Πωλήσεις στην Ευρώπη μέχρι το Δεκέμβριο 2009

  • -
  • -

Με οριακές μεταβολές έκλεισε η χρονιά για την αγορά αυτοκινήτου στη Ευρώπη και ιδιαίτερα στην ένωση των 15 κρατών. Βέβαια αυτή η εικόνα είναι πλασματική καθώς η άνοδος κάποιων αγορών ισοσκελίζει τη δραματική πτώση μεγάλων αγορών όπως της Ισπανίας που έκλεισε τη χρονιά στο -18%. Τα κίνητρα που δόθηκαν από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας στήριξαν τις τοπικές αγορές και συγκράτησαν την πτώση. Όμως αρνητικό πρόσημο είχαν αρκετές και μεγάλου μεγέθους αγορές όπως της Ολλανδίας και Σουηδίας, ενώ κάποιες μικρότερες όπως η Ελληνική, Πορτογαλική, Δανέζικη και Φινλανδική ακολούθησαν την πτώση με απώλειες που κυμάνθηκαν από το -11% έως το -35%.

Η Ιρλανδία τη χρονιά που μας πέρασε βίωσε τεράστια οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα η πτώση να αγγίζει το -62%. Το μεγάλο ρεκόρ βέβαια κατέχει η Ισλανδία, η οικονομία της οποίας πέρασε απίστευτες δυσκολίες μετά το σκάνδαλο της πτώχευσης των τραπεζών και η αγορά αυτοκινήτου σημείωσε πτώση 77,6%.

Τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βίωσαν από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα της ύφεσης και συνολικά η πτώση έφτασε στο -25%. Κάποιες μάλιστα αγορές έπεσαν στο -50% σε σχέση με τα περσινά αποτελέσματα, με τις προβλέψεις για το 2010 να μην είναι και τόσο ευοίωνες.

 

 

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...