Έλλειψη σε σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου έχει η ΕΕ

Έως το 2030 αναμένεται να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον 60.000 φορτηγά με σύστημα κυψελών καυσίμου υδρογόνου

  • -
  • -

Η σχετικά νέα τεχνολογία που συναντά κανείς σε ηλεκτρικά μοντέλα τα οποία χρησιμοποιούν κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, έχει ήδη κάνει την εμφάνιση της σε οχήματα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, εδώ και μερικά χρόνια, ενώ η ζήτηση του συγκεκριμένου τύπου καυσίμου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, με τουλάχιστον 60.000 φορτηγά αντίστοιχης τεχνολογίας να σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν έως το 2030.

Το πρόβλημα είναι πως σήμερα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές ανεφοδιασμού για ένα τέτοιο αριθμό βαρέων οχημάτων, καθώς λόγω των αυξημένων απαιτήσεων ενέργειας, δεν μπορούν απλά να χρησιμοποιήσουν την υπάρχουσα υποδομή των αυτοκινήτων. Σύμφωνα με νέα μελέτη επί του θέματος που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί επειγόντως, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να πρέπει να διασφαλίσουν την ταχεία ανάπτυξη υποδομής στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας για την υποδομή εναλλακτικών καυσίμων (AFID).

Στόχος για την ΕΕ θα πρέπει να είναι περίπου οι 300 σταθμοί ανεφοδιασμού υδρογόνου για φορτηγά έως το 2025 και τουλάχιστον οι 1.000 έως το 2030. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος ανεφοδιασμού τέτοιου τύπου κάθε 200 χιλιόμετρα κατά μήκος του κεντρικού δικτύου έως το 2030, ενώ η ημερήσια χωρητικότητα του θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 τόνων H2 με τουλάχιστον δύο διανομείς ανά σταθμούς. Το θέμα είναι πως για να γίνουν όλα αυτά έως το 2025 και το 2030 σε ολόκληρη την ΕΕ, θα πρέπει κάθε κράτος μέλος να θέσει δεσμευτικούς στόχους.

Για να καταφέρουν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές φορτηγών να πετύχουν την ουδετερότητα του άνθρακα στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές έως το 2050, τα οχήματα χαμηλών και μηδενικών εκπομπών θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, με το πλήθος τους να σκοπεύει να αυξηθεί ραγδαία μέσα στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, όπως δείχνει αυτή η μελέτη, η υποδομή που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία, τη φόρτιση και τον ανεφοδιασμό αυτών των φορτηγών λείπει σχεδόν εντελώς.

Το AFID πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις των βαρέων οχημάτων και να διευκολυνθεί η γρήγορη εκκίνηση ενός πυκνού δικτύου φόρτισης και ανεφοδιασμού σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να θέσει έναν στόχο 10.000-15.000 σημείων φόρτισης υψηλότερης ισχύος έως το 2025 και 40.000-50.000 αντίστοιχων σημείων φόρτισης έως το 2030. Επιπλέον, πρέπει να τεθεί στόχος για τουλάχιστον 40.000 δημόσιους φορτιστές ολονύκτιας ισχύος (100 kW) σε χώρους στάθμευσης φορτηγών κατά μήκος των εθνικών οδών.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...