Έμεινα από μπαταρία με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο - Τι κάνω;

Στα θερμικά μπορεί να τελειώσει η βενζίνη ή το diesel ή όποιο άλλο καύσιμο, στα ηλεκτρικά μπορεί να αδειάσει η μπαταρία. Τι κάνουμε τότε;

  • -
  • -

Η αυτονομία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερη από το παρελθόν, όμως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να αδειάσει τελείως κάποια στιγμή. Βέβαια, για να γίνει αυτό θα πρέπει ο οδηγός να έχει αγνοήσει πολλαπλά σημάδια καθώς το αυτοκίνητο βγάζει εγκαίρως ειδοποίηση για φόρτιση, ενώ πολλά μοντέλα προτείνουν και φορτιστή στα πέριξ.

Ακόμα, ο οδηγός βλέπει ανά πάσα στιγμή το ποσοστό της μπαταρίας, αλλά και την υπολειπόμενη αυτονομία, με το νούμερο να υπολογίζεται τις περισσότερες φορές με βάση τον τρόπο οδήγησης, αλλά και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Επειδή, όμως, όλα μπορεί να πάνε στραβά, ας δούμε τι κάνουμε σε περίπτωση που αδειάσει η μπαταρία.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ac2e2d29dc63a5445772f842ab5bbfe3.jpg

Βάζουμε χειρόφρενο πριν αδειάσει τελείως η μπαταρία

Τα ηλεκτρικά αυτοκινήτα συνήθως έχουν "ρεζέρβα", δηλαδή μπορούν να κάνουν κάποια χιλιόμετρα ακόμα κι αν το ποσοστό της μπαταρίας δείχνει να είναι στο 0%. Αν έχουμε εμπειρία με το αυτοκίνητό μας, ξέρουμε πόση είναι αυτή η απόσταση και πόσο απέχει ο κοντινότερος φορτιστής, ίσως αξίζει να δοκιμάσουμε να φτάσουμε ως εκεί. Για να δείτε πόσα km μπορούν να κάνουν τα ηλεκτρικά με 0% μπαταρία, πατήστε εδώ.

Δείτε ακόμα

Αν από την άλλη δεν είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσουμε μέχρι τον πλησιέστερο φορτιστή, είναι καλύτερα να σταματήσουμε μόνοι μας το αυτοκίνητο, παρά να περιμένουμε να "μείνει" από μόνο του. Αν προνοήσουμε και σταματήσουμε μόνοι μας, όταν θα έρθει η οδική βοήθεια θα υπάρχει ενέργεια στο αυτοκίνητο ώστε να μπορούν να γίνουν οι απαραίτητοι ελιγμοί ή ακόμα και να το ανεβάσουμε οδηγώντας το στον γερανό.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/75b03795d4ae7dd586921eb868169435.jpg

Έμεινα από μπαταρία στο ηλεκτρικό - Τι κάνω;

Αν αγνοήσαμε όλα τα σημάδια και τελικά η μπαταρία άδειασε τελείως, η απάντηση είναι απλή: καλούμε την οδική βοήθεια. Με τη φόρτωση του αυτοκινήτου στο γερανό μπορούμε να φτάσουμε με ασφάλεια σε έναν φορτιστή κάπου εκεί κοντά ή να το επιστρέψουμε στο σπίτι μας ώστε οι μπαταρίες να γεμίσουν εκ νέου.

Βέβαια, η φόρτωση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στον γερανό έχει συγκεκριμένο τρόπο που πρέπει να γίνει, ο οποίος περιγράφεται στο βιβλιαράκι (manual) του κάθε αυτοκινήτου. Για να δείτε πώς ανεβάζουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκινήτο σε γερανό, πατήστε εδώ.

Υπάρχει άλλη λύση, πέρα από την οδική βοήθεια;

Εκτός από την οδική βοήθεια υπάρχει και μία άλλη λύση η οποία είναι τεχνολογικά πιο προηγμένη, όμως ακόμα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Αν κάποιος φίλος ή γνωστός έχει αυτοκίνητο με V2L, μπορεί να έρθει στο σημείο και να φορτίσει το αυτοκίνητό μας. Το V2L είναι η δυνατότητα να τραβήξουμε ρεύμα από την μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου για να τροφοδοτήσουμε άλλες ηλεκτρικές συσκευές. Ουσιαστικά είναι η λειτουργία που κάνει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ένα τεράστιο powerbank.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7c6ef3b442fc76a5abb702ddc2798ae8.jpg

Συνήθως η μέγιστη παροχή στα αυτοκίνητα με V2L είναι στα 3,6 kW. Συγκριτικά, η φόρτιση από μία απλή οικιακή πρίζα σούκο (schuko), γίνεται στα 2 kW, οπότε με το V2L φορτίζουμε σχεδόν με διπλάσια ισχύ. Σίγουρα δεν πρόκειται για γρήγορο τρόπο φόρτισης, όμως υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση. Δείτε τι μπορεί να κάνει το V2L, πατώντας εδώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...