Μεγαλύτερες αποστάσεις, μικρότερη παραγωγή: έτσι θα λειτουργούν τα εργοστάσια αυτοκινήτων

Η νέα κανονικότητα φέρνει μεγάλες αλλαγές και στις γραμμές παραγωγής της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας

  • -
  • -

Η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου σηματοδοτεί την επανέναρξη λειτουργίας αρκετών εργοστασίων αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Οι κατασκευαστές δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν σε ένα… είδος κανονικότητας, ώστε η οικονομία να ξαναμπεί στις ράγες, έστω και αν τα «βαγόνια του τρένου» θα κινούνται με αργές ταχύτητες λόγω του κορονοϊού.

 «Συμφωνήσαμε με την εταιρεία στα νέα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Δεν θα λάβουμε κανένα ρίσκο, η υγεία όλων αποτελεί προτεραιότητα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μειωμένη παραγωγή αυτοκινήτων», δηλώνει ο Jens Rothe, Πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων της Volkswagen στο κρατίδιο της Σαξονίας.

Το πρωτόκολλο εισόδου και εξόδου, διατήρησης της απόστασης ασφαλείας του ενός υπαλλήλου από τον άλλο (όπου είναι εφικτό), συγχρωτισμού στα εστιατόρια και τις καντίνες, απολύμανσης κλπ, θα είναι αυστηρό προκειμένου να μην υπάρξει κρούσμα, το οποίο θα οδηγούσε σε εκ νέου αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου, με το ανάλογο οικονομικό κόστος.

Τα εργοστάσια δεν θα λειτουργούν βέβαια σε τριπλές βάρδιες, καθώς τόσο ο μεγάλος όγκος αυτοκινήτων που παραμένουν απούλητα, όσο και η μειωμένη ζήτηση από τους καταναλωτές, συνεπάγονται ότι δεν είναι απαραίτητη η παραγωγή να φθάσει στο μάξιμουμ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εργοστάσιο της Volkswagen στο Zwickau, η πρώτη μονάδα παραγωγής οχημάτων της μάρκας στη Γερμανία που επαναρχίζει τη λειτουργία της, μετά τη διακοπή στα μέσα Μαρτίου. Μόλις 50 ηλεκτρικά ID. 3 θα κατασκευάζονται ημερησίως, περίπου το 1/3 της προ κορονοϊού παραγωγής.

Στα μέτρα που έχουν λάβει οι εταιρείες αναφέρθηκε, μιλώντας στο GOCAR, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της ACEA, Erik Jonnaert.

Εκτιμάται ότι η επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς παραγωγής των εργοστασίων επί ευρωπαϊκού εδάφους θα επανέλθει κάποια στιγμή εντός του 2021, ανάλογα βέβαια με το αν θα επιστρέψει η πανδημία του Covid-19 τον επόμενο χειμώνα αλλά και την οικονομική κατάσταση των κατοίκων της Γηραιάς Ηπείρου.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...