Ν2116: Το υλικό που θα φέρει την επανάσταση στις μπαταρίες των EV!

Η Τεχνητή Νοημοσύνη φαίνεται πως βρήκε τη λύση για τη μείωση της χρήσης λιθίου στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων…

  • -
  • -

Μια ολοκαίνουργια ουσία, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση λιθίου στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων -και όχι μόνο, ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και μιας νέας γενιάς υπερυπολογιστών.

Υπεύθυνοι για αυτήν την ανακάλυψη είναι η Microsoft και το Εθνικό Εργαστήριο Βορειοδυτικού Ειρηνικού (PNNL), το οποίο ανήκει στην «ομπρέλα» του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Έως και 70% λιγότερο λίθιο!

Οι επιστημονικές ομάδες που ασχολούνται με το εν λόγω πρότζεκτ υποστηρίζουν ότι το υλικό αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη χρήση λιθίου έως και 70%. Η ερευνητική ομάδα της Microsoft χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη και τους κορυφαίους υπολογιστές που διαθέτει στη φαρέτρα της ούτως ώστε να τσεκάρει 32 εκατομμύρια πιθανά ανόργανα υλικά προκειμένου να καταλήξει στα 18 πιο υποσχόμενα!

Η όλη διαδικασία διήρκησε λιγότερο από μία εβδομάδα γεγονός άκρως εντυπωσιακό δεδομένου ότι εάν η προσπάθεια αυτή γινόταν αποκλειστικά με… ανθρώπινες οδηγίες και μελέτες θα διαρκούσε περισσότερες από δύο δεκαετίες. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει η Microsoft…  

Από τη στιγμή λοιπόν που το λογισμικό κατέληξε στα 18 «καλύτερα» ανόργανα υλικά, οι ειδικοί μπαταριών στο PNNL τα εξέτασαν και επέλεξαν την τελική ουσία για να εργαστούν στο εργαστήριο.

Ο Karl Mueller από το PNNL είπε ότι οι πληροφορίες τεχνητής νοημοσύνης από τη Microsoft τους οδήγησαν σε «δυνητικά γόνιμη περιοχή πολύ πιο γρήγορα» από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες εργασίας.

«Είμαστε σε θέση πλέον, να τροποποιήσουμε, να δοκιμάσουμε και να συντονίσουμε τη χημική σύνθεση αυτού του νέου υλικού και να αξιολογήσουμε πολύ πιο γρήγορα την τεχνική βιωσιμότητά του για μια μπαταρία που λειτουργεί και στην πράξη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το πρότζεκτ τρέχει εδώ και ένα χρόνο περίπου με τις επιστημονικές ομάδες να έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός πρότυπου μοντέλου, μιας μπαταρίας δηλαδή, που τροφοδότησε με ενέργεια μια λάμπα.

Τι είναι τελικά το υλικό Ν2116;

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ηλεκτρολύτη στερεάς κατάστασης που έχει δοκιμαστεί από επιστήμονες που τον μετέφεραν από πρώτη ύλη σε λειτουργικό πρωτότυπο. Έχει τη δυνατότητα να είναι μια βιώσιμη λύση αποθήκευσης ενέργειας, επειδή οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης είναι ασφαλέστερες από το παραδοσιακές, πιο μικρές σε διάσταση, πιο ελαφριές, πιο αποδοτικές και πιο… ισχυρές.

Η αλήθεια είναι πως όλοι οι tech γίγαντες της αγοράς αλλά και σύσσωμη η αυτοκινητοβιομηχανία ψάχνουν να βρουν τη χρυσή τομή, τον καλύτερο τρόπο για τις μπαταρίες… του αύριο.

Διότι πολύ απλά, γνωρίζουν ότι ο «λευκός χρυσός», το λίθιο δηλαδή, δε μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα και θα γιγαντωθούν στο εγγύς μέλλον δεδομένου ότι η ηλεκτροκίνηση ήρθε για να μείνει, με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου να χρησιμοποιούνται επίσης και σε όλες σχεδόν τις ηλεκτρικές συσκευές (tablet, smartphone κ.α.).

Δείτε ακόμα: Τα νέα είδη μπαταριών που αλλάζουν τα δεδομένα

Μάλιστα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ η ζήτηση για μπαταρίες ιόντων λιθίου θα αυξηθεί έως και δέκα φορές μέχρι το 2030 με αποτέλεσμα πολλοί βιομηχανικοί κλάδοι να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα με ελλείψεις υλικών από το 2025 και μετά!

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Microsoft, Jason Zander, είπε στο BBC ότι μια από τις αποστολές του τεχνολογικού κολοσσού ήταν να «συμπιέσει 250 χρόνια επιστημονικής ανακάλυψης στα επόμενα 25». Λέτε τελικά τη λύση στα προβλήματα με τις μπαταρίες να τη δώσει τελικά η τεχνητή νοημοσύνη; Διόλου απίθανο…

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...