Tesla: Υπάλληλοι μοίραζαν μέσω internet προσωπικά video πελατών!

Εργαζόμενοι της Tesla μοιράστηκαν μεταξύ τους ευαίσθητες εικόνες και βίντεο, που καταγράφηκαν από κάμερες των οχημάτων των πελατών.

  • -
  • -

Τα αυτοκίνητα της Tesla διαθέτουν μια σειρά καμερών που καταγράφουν οτιδήποτε συμβαίνει περιμετρικά του αμαξώματος και στο εσωτερικό. Η αμερικανική εταιρεία διαβεβαίωνε ότι οι κάμερες αυτές είναι «σχεδιασμένες από την αρχή για να προστατεύουν το απόρρητό σας». Όπως αποδείχθηκε όμως, αυτό δεν συνέβη.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, από το 2019 έως το 2022, εργαζόμενοι της εταιρείας μοιράστηκαν σε εσωτερική επικοινωνία με ανταλλαγή μηνυμάτων, διάφορα βίντεο και εικόνες που καταγράφηκαν από τις κάμερες αυτοκινήτων των πελατών.

tesla

Μοίραζαν τις εικόνες και τα βίντεο σε chat room

Οι εικόνες και τα βίντεο μοιράστηκαν μέσω chat room μεταξύ των εργαζομένων στις ΗΠΑ. Το υλικό καταπατούσε τα προσωπικά δεδομένα, ενώ, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο, δείχνοντας ακόμη και άνδρα που πλησίαζε το Tesla του τελείως γυμνός ή ένα παιδί που κινούνταν με ποδήλατο και παρασύρθηκε από μοντέλο της Tesla.  

Τα περισσότερα πλάνα κοινοποιήθηκαν μεταξύ συγκεκριμένων εργαζομένων, αλλά κάποια ήταν ορατά σε πολλούς ακόμη. Το χειρότερο όλων, με βάση πάντα τις μαρτυρίες των 9 πρώην εργαζομένων, ήταν ότι μέσω ειδικού προγράμματος που είχαν εγκαταστήσει στους υπολογιστές τους, μπορούσαν να δουν ακριβώς που βρίσκεται κάθε Tesla, δηλαδή που πήγαινε ο κάτοχος ανά πάσα ώρα και στιγμή.

tesla

«Μπορούσαμε να δούμε μέσα στα γκαράζ των ανθρώπων και τις ιδιωτικές τους περιουσίες», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους μάρτυρες.

Η Tesla παραβίασε την ιδιωτική ζωή η όχι;

Οι αποκαλύψεις των πρώην εργαζομένων στο Reuters, προφανώς και προκάλεσαν σάλο. Δύο από αυτούς, ισχυρίστηκαν πως οι πελάτες είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους για άρση του απόρρητού προσωπικών δεδομένων. Ξεκάθαρα ωστόσο, αυτό είναι παραβίαση της προσωπικής ζωής, μια ηθικά κατακριτέα κίνηση, μια πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα που θα τρόμαζε οποιονδήποτε φυσιολογικό άνθρωπο όπως είπε ο Ντέιβιντ Τσόφνες, του τμήματος Cybersecurity and Privacy Institute του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

tesla

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως, στη Δήλωση Απορρήτου Πελατών, η Tesla εξηγεί ότι εάν ένας πελάτης συμφωνήσει να κοινοποιήσει δεδομένα, «το όχημά σας μπορεί να συλλέξει τα δεδομένα και να τα καταστήσει διαθέσιμα στην εταιρεία για ανάλυση. Αυτή η ανάλυση βοηθά την Tesla να βελτιώσει τα προϊόντα της, τα χαρακτηριστικά της και να διαγνώσει τα προβλήματα πιο γρήγορα. Στα δεδομένα περιλαμβάνονται σύντομα βίντεο κλιπ ή εικόνες που δεν συνδέονται με τον αριθμό αναγνώρισης λογαριασμού ή οχήματος ενός πελάτη και δεν σας προσδιορίζουν προσωπικά».

Διαβάστε επίσης: Χάκαραν το Model 3 σε 2 λεπτά – Τα πήραν όλα από την Tesla

Το αν θα παρέμβουν οι αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και του απορρήτου των καταναλωτών, θα το μάθουμε σύντομα.

Πηγή: Reuters

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...