Back to School με ασφάλεια

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε. Δείτε πως θα εξασφαλίσετε την ασφάλεια στις μετακινήσεις των παιδιών, είτε αυτές γίνονται με αυτοκίνητο, είτε με σχολικό, είτε με τα πόδια

  • -
  • -

“Καλή πρόοδο”, “καλή χρονιά”, “καλή σταδιοδρομία” είναι ευχές που ακούγονται αυτές τις μέρες, τις πρώτες τις σχολικής χρονιάς. Η οποία ξεκίνησε και, μαζί με όλα τα άλλα, σημαίνει περισσότερες μετακινήσεις μικρών και μεγάλων μαθητών, είτε με αυτοκίνητο, είτε με σχολικό, είτε με τα πόδια. Για την ασφάλειά τους κύριοι υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι γονείς. Ας δούμε πως μπορούμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να φροντίσουμε για την ασφάλεια των παιδιών μας:

 

Με αυτοκίνητο

Τα παιδιά πρέπει, όπως και οι μεγάλοι, να είναι πάντα δεμένα με τις ζώνες ασφαλείας, ή στα παιδικά καθίσματα αν είναι πολύ μικρής ηλικίας. Το παιδικό κάθισμα που τοποθετούμε στο αυτοκίνητο πρέπει να πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να αντιστοιχεί στο βάρος και την ηλικία του παιδιού μας. Προσοχή! Δεν αρκεί τα παιδιά να κάθονται σε παιδικό κάθισμα. Πρέπει να είναι σωστά – σφικτά δεμένα. Μελέτες έχουν δείξει πως το 70% των θανάτων και 65% των σοβαρών τραυματισμών μικρών παιδιών θα είχαν αποφευχθεί αν αυτά ήταν σωστά ασφαλισμένα στο παιδικό κάθισμα. Επίσης, φροντίζουμε να έχουμε ενεργοποιήσει τις παιδικές κλειδαριές ασφαλείας στις πίσω πόρτες.

 

ΔΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ

 

Με σχολικό

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, το 7,5% των σχολικών λεωφορείων δεν είναι καθόλου ασφαλή, ενώ το 15% κάθε χρόνο δεν καταφέρνει καν να περάσει τον τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ. Σε κάποιο από αυτά μπορεί να είναι και το παιδί μας. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε εμείς οι γονείς; Πολλά και σημαντικά, είναι η απάντηση:

  • Κάνουμε έναν γρήγορο οπτικό έλεγχο του λεωφορείου. Έχει όλα του τα φώτα; Σε τι κατάσταση είναι τα ελαστικά του; Διαθέτει ζώνες ασφαλείας;
  • Μαθαίνουμε το παιδί μας να χρησιμοποιεί τη ζώνη ασφαλείας στο σχολικό και να μην περιφέρεται ανεξέλεγκτα στην καμπίνα.
  • Βεβαιωνόμαστε πως το παιδί μας φόρεσε ζώνη ασφαλείας πριν ξεκινήσει το σχολικό.
  • Συζητάμε φιλικά μαζί του όταν επιστρέψει και προσπαθούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για την οδηγική συμπεριφορά του οδηγού.
  • Αφιερώνουμε ένα πρωινό και παρακολουθούμε το σχολικό στη διαδρομή του μέχρι το σχολείο για να διαπιστώσουμε πως οδηγεί ο οδηγός.

 

ΔΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

 

Με τα πόδια

Όταν περπατάμε στο δρόμο με το παιδί μας, το “κακό” παραμονεύει παντού και χρειάζεται δευτερόλεπτα για να γίνει. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τα εξής:

  • Μέχρι την ηλικία των 7 περίπου ετών το παιδί δεν κυκλοφορεί ποτέ στο δρόμο χωρίς συνοδεία ενήλικα.
  • Διασχίζουμε ένα δρόμο πάντα από την διάβαση πεζών ή το φανάρι.
  • Τα παιδιά πρέπει να περπατούν πάντα από την εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.
  • Φοράμε στα παιδιά ρούχα με έντονα χρώματα και επιλέγουμε σχολικές τσάντες που να φωσφορίζουν το βράδυ.
  • Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι πως πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Δεν αρκεί να υποδεικνύουμε τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής. Πρέπει να τους εφαρμόζουμε.

 

ΔΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ: ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...