8 στους 10 Έλληνες θα επέλεγαν υβριδικό ή ηλεκτρικό για νέο αυτοκίνητο

Μόλις το 1/3 των Ευρωπαίων θα επέλεγε αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί αποκλειστικά θερμικό κινητήρα

  • -
  • -

Νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το κλίμα, αποκαλύπτει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το σκεπτικό τόσο των ευρωπαίων, όσο και των Ελλήνων συγκεκριμένα. Το όλο project έχει ως στόχο την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίον οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή. Με τα αυτοκίνητα να φέρουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης στο συγκεκριμένο πρόβλημα, μέσα από τις ερωτήσεις της έρευνας προέκυψαν κάποιοι εντυπωσιακοί αριθμοί που έχουν να κάνουν με τις προτιμήσεις του κόσμου. Στο project συμμετείχαν πάνω από 30.000 άτομα από 30 διαφορετικές χώρες, με την όλη διαδικασία να διαρκεί από τις 26 Αυγούστου έως τις 22 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.

climate-research-3

Ξεκινώντας από τα εγχώρια ευρήματα, φαίνεται πως πάνω από το 80% (81%) των Ελλήνων θα προτιμούσαν ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο να είναι το επόμενο τους ΙΧ! Ειδικότερα, το 41% θα αγόραζε υβριδικό όχημα και το 40% θα επέλεγε ηλεκτρικό όχημα. Αυτό το νούμερο είναι ακόμη μεγαλύτερο στην Κύπρο (85%), ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη οι δύο αυτές κατηγορίες οχημάτων υπερισχύουν έναντι των μοντέλων με αποκλειστικά θερμικό κινητήρα σε διάφορες αναλογίες, με μόνη εξαίρεση την Τσεχία. Εκεί οι πολίτες που δεν είναι έτοιμη να περάσουν στην εξηλεκτρισμένη εποχή είναι οριακά περισσότεροι.

climate-research-1

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις το 14% των Ελλήνων δεν διαθέτουν όχημα αυτή τη στιγμή αλλά και ούτε σκοπεύουν να αγοράσουν. Το ίδιο στατιστικό για όλη την Ευρώπη σαν σύνολο βρίσκεται στο 13%.

Αν το δούμε ηλικιακά, μεγάλο ενδιαφέρον έχει πως και στα τρία γκρουπ (15-29, 30-64, 65+), το ποσοστό των υβριδικών παραμένει σχεδόν ίδιο (+-40%), με τα αποκλειστικά θερμικά σύνολα να ξεκινούν περίπου στο 25% στις ηλικίες 15-29 και να χάνουν σταδιακά έδαφος σε σχέση με τα ηλεκτρικά, όσο αυτές ανεβαίνουν. Δείτε το γράφημα που ακολουθεί για να καταλάβετε.

climate-research-2

Καθώς το 81% των Ελλήνων αγοραστών αυτοκινήτου δηλώνουν ότι θα επέλεγαν υβριδικό ή ηλεκτρικό όχημα, φαίνεται ότι οι Έλληνες τείνουν περισσότερο να στραφούν σε νέες τεχνολογίες αυτοκινήτου συγκριτικά με τους Γερμανούς (52%) και τους Ευρωπαίους κατά μέσο όρο (67%).

Γενικά, οι Ευρωπαίοι αγοραστές αυτοκινήτου τείνουν να προτιμούν τα υβριδικά οχήματα (39%), ενώ τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα οχήματα βρίσκονται στη δεύτερη θέση (33%) και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην τρίτη (το 28% δηλώνει ότι θα αγόραζε ηλεκτρικό). Ενώ οι Κινέζοι αγοραστές αυτοκινήτου τείνουν περισσότερο από όλους να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο (44%), οι Αμερικανοί θα επέλεγαν πρώτα υβριδικό όχημα (38%), ύστερα βενζινοκίνητο ή ντιζελοκίνητο όχημα (33%) και τέλος ηλεκτρικό αυτοκίνητο (29%).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...