 4,5% των συνολικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στο δρόμο καλύπτει απόσταση μεγαλύτερη των 24.000 km ανά έτος. Για να το πούμε διαφορετικά, κάτω από ένας στους είκοσι οδηγούς πραγματοποιεί  πάνω από 65 km τη μέρα με το αυτοκίνητο του. Εν συνεχεία, να συμπληρώσουμε πως κάθε αυτοκίνητο μεταφέρει περίπου 1-2 άτομα ανά ημέρα. Για κάποιους, τα παραπάνω νούμερα μπορεί να μοιάζουν με απλά στατιστικά, αλλά οι πληροφορίες που περιέχονται στην προηγούμενη παράγραφο αρκούν για να αιτιολογήσουν πλήρως την ύπαρξη των microcars. Των λιλιπούτειων τετράτροχων κατασκευών που έχουν βαλθεί να κατακτήσουν τα αστικά κέντρα και να εξορίσουν από αυτά τα κανονικά αυτοκίνητα. Πώς προέκυψε η ιδέα όμως και ποιες είναι οι πιθανότητες όντως να καταφέρουν κάτι τέτοιο; 

Μία μεταπολεμική νόρμα που αναβιώνει

Αν το καλοσκεφτείς, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε οχήματα αυτού του μεγέθους να γίνονται μόδα. Στην μεταπολεμική περίοδο, η οικονομική λιτότητα δημιούργησε την ανάγκη για μικρά αυτοκίνητα, οικονομικά στην απόκτηση και τη συντήρηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γνωστό σε όλους «bubble car», το οποίο σήμερα έχει και την σύγχρονη αναβίωση του. Με τα χρόνια όμως οι οικονομικές δυσκολίες ξεπεράστηκαν και ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει μεγαλύτερα σε διαστάσεις και κόστος κτήσης αυτοκίνητα. Κάπως έτσι, η αίγλη των μικρών αυτών μοντέλων ξεθώριασε, μέχρι που φτάσαμε στο σήμερα. Η ζήτηση του κοινού για όλο και μεγαλύτερα αυτοκίνητα μπορεί να μην άλλαξε, αλλά σίγουρα αλλάζουν οι προτεραιότητες καθώς περνούν οι γενιές. Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης που έχει σημειωθεί προς το περιβάλλον, οι νέοι αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους για την προστασία του. Επίσης, χάρη στην τεχνολογία, όλο και περισσότεροι νεότεροι χάνουν το ενδιαφέρον τους προς το αυτοκίνητο και όσα προσφέρει. Το αντιμετωπίζουν περισσότερο σαν εργαλείο – αυτό που είναι άλλωστε – και τίποτα παραπάνω.

Ακόμη ένα στοιχείο που απομακρύνει όλο και περισσότερο τους νέους από την αυτοκίνηση με τον τρόπο που ορίζεται σήμερα, είναι ο αυτοματισμός. Όταν σήμερα ζούμε σε μία κοινωνία που τα πάντα γύρω μας αυτοματοποιούνται ή οδεύουν προς τα εκεί, το αυτοκίνητο είναι αδύνατο να αποστασιοποιηθεί από κάτι τέτοιο. Ελάχιστοι μικρότεροι σε ηλικία θα προτιμήσουν να οδηγήσουν, αν κάποιος ή ένα μέσο μπορεί να τους μεταφέρει εύκολα και ξεκούραστα. Κάπως έτσι, ο συνδυασμός όλων των παραπάνω παραγόντων οδήγησε στην δημιουργία των microcars. Η μετακίνηση διασπάστηκε στα βασικά της θεμέλια και η νέα αυτή νόρμα κράτησε τα βασικότερα στοιχεία έχοντας δύο στόχους. Την προστασία του περιβάλλοντος και την αποσυμφόρηση των δρόμων του αστικού δικτύου. 

Οι πόλεις θα μεγαλώνουν, τα αυτοκίνητα θα μικραίνουν

Κρίνοντας από τα έως τώρα δεδομένα και την αναγνώριση που έχει η μικροκινητικότητα σε όλα τα μέσα που παρακολουθούν οι  νεότερες γενιές, η στροφή του κόσμου προς τα microcars για τις αστικές τους μετακινήσεις μοιάζει δεδομένη. Κι αν δεν το πιστεύετε, στην επόμενη βόλτα-μετακίνηση σας μετρήστε πόσα πατίνια, ποδήλατα (ηλεκτρικά και μη) και microcars θα πετύχετε. Οι καιροί αλλάζουν και τα μέσα που χρησιμοποιούμε αλλάζουν μαζί τους. Το αυτοκίνητο χάνει την προσωπικότητα που με τόσο κόπο έχτισε επί δεκαετίες και επιστρέφει στην αρχικό του σκοπό. Την μετακίνηση από το σημείο Α στο σημείο Β. Και σε αυτό, οχήματα όπως τα microcars είναι η απάντηση. Προσφέρουν όλα όσα χρειαζόμαστε στη συντριπτική πλειοψηφία των μετακινήσεων μας, σε ένα compact και αποτελεσματικό πακέτο. Ίσως, αν τα συγκρίνουμε με ένα αντίστοιχο μικρό αυτοκίνητο να θεωρήσουμε ότι υστερούν, σε τομείς όπως η σχέση κόστους/τιμής, σε επίπεδο άνεσης ή ασφάλειας. Όλα αυτά όμως είναι νωρίς για να κρίνουμε αν αποτελούν στοιχεία που κοστίζουν χαμένους πόντους στα μέλη της μικροκινητικότητας.

Από πλευράς τιμής είναι νωρίς, καθώς δεν έχουν διαδοθεί αρκετά ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση. Άρα και δεν υπάρχει ο επιθυμητός όγκος παραγωγής ώστε να μειωθούν σχετικά οι τιμές. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογίσουμε πως πρόκειται για οχήματα που χρησιμοποιούν μία νέα και συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία. Επίσης, όπως τα αυτοκίνητα, έτσι και τα microcars θα βελτιωθούν στο πέρασμα του χρόνου, και τομείς όπως αυτός της άνεσης θα αναβαθμιστούν. Άλλωστε, για πολλούς μπορεί να μοιάζουν «άβολα», αλλά προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση σύγκρουσης και προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, συγκριτικά με ένα πατίνι ή σκούτερ. Επιπλέον, το μέγεθος τους είναι δεδομένο ότι θα αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό τα αστικά κέντρα. Θα αποτελέσουν μία λύση στους μποτιλιαρισμένους δρόμους, αλλά και στην εξεύρεση θέσης πάρκινγκ. Το σενάριο που θέλει μεγάλα αστικά κέντρα να εξετάζουν τον αποκλεισμό κανονικών αυτοκινήτων και να επιτρέπουν την κυκλοφορία μόνο σε κατασκευές του είδους, δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία…

Τέλος, είναι αδιαμφισβήτητο πως λόγω όγκου αλλά και του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος είναι δεδομένα πιο φιλικά προς το περιβάλλον απ’ ότι ένα κανονικό αυτοκίνητο. Και αυτό ίσως είναι το βασικότερο τους πλεονέκτημα. Και ο λόγος που όχι απλά θα γνωρίσουν σημαντική άνθηση μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά μπορεί όντως να καταφέρουν να αποκλείσουν τα κανονικά ΙΧ από τα κέντρα των πόλεων μια για πάντα.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...