Η έξυπνη πόλη της Αττικής με τον πρωτοποριακό υπόγειο δρόμο – Πότε θα είναι έτοιμη;

Στην Ελλάδα δημιουργείται η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, με τεχνολογίες αιχμής και υπογειοποίηση της Ποσειδώνος.

  • -
  • -

H πορεία της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Ελληνικό, από την Lamda Development, παρουσιάζεται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του «The Ellinikon», λίγες ημέρες πριν την το τέλος της χρονιάς. «Τα βήματα που έγιναν δεν είναι μόνο εντυπωσιακά και πρωτόγνωρα για την Ελλάδα. Είναι άλματα προόδου για το μεγάλο έργο του Ελληνικού που κάνουν όλο και πιο ορατή σε όλους τη νέα πόλη».

ellinikon

Όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο στο Ελληνικό δημιουργείται εξ' αρχής μια «έξυπνη» πόλη, αφομοιώνοντας τεχνολογίες αιχμής και κάνοντας ευρεία χρήση προηγμένων υποδομών και καινοτόμων συστημάτων. Στόχος της LAMDA Development, είναι η έξυπνη πόλη του Ελληνικού να αποτελέσει υπόδειγμα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αξιοποιούνται τεχνολογίες, όπως το Internet of Things (IoT), που μετατρέπουν όλα τα κτίρια και τις υποδομές σε έξυπνες, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων και συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση πόρων. Ταυτόχρονα, δίκτυα τελευταίας γενιάς, 5G και οπτικών ινών, θα προσφέρουν απρόσκοπτη συνδεσιμότητα υπερυψηλών ταχυτήτων. Κάθε εμπορική και οικιστική ανάπτυξη στη νέα πόλη του Ελληνικού θα είναι εξοπλισμένη με συστήματα που θα εξασφαλίζουν ενεργειακή αποδοτικότητα και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

ellinikon

Το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, με έκταση 2.000.000 τ.μ., θα είναι το πρώτο «έξυπνο» πάρκο στην Ελλάδα που θα ενσωματώνει έξυπνες λύσεις, για την ασφάλεια των επισκεπτών και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτές οι λύσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συστήματα φωτισμού που θα προσαρμόζουν την ένταση ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας, αλλά και συστήματα για τη συνεχή παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.

Ολοκληρώθηκε η θεμελίωση του Riviera Tower

Η μεγαλύτερη συνεχής, με διάρκεια 40 ωρών, σκυροδέτηση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο έργο του Ελληνικού για τη θεμελίωση του Riviera Tower. Το σύστημα της θεμελίωσης του πρώτου «πράσινου» οικιστικού ουρανοξύστη στη χώρα μας ακολούθησε τα πρότυπα μελετών και κατασκευών των ψηλότερων και πιο εντυπωσιακών κτιρίων στον κόσμο, όπως των Petronas Towers και Burj Khalifa. Η σχεδίαση του Riviera Tower έχει γίνει από το διεθνώς φημισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners και η κατασκευή του έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία Bouygues Bâtiment International και Intrakat. Οι εργασίες στον Riviera Tower συνεχίζονται με τη σκυροδέτηση των υπογείων και της πλάκας δαπέδου ισογείου, που είναι ήδη ορατή σε όλους από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Ο Riviera Tower θα ολοκληρωθεί εντός του 2026.

ellinikon

Little Athens: Μια νέα οικιστική γειτονιά

Μια νέα, σύγχρονη γειτονιά, η «Little Athens», δημιουργείται στο Ελληνικό, με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα και το Πάρκο. Θα διαθέτει περίπου 1.115 κατοικίες και 115 καταστήματα, κατά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ανάπτυξης του έργου του Ελληνικού, απαραίτητα για την καθημερινότητα και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ανάμεσά τους καφέ, εστιατόρια, φαρμακεία, γυμναστήρια. Τα κτίρια που έχουν σχεδιαστεί από φημισμένα ελληνικά και διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία, θα φτάνουν έως και τα 50 μέτρα ύψος σε όσες αναπτύξεις εφάπτονται στο Πάρκο του Ελληνικού, ενώ στις υπόλοιπες αναπτύξεις δεν θα ξεπερνούν τα 20 μέτρα ύψος. 

PARK RISE: Έχει σχεδιαστεί από το πολυβραβευμένο δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group (BIG), και θα διατεθούν συνολικά προς πώληση 88 κατοικίες που αναπτύσσονται σε έως και 12 επίπεδα.

PAVILION TERRACES: Έχει σχεδιαστεί από το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο 314 Αrchitecture Studio, και θα διατεθούν συνολικά προς πώληση 156 κατοικίες που αναπτύσσονται σε έως και 7 επίπεδα.

Υπογειοποίηση της Ποσειδώνος

Η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα που είναι σε εξέλιξη σήμερα στην Αττική και από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών στην ανάπτυξη του Ελληνικού. Οι εργασίες κατασκευής προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, καθώς οι εκσκαφές έχουν ολοκληρωθεί κατά 72% και η σκυροδέτηση κατά 37%. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, η Ποσειδώνος θα διασχίζεται υπόγεια από την παραλία του Αλίμου έως το ύψος της Μαρίνας του Ελληνικού.

ellinikon

Θα υπάρχουν έξι λωρίδες κυκλοφορίας – τρεις σε κάθε ρεύμα, ενώ το όριο ταχύτητας θα είναι 70 με 80 χλμ./ώρα.

Το σύνολο της έκτασης που καλύπτει σήμερα η παραλιακή, θα μεταμορφωθεί σε χώρο πρασίνου που θα ενοποιεί το Μητροπολιτικό Πάρκο με την παραλία, ενώ από το σημείο θα διέρχεται δρόμος ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατόδρομος. To έργο της υπογειοποίησης ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2025 και αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό, έπειτα και από τις απαραίτητες δοκιμές καλής λειτουργίας, στο τέλος του 2025.

Το Ελληνικό «θωρακίζεται» απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την LAMDA Development. Η διευθέτηση του ρέματος των Τραχώνων με χωρητικότητα διπλάσια της υφιστάμενης, είναι ένα πρωτοποριακό έργο που αποτελεί μέρος της ισχυρής αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού. Η νέα, σύγχρονη πόλη του Ελληνικού «θωρακίζεται» απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που είναι ήδη ορατές γύρω μας. Η κοίτη του ρέματος απελευθερώνεται, με στόχο την αναζωογόνηση του τοπικού οικοσυστήματος και τη δημιουργία μιας πράσινης περιοχής αναψυχής.

ellinikon

Το μήκος του ρέματος είναι 3 χλμ. και το μέγιστο βάθος εκσκαφής είναι έως 8 μέτρα. Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 60% οι εκσκαφές για τα αντιπλημμυρικά έργα. H ολοκλήρωσή του αναμένεται τον Ιούλιο του 2024. Επιπρόσθετα, έχει ολοκληρωθεί το 88% των εκσκαφών και το 65% των σκυροδετήσεων στους κεντρικούς συλλέκτες όμβριων υδάτων.

Δείτε ακόμη: Η νέα μεγάλη σήραγγα της Αττικής – Το έργο που θα αλλάξει την πόλη το 2025

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες οριοθέτησης και του ρέματος του Αεροδρομίου ή Ευρυάλης, όπως ήταν γνωστό στο παρελθόν. Και τα δύο ρέματα βρέθηκαν για δεκαετίες ασφυκτικά περιορισμένα στα στενά όρια του πρώην αεροδρομίου, αλλά και της εκτεταμένης αστικής ανάπτυξης στις παρυφές του Υμηττού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...