Πολύ πίσω στην προστασία του περιβάλλοντος η Ελλάδα

Αξιολόγηση από την WWF και το Ecofys

  • -
  • -

Η Ελλάδα έχει ακόμα σημαντικό δρόμο να διανύσει στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από το νέο εργαλείο αξιολόγησης των πολιτικών κάθε κράτους μέλους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια που παρουίασε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF σε συνεργασία με την εταιρία συμβούλων σε θέματα ενέργειας Ecofys. Η χώρα μας βαθμολογείται με F και κατακτά μια από τις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27. Κύρια αίτια για τη χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας είναι η ανεπάρκεια φιλόδοξων μέτρων στις μεταφορές, τα κτίρια και τη βιομηχανία, καθώς και διοικητικά-θεσμικά προβλήματα στον τομέα προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η έκθεση αξιολόγησης των πολιτικών, καθώς και η σχετική ιστοσελίδα, παρέχουν για πρώτη φορά μια συνολική εικόνα των προσπαθειών περιορισμού των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, προχωρώντας σε αναλύσεις ανά τομέα και ανά κράτος μέλος. Σε επίπεδο ΕΕ, η αξιολόγηση αποκαλύπτει πως σήμερα έχει αναληφθεί από τα κράτη μέλη μόλις το 1/3 των προσπαθειών που απαιτούνται, ώστε οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου να μειωθούν κατά 80-95% έως το 2050. Για τις ανάγκες της αξιολόγησης, κάθε τομεακή πολιτική και το συνολικό πακέτο πολιτικών κάθε κράτους, βαθμολογείται στην κλίμακα Α έως G. Η υψηλότερη βαθμολογία αυτή τη στιγμή είναι το D και αφορά μόλις τέσσερις χώρες (Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Σουηδία).

Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο που προκύπτει από την αξιολόγηση αφορά την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των κρατών. «Οι κυβερνήσεις των κρατών οφείλουν να μάθουν από τις καλές πρακτικές άλλων χωρών και να υλοποιήσουν παρόμοια προγράμματα. Η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ο τομέας στον οποίο έχουν αναληφθεί οι περισσότερες πολιτικές δράσεις, ενώ οι τομείς της ενεργειακής εξοικονόμησης, των μεταφορών και της βιομηχανίας υστερούν σημαντικά», σχολίασε σχετικά ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...