Gilles Normand: «Η ηλεκτροκίνηση είναι ταξίδι χωρίς επιστροφή»
Ο Αντιπρόεδρος Ηλεκτρικών Οχημάτων του Groupe Renault αναλύει στο GOCAR τη στρατηγική της εταιρείας
- -
- -
Από τους πρωτοπόρους στην ηλεκτροκίνηση, η Renault μετρά μία δεκαετία εξέλιξης της σχετικής τεχνολογίας. Κάτι που την φέρνει σε ευνοϊκό σημείο ενόψει του “boom” που προδιαγράφεται να γίνει διεθνώς από φέτος και μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια. Η Renault έχει έτοιμη τη δεύτερη γενιά του ΖΟΕ, το best-seller ανάμεσα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα λανσάρει μία σειρά από αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα: το Twingo ZE, τα Captur και Megane plug-in hybrid, το Clio hybrid.
Πιο κατάλληλος άνθρωπος από τον Gilles Normand,
για να μας μιλήσει για τις τεράστιες αλλαγές που φέρνει η
ηλεκτροκίνηση αλλά και τη στρατηγική του Groupe Renault, δεν
υπάρχει. Βρίσκεται στη Renault από το 1988 και μετά από ένα πέρασμα
στη Nissan, επέστρεψε στη γαλλική μάρκα. Εδώ και τρία έτη είναι
Αντιπρόεδρος Ηλεκτρικών Οχημάτων στο Groupe
Renault, ενώ παράλληλα έχει την ευθύνη και για τις
υπηρεσίες κινητικότητας του ομίλου.
Τον συναντήσαμε στο Παρίσι, στην εκδήλωση της Renault, όπου είδαμε από κοντά το αμιγώς ηλεκτρικό Twingo, τα υβριδικά Clio – Captur, το εντυπωσιακό και καινοτόμο ηλεκτρικό πρωτότυπο Morphoz. Ο κ. Morphaz αναφέρθηκε στην τοποθέτηση των «πράσινων» μοντέλων της Renault, στην αδιαμφισβήτητη κυριαρχία των ηλεκτρικών οχημάτων τα επόμενα χρόνια, στο… υπόλοιπο ζωής που έχουν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης και στη λύση για να φορτίσουμε το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο στην πόλη.
Νέα εποχή για την Renault, που δεν αφορά μόνο τα νέα υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα, αλλά και τη νέα δομή της εταιρείας. Καταρχάς τι περιμένετε να σας φέρει το 2020;
Το 2017 είχαμε παρουσιάσει το στρατηγικό μας πλάνο, που προέβλεπε την αύξηση της γκάμας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από 4 σε 8. Η ιδέα ήταν να έχουμε παρουσία σε περισσότερες κατηγορίες. Παρουσιάσαμε πέρυσι το νέο ΖΟΕ, το οποίο αντικαθιστά το πρώτο ηλεκτρικό σε πωλήσεις στην Ευρώπη. Πάντα θεωρούσαμε ότι υπάρχει χώρος για ηλεκτρικό αυτοκίνητο κάτω από το ZOE. Διότι πολλοί δε χρειάζονται την αυτονομία των 400 km που προσφέρει η νέα γενιά του μοντέλου. Έτσι φέτος λανσάρουμε το Twingo ZE, ενώ θα ακολουθήσει ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο από την Dacia.
Επίσης, πολλοί εμπιστεύονται πλέον την αξιοπιστία, την ασφάλεια
και την απόδοση της ηλεκτρικής μας τεχνολογίας, η οποία μετρά 10
χρόνια ζωής. Οπότε θέλουν ένα μεγαλύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο για
να κάνουν ταξίδια. Πάνω λοιπόν από το ZOE, έχουμε εξελίξει από
κοινού με την Nissan μία πλατφόρμα αφιερωμένη 100% στα ηλεκτρικά
αυτοκίνητα, την CMF-EV. Με επίπεδο πάτωμα, με το ηλεκτρικό μοτέρ να
καταλαμβάνει μικρό χώρο, καθώς έχει πιο compact διαστάσεις από έναν
κινητήρα εσωτερικής καύσης, και μεγάλους χώρους για τους επιβάτες.
Κάτι πολύ σημαντικό, διότι αν θέλεις να κάνεις μεγαλύτερα ταξίδια
με το αυτοκίνητο, θα πρέπει να απολαμβάνεις την παραμονή σου μέσα
σε αυτό. Σε αυτή την πλατφόρμα θα βασιστούν δύο μοντέλα τα επόμενα
χρόνια, τα οποία θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιό μας στο Douai,
στη βόρεια Γαλλία. Το πρώτο εξ αυτών θα λανσαριστεί το 2021.
Θεωρείτε ότι το μοτίβο που θα ακολουθήσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυτή τη δεκαετία είναι μικρά 100% ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις στην πόλη και μεγάλα plug-in υβριδικά για τις εκδρομές του Σαββατοκύριακου αλλά και τα μεγάλα ταξίδια;
Ο στόχος είναι να διαθέτεις μία γκάμα τεχνολογιών, ώστε ο πελάτης να επιλέγει την ιδανική με βάση τις ανάγκες του. Σήμερα, οι πελάτες μας λένε «δε χρειάζομαι αυτονομία 400 km για κάθε μέρα». Όσοι επέλεξαν το ΖΟΕ ως το δεύτερο αυτοκίνητό τους, γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι είναι το κύριο αυτοκίνητό τους, αυτό που χρησιμοποιούν κάθε μέρα. Με τη νέα πλατφόρμα θα βελτιωθεί σημαντικά η διαχείριση της ενέργειας και θα είναι εφικτή αυτονομία άνω των 500 km με μία φόρτιση. Οπότε όλοι οι περιορισμοί των σημερινών ηλεκτρικών οχημάτων θα «σβήσουν» με το λανσάρισμα των νέων μοντέλων μας.
Μήπως η ηλεκτροκίνηση έρχεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι περίμεναν τα στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών; Αν η απάντηση είναι «ναι», οφείλεται στις αποφάσεις των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ή στις ανάγκες των πελατών;
Πριν 10 χρόνια, όταν αρχίσαμε να εξελίσσουμε την ηλεκτρική τεχνολογία, θεωρούσαμε ότι είναι κάτι που θα συμβεί αναπόφευκτα. Υπήρχε από τότε μεγάλη ανησυχία για τις εκπομπές CO2, για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, με τις μεταφορές να ευθύνονται σε ένα μεγάλο ποσοστό. Και έπρεπε να βρούμε την λύση. Σήμερα είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια της ηλεκτροκίνησης: η αυτονομία αυξάνεται, το κόστος των μπαταριών μειώνεται, άρα και το συνολικό κόστος του αυτοκινήτου. Όσον αφορά το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας ενός ηλεκτρικού, πλησιάζουμε το αντίστοιχο κόστος ενός αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Θα περάσουμε τη γραμμή το 2021 ή τα αμέσως επόμενα χρόνια. Πλέον δεν είναι πρόβλημα το κόστος αγοράς και χρήσης ενός EV. Επίσης, το δημόσιο δίκτυο φόρτισης αυξάνεται, ενώ όλο και περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες επενδύουν στις σχετικές υποδομές. Όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων σύντομα θα διαθέτουν σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών.
Αν προσθέσουμε όλα τα παραπάνω, τα οποία προέρχονται από την
ανάγκη των πελατών για κινητικότητα, όπως επίσης και από τους
περιορισμούς που θέτουν οι δήμοι για πρόσβαση στο κέντρο των
πόλεων, αλλά και από το κοινό αίσθημα ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα
για να προστατεύσουμε τον πλανήτη, ως συμπέρασμα μπορούμε να πούμε
ότι πλησιάζουμε γρήγορα το σημείο όπου θα συντελεστούν μεγάλες
αλλαγές. Ήδη πέρυσι στην Ευρώπη το 2% των ταξινομήσεων αφορούσε
αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στη Νορβηγία το μερίδιο ήταν πάνω από
το 1/3, στην Ολλανδία 9%, στην Κίνα 4%. Οπότε η απάντηση είναι
«ναι, επιταχύνουμε προς την ηλεκτροκίνηση».
Αν έπρεπε να προβλέψετε πότε θα συντελεστεί το τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης, τι θα απαντούσατε;
Η μετάβαση έχει πολύ δρόμο ακόμη. Σε πολλές περιοχές του πλανήτη οι θερμικοί κινητήρες θα ζήσουν πολλά χρόνια. Θεωρούμε ότι το 2025 το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα φθάσει το 25% και το 2050 το 50%. Οπότε έχουμε ακόμη αρκετές δεκαετίες μέχρι να παύσει η παραγωγή κινητήρων εσωτερικής καύσης. Η τάση όμως είναι ξεκάθαρη και δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε πίσω. Οι πελάτες που στρέφονται προς τα ηλεκτρικά οχήματα δεν θέλουν να επιστρέψουν στα συμβατικά αυτοκίνητα. Είναι ταξίδι χωρίς επιστροφή.
Για να έχεις όμως ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θα πρέπει να διαθέτεις υποδομή φόρτισης στο σπίτι σου. Να μένεις σε μονοκατοικία, όπως π.χ. συμβαίνει στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, όπου σχεδόν όλοι στις πόλεις διαμένουν σε πολυκατοικίες, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και στη Γαλλία, με τα
διαμερίσματα. Οπότε οι πόλεις καλούνται να διαδραματίσουν ένα ρόλο.
Αντί λοιπόν για ένα φορτιστή σε κάθε ιδιωτική θέση πάρκινγκ, η λύση
είναι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης. Αρκετοί δήμοι επενδύουν για να
δημιουργήσουν σχετικό δίκτυο. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι το 80%
του χρόνου φόρτισης του ZOE πρώτης γενιάς γίνεται είτε στο σπίτι
είτε στο γραφείο. Με την αυτονομία του νέου ΖΟΕ, μόλις μία φόρτιση
την εβδομάδα αρκεί και μπορεί να γίνεται στο γραφείο. Μέσω
ταχυφορτιστή 2 ώρες αρκούν για πλήρη φόρτιση. Αν ο φορτιστής είναι
κατειλημμένος, σε δύο ώρες θα είναι ελεύθερος. Μένω σε διαμέρισμα
στο Παρίσι και δεν έχω πρόβλημα να φορτίσω το ηλεκτρικό μου ΖΟΕ στο
γραφείο.