Car sharing: Παρέα είναι καλύτερα & οικονομικότερα

Η εναλλακτική μορφή μετακίνησης που μειώνει το κόστος και... μας φέρνει πιο κοντά

  • -
  • -
Η ιστορία
H ιδέα του "διαδικτυακού κέντρου ωτοστόπ" πρωτοεμφανίστηκε στην Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από μια ομάδα φοιτητών. Η ιδέα ήταν πολύ απλή: Γιατί ένα αυτοκίνητο, σε μια συγκεκριμένη διαδρομή, να μεταφέρει μόνο τον οδηγό του και όχι τρία, τέσσερα ή ακόμη και πέντε άτομα, τα οποία μάλιστα θα μοιράζονταν το κόστος; Το εγχείρημα είχε μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την διάδοσή της σε αρκετές χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιταλία. Στην Ελλάδα, η ιδέα για την δημιουργία του του car-pooling ξεκίνησε στα τέλη του 2004 από μια ομάδα φοιτητών. Το κίνητρο ήταν απλά να προσφέρουν έναν εναλλακτικό και συνάμα τον πιο οικονομικό τρόπο για πραγματοποίηση ταξιδιών από την μια ως την άλλη άκρη της Ελλάδας.

Αν ρίξετε μια ματιά στα αυτοκίνητα που κυκλοφορούνε δίπλα σας στο δρόμο, θα διαπιστώσετε πως στην πλειοψηφία τους μεταφέρουν μόνο τον οδηγό τους. Οι περισσότεροι από εμάς προτιμούμε να πάρουμε το δικό μας αυτοκίνητο για να πάμε κάπου, παρά να συνδυαστούμε με κάποιον γνωστό που πηγαίνει στον ίδιο προορισμό. Είναι ίσως το αίσθημα ελευθερίας που μας δίνει το αυτοκίνητο. Δεν θέλουμε να νιώθουμε εξαρτημένοι από άλλους, ενώ πολλές φορές το κάνουμε επειδή απλώς θέλουμε να οδηγήσουμε.

Η αλήθεια είναι πως με αυτό τον τρόπο επιβαρύνουμε την τσέπη μας, αλλά και το περιβάλλον. Σύμφωνα με έρευνες, αν αυτοί που οδηγούν μόνοι άφηναν το αυτοκίνητό τους μια μέρα την εβδομάδα στο σπίτι, η συμφόρηση στους δρόμους θα μειώνονταν κατά 14%. Είναι βέβαιο πως αν οι περισσότεροι από εμάς συνδυαζόμασταν με κάποιον συνάδελφο, φίλο ή γωστό για να πάμε στην εργασία μας, στην έξοδό μας ή ακόμη και σε ένα ταξίδι, τότε τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά. Π.χ. θα μοιραζόμασταν τα έξοδα και θα απολαμβάναμε τη διαδρομή με παρέα. Το κυριότερο είναι πως θα ρυπαίναμε πολύ λιγότερο το περιβάλλον: λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους, λιγότερες εκπομπές ρύπων. Αλλά και μικρότερο κυκλοφοριακό πρόβλημα, κάτι που με τη σειρά του θα συντελούσε σε ακόμη λιγότερους ρύπους, αφού τα μποτιλιαρίσματα θα ήταν πολύ λιγότερα. Τα οικονομικά οφέλη εκτός από την τσέπη του καθενός μας, θα αφορούσαν και τα κρατικά ταμεία, αφού θα χρειαζόταν να εισάγουμε λιγότερες ποσότητες καυσίμων και να κάνουμε λιγότερα έξοδα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πολλοί βέβαια θα πουν πως, θα ήθελαν πολύ να συνδυαστούν με κάποιον συνάδελφο, φίλο ή γνωστό, αλλά δεν είναι εύκολο να βρεις κάποιον να πηγαίνει στον ίδιο προοροσμό την ίδια ώρα. Η απάντηση ακούει στον όρο car sharing, σε ελεύθερη μετάφραση «συνεπιβατισμός». Μέσω διαδικτυακών τόπων όπως το carpooling.gr ή το sinepivatismos.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με οδηγούς ή επιβάτες που θέλουν να κάνουν την ίδια διαδρομή. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει με τηλέφωνο ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να συνεννοηθείτε για τα σχετικά του ταξιδιού, το χώρο συνάντησης, τα έξοδα, τον χρόνο αναχώρησης κ.λ.π. Εδώ πρέπει επίσης να πούμε πως, η ιδέα του συνεπιβατισμού θεωρητικά θα έπρεπε να 'δουλέψει' ιδανικά μέσα από το twitter, λόγω της αμεσότητας του τελευταίου. Με απλά, άμεσα μηνύματα ενδιαφέροντος για συγκεκριμένες διαδρομές, οι χρήστες του Twitter θα μπορούσαν να επικοινωνούν μεταξύ τους δείχνοντας στην πράξη πως τα social media μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, η προπάθεια που έγινε στο carpoolgr δεν φαίνεται να δούλεψε, δυστυχώς.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...