Κορονοϊός: Μένουμε σπίτι, αλλά προσέχουμε!

Διάφοροι επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την σημερινή κατάσταση

  • -
  • -

Η απάτη είναι κάτι που ευδοκιμεί σε κάθε περίοδο της ιστορίας και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν διάφοροι επιτήδειοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την σημερινή κατάσταση. Στην εποχή του κορονοϊού, μέσα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφθονούν οι προσφορές για μάσκες, αντισηπτικά και άλλα είδη που είναι δυσεύρετα αυτή την εποχή, ενώ δεν λείπουν διάφορες φιλανθρωπικές κινήσεις που ζητούν χρήματα, την ώρα που εξακολουθεί να υφίστανται οι προσπάθειες απόσπασης ευαίσθητων κωδικών. Μάλιστα, ακόμα και το παλιό γνωστό… τρικ με την τηλεφωνική απάτη με συγγενή που δήθεν προκάλεσε ατύχημα και ζητά χρήματα, έχει μεταφερθεί στην εποχή του κορονοϊού! Το σενάριο έχει αλλάξει και θέλει πλέον τον «συγγενή» να πάσχει από ιό και να ζητά χρήματα από ηλικιωμένους από την περίθαλψη του.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Διώξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως με την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, η Interpol και η Europol διαχειρίστηκαν 30 περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης, ενώ κλείδωσαν 19 τραπεζικούς λογαριασμούς και πάγωσαν συναλλαγές ύψους 730.000 δολαρίων.

 

Την εποχή του κορονοϊού η νέα τάση της εποχής που επιτρέπει σε όλους μας να έρθουμε σε επαφή με τους δικούς μας ανθρώπους είναι η κλήση μέσω βίντεο, αλλά και η ανάρτηση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως αναφέρει ο κ. Παπακώστας, με αυτόν τον τρόπο προδίδουμε σημαντικά προσωπικά δεδομένα τα οποία επιτήδειοι μπορούν να εκμεταλλευθούν. Στοιχεία όπως η οικονομική επιφάνεια, τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και η διαρρύθμιση της κατοικίας δεν πρέπει να είναι ευδιάκριτα. Όπως ο ίδιος δήλωσε, η αναπαραγωγή τέτοιου είδους πληροφοριών γίνεται ταχύτατα στο διαδίκτυο και μάλιστα με ρυθμούς παρόμοιους με αυτούς του κορονοϊού. Μία υποκλοπή στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε διάρρηξη, εκβιασμό και άλλου είδους απειλή.

Παράλληλα, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τα παιδιά και τους μαθητές που αυτό το διάστημα βρίσκονται σπίτι και περνάνε αρκετές ώρες μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα γκρουπ που συνομιλούν πρέπει να είναι πολύ μικρά και να περιορίζονται απαραιτήτως μόνος σε άτομα που τα μέλη της ομάδας γνωρίζουν.

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας τα μοναδικά περιστατικά που έχουν παρατηρηθεί είναι αυτά της μη παράδοσης παραγγελιών ή υλικών από το διαδίκτυο. Μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα αποτελεί η παραπληροφόρηση και η ψευδής αναπαραγωγή ειδήσεων.

Σχετική ανακοίνωση έκανε και η Ελληνική Αστυνομία:
"Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πείθονται από επιτήδειους οι οποίοι επιχειρούν με διάφορα τεχνάσματα – προσχήματα να τους αποσπάσουν χρήματα.

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούνται οι πολίτες να μην πείθονται από άτομα που εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δήμων για τη διενέργεια απολυμάνσεων.

Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε απατηλά SMS που υπόσχονται δώρα από εμπορικά καταστήματα με σκοπό είτε να τους υφαρπάξουν τα προσωπικά τους στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσουν σε εγκληματικές πράξεις, είτε να τους αποσπάσουν χρήματα είτε να απαντήσουν στα SMS και να χρεωθεί υπέρογκα ο λογαριασμός τους.

Επιπλέον επισημαίνεται ειδικά στους ηλικιωμένους και τους συγγενείς τους:

  • να μην δέχονται σε καμία περίπτωση σε άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα για ανάληψη χρηματικού ποσού,
  • να μην πείθονται εύκολα από άτομα τα οποία εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος και
  • να μην πείθονται εύκολα από άτομα που τους πλησιάζουν ως γνωστοί φιλικών ή συγγενικών τους προσώπων και τους ζητούν χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση να είναι επιφυλακτικοί, να μην εμπιστεύονται άγνωστα άτομα ενώ αν αντιληφθούν τέτοιο περιστατικό παρακαλούνται να ενημερώνουν αμέσως την Αστυνομία (100)."

Τέλος, η Europol εξέδωσε ανακοίνωση με μία σειρά από συμβουλές, όπου προέτρεψε τους χρήστες του διαδικτύου αυτή την περίοδο να ασφαλίζουν το wifi της οικίας τους, όλες τις συσκευές με κωδικούς, να διαθέτουν στους υπολογιστές προγράμματα προστασίας από ιούς που θα τα ενημερώνουν, όπως και να χρησιμοποιούν διαφορετικά passwords ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όσον αφορά τις διαδικτυακές αγορές παροτρύνει αυτές να γίνονται από αξιόπιστους πωλητές και να προτιμούν εταιρείες που υφίσταται φυσική έδρα στη χώρα που δραστηριοποιούνται.

 

#μένουμε_ σπίτι

#φρενάρουμε_τον_ιό

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...