Audi Q8 e-tron: Νέο ηλεκτρικό SUV με 3 μοτέρ και αυτονομία 600 km [video]
Η πρώτη γενιά του e-tron έφερε επανάσταση στην Audi βάζοντάς τη στον κόσμο των ηλεκτρικών. Η δεύτερη φέρνει ξανά την επανάσταση αλλάζοντας το πώς θα ονομάζονται.
- -
- -
Η Audi παρουσιάζει την ολοκαίνουρια δεύτερη γενιά του e-tron, του αυτοκινήτου που την έβαλε στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης, με την παρουσίαση αυτή να είναι εξίσου σημαντική με της πρώτης, καθώς σηματοδοτεί μία ακόμα πολύ μεγάλη αλλαγή σε ό,τι αφορά τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα με τους τέσσερις κύκλους.
Η δημιουργία της πρώτης γενιάς ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία, καθώς έπρεπε να μπει σε αυτόν το νέο κόσμο με πειστικό τρόπο και τα κατάφερε. Στην πορεία ακολούθησαν κι άλλα μοντέλα και σήμερα φτάσαμε στη δεύτερη γενιά.
Αλλαγή στην ονοματοδοσία των ηλεκτρικών μοντέλων της Audi
Η επανάσταση που έφερε η πρώτη γενιά ήταν η είσοδος στην ηλεκτροκίνηση. Η επανάσταση που φέρνει η δεύτερη είναι η απλοποίηση στα ονόματα των μοντέλων. Μέχρι τώρα στην κορυφή είχαμε το e-tron ως εκπρόσωπο των SUV, το e-tron Sportback για τα SUV με coupe γραμμές και το e-tron GT το οποίο ανήκει στην κατηγορία των σπορ sedan. Στη συνέχεια ήρθαν τα Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron, οπότε άρχισε να δημιουργείται κάποια σύγχυση σχετικά με την ονοματοδοσία.
Στη δεύτερη γενιά το e-tron πλέον θα ονομάζεται Q8 e-tron και Q8 Sportback e-tron, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι θα βρίσκεται στην κορυφή της γκάμας. Το Q4 e-tron θα παραμείνει η πιο μικρή από τις διαθέσιμες ηλεκτρικές επιλογές προς το παρόν, ενώ αργότερα θα υπάρξει και Q6 e-tron όπως είπαν οι άνθρωποι της Audi κατά την παρουσίαση.
Οι διαστάσεις του Q8 e-tron
Το Q8 e-tron θα είναι ένα μεγάλο σε διαστάσεις μοντέλο καθώς για μήκος και πλάτος οι μετρήσεις είναι στα 4.915 mm και 1.937 mm, με το μεταξόνιο στα 2.928 mm. Όσον αφορά το ύψος, στο SUV αμάξωμα φτάνει τα 1.633 mm με το Sportback αμάξωμα να σταματάει στα 1.619 mm. Στις εκδόσεις SQ8 και SQ8 Sportback το ύψος θα είναι 2 mm χαμηλότερο. Το πορτ-μπαγκάζ είναι στα 569 λίτρα στο SUV και στα 528 λίτρα για το Sportback, ενώ υπάρχει και χώρος αποθήκευσης κάτω από το μπροστά καπό, το λεγόμενο frunk, το οποίο έχει χωρητικότητα 62 λίτρα.
Δείτε ακόμα: Δοκιμή Audi Q4 Sportback e-tron 50 quattro: Κρυμμένοι άσσοι! [video]
Κινητήρες, αυτονομία και φόρτιση του Audi Q8 e-tron
Το Audi Q8 e-tron θα είναι διαθέσιμο σε τρεις διαμορφώσεις ισχύος. Η πρώτη θα ονομάζεται Audi Q8 50 e-tron, η δεύτερη Audi Q8 55 e-tron και η τρίτη θα είναι η Audi SQ8 e-tron. Όλες θα είναι τετρακίνητες. Οι 50 και 55 θα έχουν δύο ηλεκτρικά μοτέρ, με ένα σε κάθε άξονα, ενώ η έκδοση S θα έχει τρία ηλεκτρικά μοτέρ, δύο στον πίσω άξονα και ένα στον μπροστά.
Η έκδοση 50 θα έχει ισχύ 340 ίππων και 664 Nm ροπής. Η επιτάχυνση 0-100 km/h θα ολοκληρώνεται σε 6,0 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα θα είναι περιορισμένη στα 200 km/h. Η μπαταρία θα έχει χωρητικότητα 95 KWh συνολικά με τις 89 KWh να είναι εκμεταλλεύσιμες, νούμερο το οποίο θα προσφέρει αυτονομία 491 km (505 km στο Sportback). Η ισχύς φόρτισης σε DC θα φτάνει τα 150 KW, ενώ σε Ac θα γίνεται στα 11 KW (προαιρετικά στα 22 KW). Σε AC ο χρόνος για πλήρη φόρτιση θα είναι 9 ώρες και 15 λεπτά, ενώ στα 22 KW θα μειώνεται στις 4 ώρες και 45 λεπτά.
Η έκδοση 55 προσφέρει στον οδηγό 408 ίππους και 664 Nm ροπής, μειώνοντας τον χρόνο για το 0-100 km/h σε 5,6 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα παραμένει περιορισμένη στα 210 km/h. Η αυτονομία φτάνει τα 582 km (600 km στο Sportback).
Στην έκδοση S η ισχύς ανεβαίνει κατακόρυφα αγγίζοντας τους 503 ίππους και τα 973 Nm ροπής. Τα πίσω μοτέρ αποδίδουν 133 ίππους το καθένα, ενώ εκείνο που βρίσκεται μπροστά αγγίζει τους 168 ίππους. Η διαφορά μέχρι τους 503 ίππους είναι επειδή αυτό το νούμερο είναι η peak ισχύς που αποδίδεται για περιορισμένες χρονικές περιόδους και όχι η συνεχής. Η επιτάχυνση 0-100 km/h στην έκδοση S πραγματοποιείται σε 4,5 δευτερόλεπτα και η τελική είναι περιορισμένη στα 210 km/h. Η αυτονομία φτάνει τα 494 km (513 km στο Sportback).
Τόσο στην έκδοση 55 όσο και στην S η μπαταρία έχει χωρητικότητα 114 KWh, από τις οποίες εκμεταλλεύσιμες είναι οι 106 KWh. Η φόρτιση γίνεται στα 170 KW σε DC και στα 11 KW σε AC, ενώ προαιρετικά μπορεί να γίνεται στα 22 KW. Σε DC απαιτούνται 26 λεπτά ώστε το ποσοστό να ανέβει από το 20% και να φτάσει το 80%. Όταν η φόρτιση γίνεται σε AC με ισχύ 11 KW ο χρόνος για την πλήρη φόρτιση είναι 11 ώρες και 30 λεπτά, ενώ με ισχύ 22 KW μειώνεται στις 6 ώρες.
Για τη διευκόλυνση της φόρτισης η Audi θα εξοπλίζει το νέο μοντέλο της με το σύστημα Plug & Charge. Χάρη σε αυτό στους συμβατούς σταθμούς δε χρειάζεται εφαρμογή στο κινητό ή κάρτα RFID. Το αυτοκίνητο θα συνδέεται στον φορτιστή και θα αναγνωρίζεται αυτόματα με αποτέλεσμα η φόρτιση να ξεκινά εντός λίγων δευτερολέπτων, χωρίς να κάνει τίποτα άλλο ο χρήστης. Οι συμβατοί φορτιστές είναι 400.000 σε όλη της Ευρώπη και το λογισμικό θα δίνει προτεραιότητα σε αυτούς όταν σχεδιάζει μια διαδρομή.
Βελτιώσεις στους κινητήρες, αλλά και στην αεροδυναμική από την Audi
Για να μειώσει την κατανάλωση του Q8 e-tron η Audi και κατά συνέπεια να αυξήσει όσο περισσότερο γίνεται την αυτονομία του, προχώρησε σε βελτιώσεις τόσο στους ηλεκτρικούς κινητήρες, όσο και στην αεροδυναμική. Έτσι, στον ασύγχρονο κινητήρα του πίσω άξονα έχουν αυξηθεί οι περιελίξεις στον στάτορα και πλέον από 12 έχουν γίνει 14. Το αποτέλεσμα είναι περισσότερη ροπή όταν ζητείται το μέγιστο και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας σε πιο ήπια φορτία.
Όσον αφορά την αεροδυναμική, οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της μάρκας έχουν κάνει τις κατάλληλες αλλαγές ώστε ο αεροδυναμικός συντελεστής να πέσει στο SUV αμάξωμα στο 0,27 Cd (από 0,28 Cd που ήταν στην προηγούμενη γενιά) και για το Sportback να φτάσει το 0,24 Cd (από 0,26 Cd που ήταν στην προηγούμενη γενιά). Αυτή είναι και η πρώτη φορά που η Audi βάζει τρία ηλεκτρικά μοτέρ σε ένα μοντέλο μαζικής παραγωγής.
Ψηφιακά συστήματα και υποβοήθηση του οδηγού
Στο νέο Audi Q8 e-tron υπάρχουν 40 συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Για να λειτουργήσουν όλα αυτά χρησιμοποιούνται 5 radar, 5 κάμερες και 12 αισθητήρες υπερήχων. Μία από τις πιο εντυπωσιακές δυνατότητες είναι ότι μπορεί ο χρήστης να ελέγξει την κίνησή του απομακρυσμένα, ώστε να το παρκάρει ακόμα και σε μία στενή θέση. Ο έλεγχος του αυτοκινήτου γίνεται μέσω της εφαρμογής myAudi από το κινητό του χρήστη. Μόλις το αυτοκίνητο παρκάρει μπαίνει αυτόματα το χειρόφρενο, κλειδώνουν οι πόρτες και απενεργοποιείται το κινητήριο σύνολο. Όταν ο χρήστης θέλει να ξεπαρκάρει μπορεί να ελέγξει και πάλι απομακρυσμένα το αυτοκίνητο από το κινητό του.
Φυσικά στο εσωτερικό κυριαρχούν οι οθόνες, με τις δύο από αυτές να αφορούν τη χρήση του MMI συστήματος του infotainment. Η κάτω έχει διαγώνιο 8,6 ιντσών και η επάνω φτάνει τις 10,1 ίντσες. Φυσικά ψηφιακός είναι και ο πίνακας οργάνων με την ανάλυση της οθόνης να είναι Full HD, ενώ προαιρετικά το αυτοκίνητο μπορεί να εξοπλιστεί και με HUD. Φυσικά το αυτοκίνητο συνδέεται στο internet μέσω δικτύων LTE, ενώ έχει την ικανότητα να γίνει το ίδιο hotspot για άλλες συσκευές. Ανάμεσα στις ψηφιακές δυνατότητές του είναι και εκείνη που ονομάζεται Car-to-X. Χάρη σε αυτή μπορεί να επικοινωνεί με στοιχεία υποδομής που έχουν ανάλογη ικανότητα, όπως έξυπνα φανάρια.
Η Audi θα αρχίσει να δέχεται παραγγελίες για το νέο Audi Q8 e-tron από τα μέσα Νοεμβρίου του 2022, με τις πρώτες παραδόσεις στη Γερμανία και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές να αναμένονται τον Φεβρουάριο του 2023. Η τιμή του στη Γερμανία θα ξεκινά από τα 74.400 ευρώ.