Σκασμένο λάστιχο: Οι 5 συνηθέστερες αιτίες

Δύσκολα θα βρεις οδηγό ο οποίος να μην έχει χρειαστεί να βρεθεί ποτέ αντιμέτωπος με ένα σκασμένο ελαστικό, ό,τι όχημα και αν οδηγεί. Το θέμα είναι γιατί τα ελαστικά χάνουν αέρα ή σκάνε εντελώς;

  • -
  • -

Αν και είναι πολλές οι αιτίες που ένα ελαστικό μπορεί να χάσει αέρα ή να σκάσει, υπάρχουν πέντε οι οποίες είναι οι κυριότερες. Αυτές είναι κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, διαρροή αέρα από τη βαλβίδα ή το πλαϊνό του ελαστικού, το κακό οδόστρωμα, η μεγάλη πίεση στο εσωτερικό του ελαστικού και οι υψηλές θερμοκρασίες. Ας τις δούμε πιο αναλυτικά.

Ελαστικά

1. Αιχμηρό αντικείμενο

Πρόκειται ίσως για την πιο συνηθισμένη αιτία. Το ελαστικό πατάει κάποιο καρφί, μία πέτρα ή ένα άλλο αιχμηρό αντικείμενο το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να τρυπήσει και να αρχίσει να χάνει σταδιακά αέρα, οδηγώντας τελικά σε πλήρες ξεφούσκωμα.

Ελαστικά

2. Διαρροή από τη βαλβίδα ή τα πλαϊνά

Η δεύτερη πιο συνηθισμένη αιτία είναι το ελαστικό να χάσει αέρα από τη βαλβίδα ή από το πλαϊνό και συγκεκριμένα εκείνο το σημείο που έρχεται σε επαφή με τη ζάντα. Πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση για αργό ξεφούσκωμα, όμως οδηγεί ξανά σε πλήρη απώλεια του αέρα.

Ελαστικά

Δείτε ακόμα: Καρούμπαλο στο λάστιχο: Γιατί το έπαθα και πόσο επικίνδυνο είναι;

3. Κακό οδόστρωμα

Πρόκειται για κάτι που βιώνουμε σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα. Όταν το οδόστρωμα έχει κακή ποιότητα, με σπασμένα κομμάτια και λακκούβες, μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε κλατάρισμα του ελαστικού, καθώς εκείνο καταπονείται πολύ από τις απότομες αλλαγές και την τραχιά επιφάνεια του οδοστρώματος.

Ελαστικά

4. Παραφουσκωμένο ελαστικό

Ένα ελαστικό το οποίο έχουμε φουσκώσει περισσότερο από όσο αντέχει είναι ο πιο σίγουρος τρόπος ώστε να το οδηγήσουμε σε κλατάρισμα. Η μεγάλη ποσότητα του αέρα αυξάνει την πίεση και κάνει το ελαστικό να καταπονείται διαρκώς, ενώ είναι και πιο ευαίσθητο στην παραμικρή κακοτεχνία. Έτσι, αργά ή γρήγορα θα κλατάρει.

Ελαστικά

5. Υψηλές θερμοκρασίες

Όσο πιο ζεστός είναι ο αέρας, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πίεσή του. Έτσι, όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες είναι σημαντικό να μην έχουμε υπερβολικά υψηλή αρχική πίεση ελαστικών, καθώς ο αέρας έτσι κι αλλιώς θα διασταλεί και θα ανεβάσει την πίεση σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο, δημιθουργώντας τα προβλήματα της 4ης περίπτωσης. Αντίστοιχα, ούτε η πολύ χαμηλή πίεση δεν είναι επιθυμητή, αφού με λιγότερη πίεση το λάστιχο παραμορφώνεται πιο έντονα, κι έτσι η θερμοκρασία του αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Γενικώς, το καλοκαίρι που επικρατούν υψηλότερες θερμοκρασίες, είναι ακόμα σημαντικότερο να ελέγχουμε συχνά την πίεση των ελαστικών μας για να σιγουρευτούμε ότι έχουν τη σωστή, όπως την ορίζει ο κατασκευαστής: Ούτε πολύ χαμηλότερη, ούτε πολύ υψηλότερη.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...