Γίνεται να νοθευτεί το υγραέριο και το φυσικό αέριο;

Αρκετά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν υγραέριο κίνησης (LPG) και συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) για την κίνησή τους. Υπάρχουν πιθανότητες νοθείας στα συγκεκριμένα καύσιμα;

  • -
  • -

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η τιμή βενζίνης, αλλά και όλων των καυσίμων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Ο κόσμος προσπαθεί να βρει βενζινάδικα με χαμηλές τιμές για να φουλάρει με λιγότερα χρήματα, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έρχονται αντιμέτωποι με νοθευμένα καύσιμα. Τα τελευταία, «βγάζουν» πολύ λιγότερα χιλιόμετρα αυτονομίας και δεν αποκλείεται να προκαλέσουν και ζημιά στο αυτοκίνητο. Τι γίνεται όμως με τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν υγραέριο (LPG) ή φυσικό αέριο (CNG);

Νοθεύεται το υγραέριο LPG;

Το LPG χρησιμοποιείται από πάρα πολλά αυτοκίνητα στην Ελλάδα. Οι εργοστασιακές εκδόσεις με κιτ υγραεριοκίνησης είναι αρκετές, όμως τις πιο πολλές φορές, έχουμε να κάνουμε με μετατροπές που έγιναν σε ελληνικά συνεργεία. Πριν από μερικά χρόνια, χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων το «γύρισαν» σε LPG, για να επωφεληθούν από την φθηνότερη τιμή του. Η πιθανότητα νοθείας ωστόσο, υπάρχει. Το LPG αποτελείται κυρίως από βουτάνιο και προπάνιο.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι υγραερίου. Το υγραέριο κίνησης και το βιομηχανικό υγραέριο. Το πρώτο, είναι αυτό που πρέπει να καίνε τα LPG αυτοκίνητα. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει περισσότερο προπάνιο συγκριτικά με το βιομηχανικό. Η αναλογία του LPG κίνησης είναι (περίπου) 70-30 σε βουτάνιο και προπάνιο, αντίστοιχα. Το βιομηχανικό, έχει αναλογία κάπου στα 90-10 σε βουτάνιο και προπάνιο.

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε το Dacia Duster με εργοστασιακό υγραέριο LPG

Όμως, το βιομηχανικό LPG έχει σημαντικά χαμηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (60 € ανά μετρικό τόνο) σε αντίθεση με το LPG κίνησης, που έχει πολύ υψηλότερο (430 € ανά μετρικό τόνο). Συνεπώς, η νοθεία του υγραερίου κίνησης γίνεται με βιομηχανικό υγραέριο, το οποίο λόγω της μικρότερης περιεκτικότητας σε προπάνιο, δεν είναι αντίστοιχα αποδοτικό. Ο οδηγός μπορεί να το αντιληφθεί από τις μειωμένες επιδόσεις στο πάτημα του γκαζιού και την περιορισμένη αυτονομία.

Νοθεύεται το φυσικό αέριο CNG;

Στον αντίποδα, το φυσικό αέριο CNG είναι το καύσιμο που είναι το πιο δύσκολο, έως αδύνατο να νοθευτεί. Μπορεί να έχει ακριβύνει πλέον αρκετά λόγω των συνθηκών, όμως οι οδηγοί μπορούν να είναι σίγουροι για την ποιότητα καυσίμου που αποθηκεύεται στις δεξαμενές τους. Το φυσικό αέριο CNG στα πρατήρια καυσίμων παραλαμβάνεται απευθείας από το δίκτυο και συμπιέζεται σε κλειστό κύκλωμα, οπότε δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης.

Στη συνέχεια, περνά στις δεξαμενές του αυτοκινήτου, καθαρό και «ατόφιο». Στην Ελλάδα υπάρχουν μερικά πρατήρια CNG που δεν έχουν απευθείας σύνδεση με το δίκτυο, αλλά αποθηκεύουν το καύσιμο σε μεγάλες δεξαμενές (το φέρνουν βυτιοφόρα). Και σε αυτή την περίπτωση όμως, δεν γίνεται να παρέμβεις καθώς περνά κατευθείαν από τη δεξαμενή του φορτηγού, στη δεξαμενή του πρατηρίου.

Δείτε τη video - δοκιμή μας για το Skoda Scala G-Tec φυσικού αερίου CNG

Οι ιδιοκτήτες το μόνο που έχουν να σκεφτούν για το πρατήριο είναι η πίεση της αντλίας που συνδέεται στο όχημά τους. Αν δεν είναι σωστά συντηρημένη, πιθανότατα έχει μικρότερη πίεση. Ωστόσο, αυτό δεν προκαλεί πρόβλημα στο όχημα. Απλώς, θα μπει λιγότερο καύσιμο στη δεξαμενή του αυτοκινήτου καθώς όταν αυτές θα γεμίζουν, η αντλία δεν θα έχει τη δύναμη να «σπρώξει» κι άλλο CNG ώστε να φτάσει στην ανώτερη δυνατή ποσότητα.

Επίσης, η ελλιπής συντήρηση του εξοπλισμού του πρατηρίου ίσως έχει σαν αποτέλεσμα να μπει στη δεξαμενή του αυτοκινήτου μικρή ποσότητα λαδιού από τον συμπιεστή, επηρεάζοντας ελαφρώς την ποιότητα του καυσίμου. Τα περισσότερα αυτοκίνητα CNG έχουν ένδειξη ποιότητας, οπότε αν ξεφύγει από το 100% και κατέβει στο 90% ή στο 85%, μάλλον ο εξοπλισμός ανεφοδιασμού δεν ήταν σωστά συντηρημένος και «πέρασε» ποσότητα λαδιού. Ωστόσο, μην ανησυχήσετε. Οι πιθανότητες να έχετε πρόβλημα -όταν δεν γίνεται συστηματικά- είναι μηδαμινές.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...