Παιδικά καθίσματα: Τι προσέχουμε κατά την αγορά

Τα παιδικά καθίσματα χωρίζονται σε κατηγορίες. Οι επιλογές στην αγορά είναι πολλές, καλύπτοντας κάθε βαλάντιο. Το θέμα όμως, είναι που πρέπει να δώσουν προσοχή οι γονείς κατά την αγορά.

  • -
  • -

Θεωρούμε δεδομένο πως άπαντες γνωρίζουν ότι η χρήση του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική από τη γέννηση του παιδιού έως και την ηλικία των 12 ετών. Το παιδικό καθισματάκι αποτελεί το ιδανικότερο μέτρο ασφαλείας του βλασταριού μας.

Για κάθε στάδιο της ανάπτυξής του, υπάρχει ο κατάλληλος παιδικός «θρόνος». Αυτός που θα το μεταφέρει με ασφάλεια και θα το προστατέψει σε περίπτωση ατυχήματος. Κατά την επιλογή του καθίσματος, κάθε γονιός δύναται να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ας δούμε τους τομείς στους οποίους πρέπει να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή:

Έχει ISOfix το αυτοκίνητο;

Πριν ξεκινήσουμε την αναζήτηση για την αγορά παιδικού καθίσματος, είναι αναγκαίο να τσεκάρουμε αν το αυτοκίνητό μας διαθέτει υποδοχές στήριξης ISOfix. Λογικά, αν το όχημα είναι κατασκευής μετά το 2011, φέρει τις ειδικές βάσεις. Οπότε, επιλέγουμε ένα κάθισμα που συγκρατείται από τους συνδέσμους. Ειδάλλως, αγοράζουμε καθισματάκι που συγκρατείται από τις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου.  

Διαβάστε εδώ τι είναι το ISOfix και πώς δένουμε σωστά ένα παιδί;

Να είναι πιστοποιημένο το κάθισμα

Είτε αναζητούμε καθισματάκι από το διαδίκτυο, είτε από φυσικά καταστήματα, βεβαιωνόμαστε πως το παιδικό κάθισμα είναι συμβατό με το αυτοκίνητό μας. Τα καθισματάκια που είναι συμβατά με όλα σχεδόν τα μοντέλα χαρακτηρίζονται ως Universal, σε αντίθεση με όσα χαρακτηρίζονται ως Restricted, Semi - Universal και Vehicle Specific που προορίζονται για πιο συγκεκριμένα μοντέλα.

Όλα τα εγκεκριμένα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παιδικά καθισματάκια πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα που περιγράφονται στους σχετικούς κανονισμούς (ECE R 44/03, ECE R 44/04). Συνεπώς αναζητούμε τη σχετική ένδειξη, έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου που πρόκειται να αγοράσουμε πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

child

Αναλυτικότερα τα παιδικά καθισματάκια που είναι σύμφωνα με τους προαναφερόμενους κανονισμούς έχουν ετικέτα της μορφής:

  1. Συμβατότητα με το αυτοκίνητο (Universal = Συμβατό με όλους σχεδόν τους τύπους αυτοκινήτου)
  2. Επιτρεπόμενο βάρος παιδιού
  3. Ο κωδικός της χώρας που έδωσε την έγκριση για τη συμμόρφωση με τον ευρωπαϊκό κανονισμό (π.χ. Το Ε24 αντιστοιχεί στην Ιρλανδία, το Ε6 στο Βέλγιο)
  4. Αριθμός έγκρισης
  5. Αύξων αριθμός παραγωγής (σύμφωνα με την έκδοση της έγκρισης)
  6. Ευρωπαϊκός κανονισμός που πληρείται από το παιδικό καθισματάκι 


Να δούμε τι ταιριάζει στο παιδί

Τα καθίσματα χωρίζονται σε κατηγορίες. Δεν μπορείς να αγοράσεις για παράδειγμα, κάθισμα κατηγορίας 3, ενώ το παιδί σου είναι 12 μηνών. Το καθισματάκι θα πρέπει πάντα να συμβαδίζει με το βάρος του παιδιού. Οπότε, ελέγχεις ότι το προϊόν έχει σχεδιαστεί και εγκριθεί με βάση αυτή την παράμετρο. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς (ECE R 44/03, ECE R 44/04) τα καθισματάκια ταξινομούνται με κριτήριο το βάρος και την ηλικία.

Δες εδώ τις κατηγορίες των παιδικών καθισμάτων για όλες τις ηλικίες

child

Βέβαια, εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι, υπάρχουν καθισματάκια που ανήκουν σε περισσότερες από μία ομάδα, καλύπτοντας για μεγαλύτερο διάστημα τις ανάγκες και μειώνοντας προφανώς το κόστος μακροπρόθεσμα. Αυτές είναι:

  • Group 0,0+,1
  • Group 1,2
  • Group 1,2,3
  • Group 0,0+,1,2


Μια δοκιμή στο κατάστημα είναι η καλύτερη επιλογή

Αν είναι το πρώτο παιδί και δεν υπάρχει εμπειρία από άλλο παιδικό καθισματάκι, η επίσκεψη σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα αποτελεί την ιδανική επιλογή. Εκεί, μπορούμε να τεστάρουμε στο αυτοκίνητό μας το καθισματάκι και να λάβουμε από τον πωλητή τις απαραίτητες οδηγίες για το πως κουμπώνει το ISOfix και πως δένεται σωστά το παιδί με τις ζώνες.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...