Καύσωνας «Κλέων»: Ποια αυτοκίνητα πρέπει να μείνουν ακινητοποιημένα αυτές τις ημέρες;

Με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται στα ύψη, οι συνθήκες γίνονται ακατάλληλες για την κυκλοφορία αυτοκινήτων που έχουν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

  • -
  • -

Η χώρα μας φημίζεται για την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες που έχει στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, ως μία μεσογειακή χώρα με γερές δόσεις ηλιοφάνειας και ο Καύσωνας «Κλέων» που έρχεται δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτό σημαίνει πως ολόκληρη η νοοτροπία αλλά και ο τρόπος ζωής μας έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με αυτές τις συνθήκες και αυτό περιλαμβάνει και τα αυτοκίνητα μας. Παράμετροι όπως τα ελαστικά ή ακόμα και το χρώμα το οποίο θα επιλέξουμε να έχει το προσωπικό μας όχημα επηρεάζουν τόσο την ασφάλεια όσο και την άνεση των μετακινήσεών μας.

Όπως θα γνωρίζετε ήδη, υπάρχουν διάφορα ήδη ελαστικών τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι οδηγοί, ειδικά όσοι κατοικούν στα αστικά κέντρα, δεν είχαν βρεθεί ποτέ αντιμέτωποι με καταστάσεις που να απαιτούν τη χρήση χειμερινών ελαστικών. Οι χιονοπτώσεις και οι κακοκαιρίες όμως των τελευταίων ετών, οδήγησαν πολλούς στην μετάβαση σε χειμερινά λάστιχα για το όχημα τους. Έτσι βέβαια βρέθηκαν μόνο με αυτά, καθώς αρκετοί δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν και ένα δεύτερο σετ θερινών ελαστικών για τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που ελπίζουν να βγάλουν και τον επόμενο χειμώνα με τα ίδια λάστιχα, γι' αυτό και δεν τα έχουν αλλάξει. Κάτι τέτοιο όμως, σε περίπτωση που το ίδιο αυτοκίνητο σκοπεύει να κινηθεί και τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι πρόβλημα. Γιατί;

Δείτε ακόμη Πώς «θωρακίζεις» σωστά το αυτοκίνητο για τον καύσωνα;

elastika

Τι πρόβλημα έχεις αν κινείσαι με χειμερινά λάστιχα στον καύσωνα;

Η οδήγηση αυτοκινήτου με χειμερινά ελαστικά το καλοκαίρι, και ειδικά όταν επικρατούν τόσο υψηλές θερμοκρασίες όσο αυτές τις ημέρες, συνοδεύεται από τρία μεγάλα μειονεκτήματα σε επίπεδο ασφάλειας, αντοχής και οικονομίας.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, η διατήρηση των χειμερινών ελαστικών μπορεί να αποδειχθεί και αρκετά «επίπονη» για το πορτοφόλι σας. Η ειδική σύνθεση που τα καθιστά εύκαμπτα σε χαμηλές θερμοκρασίες, τα κάνει επίσης να φθείρονται πολύ πιο γρήγορα σε πιο ζεστό καιρό. Έτσι, αν είχατε σκοπό να κρατήσετε τα χειμερινά λάστιχα για να βγάλετε και τον επόμενο χειμώνα με αυτά, πιθανότατα το σχέδιο θα αποτύχει, αφού θα προλάβουν να καταστραφούν νωρίτερα.

Επιπλέον, η υψηλότερη αντίσταση κύλισης, λόγω της γόμας τους αλλά και του βαθύτερου πέλματος, σημαίνει ότι αυξάνεται η κατανάλωση του οχήματος. Σε όλες τις μετακινήσεις που θα κάνετε αυτό το καλοκαίρι με χειμερινά, θα ξοδέψετε αρκετά περισσότερα χρήματα για καύσιμα, απ' όσα θα χρειάζονταν αν είχατε ένα σετ θερινών ελαστικών.

Δείτε ακόμη: Θερινά, 4 εποχών ή χειμερινά: Ποια υπερτερούν σε στεγνό, ποια σε βρεγμένο; [video]

Περνώντας τώρα στο κομμάτι της ασφάλειας, επειδή τα χειμερινά ελαστικά δεν είναι σχεδιασμένα για χρήση σε στεγνούς και ζεστούς δρόμους, η πρόσφυση που πετυχαίνουν είναι πολύ χειρότερη από εκείνη ενός θερινού σετ ελαστικών. Κι αυτό επηρεάζει τόσο το κράτημα στις στροφές, όσο και το φρενάρισμα, κλέβοντας μέτρα που μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα σε περίπτωση έκτακτης ακινητοποίησης. Σε δοκιμές έχουν καταγραφεί ακόμα και διαφορές άνω των 6 μέτρων στην απόσταση ακινητοποίησης από τα 80 km/h σε στεγνό οδόστρωμα, κι όσο η θερμοκρασία αυξάνεται τόσο χειρότερες είναι οι συνθήκες για τα χειμερινά λάστιχα.

Τι ισχύει για τα ελαστικά 4 εποχών;

Στην περίπτωση των ελαστικών 4 εποχών ή all-season, τα στοιχεία είναι σημαντικά καλύτερα. Κι αυτό γιατί λόγω του ότι είναι κατασκευασμένα ώστε να μπορούν να αποδίδουν σε όλες τις συνθήκες, οι επιδόσεις τους σε ζεστό κλίμα δεν έχουν καμία σχέση με αυτές των χειμερινών μεν, αλλά δεν φτάνουν και την επίδοση των θερινών ελαστικών, όπως ήταν και το προφανές άλλωστε. Γενικότερα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μία καλή μέση λύση μιας και μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της επιλογής και να καλύψουν την πλειοψηφία των αναγκών μας, σε όλες τις συνθήκες.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...