Το Koenigsegg Jesko «βαράει κόφτη» στις 7.800 rpm μέσα σε 0,23 δευτερόλεπτα! (video)
Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης με τη μεγαλύτερη προθυμία να ανεβάσει στροφές ανήκει στο νέο hypercar της Koenigsegg, το Jesko!
- -
- -
Η εξέλιξη και η καινοτομία πάντα ήταν συνώνυμο της Koenigsegg, μιας αντισυμβατικής εταιρείας από τη Σουηδία που γρήγορα απέκτησε πολύ μεγάλη φήμη. Η μηχανολογική αρτιότητα των μοντέλων τους μεταφράζεται σε εντυπωσιακές τεχνολογίες, αλλά και εκρηκτικές επιδόσεις, αφού πάντα βρίσκονται μέσα στο παιχνίδι των παγκόσμιων ρεκόρ που αφορούν μοντέλα παραγωγής.
Το θέμα που ασχολούμαστε σε αυτή την περίπτωση, είναι το οκτακύλινδρο αριστούργημα που κινεί το Koenigsegg Jesko. Σε ένα βίντεο που παρουσιάζει ο ίδιος ο Christian von Koenigsegg, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας, μας δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να «στροφάρει». Έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε την ακαριαία απόκριση στο γκάζι αλλά και την ευστροφία με τα ατμοσφαιρικά σύνολα, όμως αυτό το twin turbo μοτέρ μάλλον έρχεται για να αλλάξει όλα όσα ξέρουμε.
Ο V8 έχει κυβισμό 5.0 λίτρων και αποδίδει 1.600 ίππους με 1.500 Nm ροπής όταν καίει αιθανόλη (1.300 άλογα με βενζίνη πρατηρίου 95 οκτανίων). Ο κόφτης επεμβαίνει στις 8.500 rpm εν κινήσει, ωστόσο όταν το Jesko μένει σταματημένο με νεκρά στο κιβώτιο, κατεβαίνει στις 7.800 rpm. Ο Christian von Koenigsegg βάζει μπροστά το αυτοκίνητο, του δίνει λίγο χρόνο για να ζεσταθεί και πατάει τέρμα το γκάζι. Το αποτέλεσμα; Το μοτέρ σκαρφάλωσε στις 7.800 rpm μέσα σε 0,23 δευτερόλεπτα, ήτοι 230 milliseconds!
Σε ένα δευτερόλεπτο με τέρμα το γκάζι, θα μπορούσε να γυρίζει με πάνω από 30.000 rpm, αν άντεχε σε τόσο ακραίους ρυθμούς περιστροφής. Σύμφωνα με τον Christian von Koenigsegg ο κινητήρας αυτός έχει την ελάχιστη δυνατή αδράνεια. Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλο μοτέρ παραγωγής στην ιστορία που να στροφάρει τόσο γρήγορα και για αυτό ευθύνονται τα πολύ ελαφριά κινούμενα μέρη του V8, αλλά και η διαφορετική δομή στη σύνδεση κινητήρα-κιβωτίου. Δεν υπάρχει βολάν και συμπλέκτης ανάμεσά τους.
Κάθε ταχύτητα στο σασμάν έχει το δικό της
συμπλέκτη με πολύ μικρές διαστάσεις και ελάχιστο βάρος,
ενώ είναι το ταχύτερο σε αλλαγές που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Όπως
λέει ο Koenigsegg (και έχει δίκιο) δεν έχει νόημα ένα
κιβώτιο που αλλάζει αστραπιαία σχέσεις, αν ο κινητήρας δεν
είναι πρόθυμος να στροφάρει και εμφανίζει μεγάλη αδράνεια. Θα
«κρέμαγε» από τη μια ταχύτητα στην άλλη, οπότε το μοτέρ έπρεπε να
σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να στέκεται στο ύψος των
περιστάσεων του σασμάν.