Fiat 127 - Renault 5 - Audi 50: The Supermini connection
Τα supermini γεννήθηκαν για να αποτελέσουν το μοναδικό αυτοκίνητο μιας μικρής οικογένειας και αυτό το ρόλο παίζουν ακόμα και σήμερα με μεγάλη επιτυχία
- -
- -
Σήμερα τα supermini αποτελούν τη πιο δημοφιλή κατηγορία, αφού συνδυάζουν χαρίσματα τα οποία καλύπτουν πλήρως τις σημερινές ανάγκες αυτοκίνησης. Όμως στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν, μιλάμε για την δεκαετία του ’70, ήταν άγνωστα. Μάλιστα απέκτησαν την ονομασία τους γιατί απλά ήταν λίγο πιο μεγάλα από το Mini. Και αυτό από μόνο του λέει πολλά.
Θα πρέπει πάντως να συνδυάσουμε την ύπαρξή τους με νέες
σχεδιαστικές επιλογές και την εξέλιξη όχι μόνο της ίδιας της
τεχνολογίας, αλλά και με σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με το οποίο
πλέον λειτουργούσαν οι γραμμές παραγωγής για υψηλότερη απόδοση, με
τα νούμερα να σκαρφαλώνουν. Άλλωστε το έχουμε αναφέρει πολλές φορές
και θα το πούμε ακόμα μία: Η κίνηση εμπρός δεν επιλέχθηκε ως η
κυρίαρχη πρακτική μόνο για την ευκολία και την ασφαλή οδική
συμπεριφορά που πρόσφερε στον… άσχετο οδηγό, αλλά και γιατί κυρίως
ήταν μια πολύ πιο γρήγορη μέθοδος παραγωγής, αφού όλο το υποσύστημα
κινητήρα/μετάδοση/εμπρός ανάρτηση μπορούσε πλέον να βιδωθεί ως μία
μονάδα στο αυτοφερόμενο πλαίσιο, κάτι που απλοποιούσε σημαντικά την
συναρμολόγηση. Μαζί με αυτό, ακόμα μια τεχνολογική πρακτική βοήθησε
πολύ και αυτή δεν ήταν άλλη από την εν σειρά τοποθέτηση του
κιβωτίου ταχυτήτων, σε συνέχεια του κινητήρα και το διαφορικό πίσω
από αυτό, με την κίνηση να μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς. Μια
επιλογή που ήταν γεωμετρικά «παράκεντρη», αφού ο κινητήρας ήταν
προς τη μια πλευρά και τα ημιαξόνια ήταν ανισομεγέθη. Μια σχεδίαση
που γεννούσε προβλήματα κατά την επιτάχυνση, αφού οι τροχοί
«τραβούσαν» δεξιά-αριστερά. Πρόβλημα που πρακτικά ποτέ δε λύθηκε,
με την εμπρός κίνηση να μην καταφέρει ποτέ να εξυπηρετήσει πολλά
άλογα! Όμως ήταν τόσα πολλά τα πλεονεκτήματα της σχεδίασης αυτής,
όπως οι μεγάλοι εσωτερικοί χώροι, που συνδυάζονταν με χαμηλές τιμές
που αυτά ήταν απλές υποσημειώσεις.
Τα supermini είχαν έρθει για να μείνουν! Ας δούμε όμως τα τρία
σημαντικότερα μοντέλα που ουσιαστικά δημιούργησαν την κατηγορία.
Και μετά, μπορείτε να επιλέξετε αυτό που θεωρείτε σημαντικότερο στο
poll που ακολουθεί παρακάτω.
Fiat 127
Στην ιστορία της αυτοκίνησης οι πρώτοι είναι πάντα πρώτοι και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πολλά αυτοκίνητα με κίνηση εμπρός, το 127 της Fiat ήταν αυτό που σημάδεψε ολόκληρη την δεκαετία του ’70 και πρακτικά γέννησε τα supermini. Το 127 παρουσιάστηκε το 1971 και έζησε μέχρι το 1983 (να σημειώσουμε ότι αρχικά παρουσιάστηκε χωρίς τρίτη πόρτα πίσω), αλλά δεν ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της Fiat με κίνηση εμπρός. Είχε προηγηθεί το Primula της Autobianchi που δοκίμασε τα νερά και την τεχνολογία ενώ ένα χρόνιο πριν (το 1970) είχε παρουσιάσει το 128. Κινητήρες δεν ήταν άλλοι από τους πολύ γνωστούς, με τον αρχαίο 903 με τους 45 ίππους στη βάση, ενώ πιο πάνω μπορούσες να αποκτήσεις τον 1.050 (50 ίππους) και αργότερα στην έκδοση Sport τον 1.3 με 75 ζωντανούς ίππους. Οι αναρτήσεις αποτελούνταν από ΜακΦέρσον εμπρός και πίσω ζούσε το μόνο πρόβλημα του αυτοκινήτου, αφού τα μικρά τριγωνικά ψαλίδια που ενώνονταν με εγκάρσιο φύλλο σούστας δεν πρόσφεραν αρκετή διαδρομή, με αποτέλεσμα ο εσωτερικός τροχός να περνά μεγάλο διάστημα της ζωής του στον αέρα. Το μήκος του αυτοκινήτου έφτανε τα 3,595 μ. με το μεταξόνιο στα 2,225 μ. χαρίζοντας τεράστιους εσωτερικούς χώρους. Όμως για να αποκτήσει δύο ακόμα πόρτες, έπρεπε να μπει στο παιχνίδι η Seat. Δεν ήταν λοιπόν καθόλου τυχαίο που το 1972 πήρε τον τίτλο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς και αποτέλεσε ένα σημαντικό best-seller για τους Ιταλούς.
Renault 5
Δεν ήταν όμως μόνοι τους οι Ιταλοί, πιο δίπλα οι Γάλλοι δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα και το «πεντάρι» έγραψε τη δικιά του ιστορία σχεδιασμένο από το χέρι του Michel Boue. Το αυτοκίνητο με την χαρισματική αισθητική και τους πλαστικούς προφυλακτήρες παρουσιάστηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1971 και άρχισε τη ζωή του την επόμενη χρονιά για να ζήσει μέχρι το 1996 (από το 1985 έως το 1996 ως Supercing και με νέα αρχιτεκτονική), κατακτώντας τον τίτλο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς το 1973. Αρχικά παρουσιάστηκε και αυτό με τρείς μόνο πόρτες και μόνο ως "made in Spain" R7 ακόμα δύο ακόμα. Όμως τεχνολογικά απείχε από την «norma» που ήθελε τον κινητήρα εγκάρσια εμπρός ακλουθώντας την πρακτική της Renault με τον κινητήρα κατά τον διαμήκη άξονα και το κιβώτιο ταχυτήτων πριν από αυτό, όπως στα R4 και R16. Μάλιστα τα πρώτα αυτοκίνητα είχαν το μοχλό ταχυτήτων να… φυτρώνει από το πίνακα οργάνων, πριν μεταφερθεί στο πάτωμα στο πάτωμα το 1973. Οι κινητήρες και εδώ ήταν οι γνωστοί από τον 845 πριν περάσουμε στους 956, 1.108, 1.289 και 1.397. Όσο για τις αναρτήσεις, αυτές αποτελούνταν από διπλά ψαλίδια εμπρός και υστερούντες βραχίονες πίσω με διαμήκεις ράβδους στρέψης που πρόσφεραν μεγάλες διαδρομές και τρομερή άνεση. Το μήκος του έφτανε τα 3,521 μ. και το μεταξόνιο ήταν πλούσιο στα 2,419 μ. Ήταν τέτοια η επιτυχία του, που πολύ αμφιβάλουμε αν η Renault θα υπήρχε σήμερα χωρίς το «πεντάρι»!
Audi 50 / VW Polo
To Typ 86 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν το αρχέτυπο supermini και όχι χωρίς καλό λόγο. Σχεδιάστηκε από τον Claus Luthe και οι γραμμές του ήταν πολύ ώριμες και πολύ γερμανικές. Θα πρέπει πάντως να αναφέρουμε ότι σαν Audi 50, που παρουσιάστηκε το 1974 (έζησε μέχρι το 1978) δεν αποτέλεσε μια μεγάλη εμπορική επιτυχία, αφού πούλησε μόλις 180.812 αντίτυπα και πέρασε στην ιστορία γρήγορα, όταν η διοίκηση αποφάσισε ότι η Audi θα έπρεπε να περιοριστεί στις πιο μεγάλες κατηγορίες. Αντίθετα ως Polo, έγραψε ιστορία και σήμερα βρισκόμαστε στην πέμπτη του γενιά. Η Audi να θυμίσουμε βέβαια ότι επανήλθε στην κατηγορία το 1999 με το αλουμινένιο Α2 (έζησε έως το 2005) και πρόσφατα με το Α1. Σαν το αρχέτυπο supermini, διέθετε κινητήρα εγκάρσια εμπρός και οι αναρτήσεις αποτελούνταν από ΜακΦέρσον εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, μια πρακτική την οποία τελικά αντέγραψαν όλοι. Οι κινητήρες και εδώ ήταν οι γνωστοί με τον μικρότερο στα 895 κ.εκατ και ακολουθούσαν ακόμα δύο στα 1.093 και 1.272. Τέλος για λόγους σύγκρισης να αναφέρουμε ότι το μήκος του έπιανε τα 3,510 μ. και το μετατρόχιο τα 2,335 μ.