Formula 1: Γιατί όλοι οι οδηγοί κλείνουν τα μάτια τους στο ίδιο σημείο της πίστας;

Όταν ένα μονοθέσιο κινείται με ταχύτητες άνω των 320 km/h ένα στιγμιαίο βλεφάρισμα μεταφράζεται σε δεκάδες μέτρα που καλύπτονται «τυφλά».

  • -
  • -

Το βλεφάρισμα των ματιών αποτελεί μία από τις διαδικασίες που κάνει το σώμα μας χιλιάδες φορές μέσα στην μέρα αυτόματα, αλλά μπορεί να μην το καταλάβουμε και ποτέ. Είναι κάτι τόσο φυσικό και στιγμιαίο που ποτέ δεν το παρατηρούμε. Ωστόσο, για έναν οδηγό της Formula 1 που μπορεί να κινείται με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 330 km/h, κάθε βλεφάρισμα μπορεί να μεταφραστεί σε σχεδόν 15 μέτρα για τα οποία το όχημα πηγαίνει στα τυφλά.

Δεδομένου ότι μία μέση συχνότητα πραγματοποίησης αυτής της διαδικασίας είναι περίπου 17 φορές το λεπτό, αυτό σημαίνει πως ένας οδηγός μπορεί να χάσει έως και 255 μέτρα ανά λεπτό, λόγω του ότι απλώς ανοιγοκλείνει τα μάτια του.

f1

Εύλογα αναρωτιέται κάποιος πώς διαχειρίζονται οι οδηγοί κάτι τέτοιο, όταν ακόμη και το παραμικρό λάθος εντός πίστας μπορεί να κοστίσει από μια θέση, μέχρι και... τη ζωή τους. Φαίνεται όμως ότι οι οδηγοί αγώνων ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους σε συγκεκριμένα σημεία της πίστας, σε κάθε γύρο. Στόχος είναι φυσικά να διαλέγουν το λιγότερο επικίνδυνο μέρος για να «πάρουν» τα μάτια τους από το δρόμο.

Η παραπάνω ανακάλυψη έγινε από τον επιστήμονα Ryota Nishizono και τους συνεργάτες του. Ο Nishizono, από το NTT Communication Science Laboratories του Atsugi της Ιαπωνίας, είναι πρώην επαγγελματίας ποδηλάτης, επομένως έχει κάποια εμπειρία στην αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ ταχύτητας και βλεφαρίσματος. Παρατήρησε ότι υπήρχε ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία σχετικά με τη συμπεριφορά των ανθρώπων στο βλεφάρισμα, παρά το γεγονός ότι κάτω από ακραίες συνθήκες όπως οι αγώνες αυτοκινήτου ή η αγωνιστική ποδηλασία «ένα μικρό λάθος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πολύ επικίνδυνο ατύχημα», σύμφωνα με τον Nishizono.

Δείτε ακόμη: H Honda επιστρέφει στην F1 - αλλά όχι με τη Red Bull!

Η σχέση του κλεισίματος των ματιών με τις οδηγικές απαιτήσεις

Για να ανακαλύψει τι συμβαίνει πραγματικά, ο Nishizono συνεργάστηκε με μια ιαπωνική ομάδα μονοθεσίων και αφού τοποθέτησε eye trackers στα κράνη τριών οδηγών, τους έβαλε να οδηγήσουν σε τρεις πίστες παγκόσμιων προδιαγραφών για συνολικά 304 γύρους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι οδηγοί δεν ανοιγοκλείνουν καθόλου τα μάτια τους σε σημεία που χρειάζονται προσοχή, όπως είναι εκεί να στα οποία αλλάζουν ταχύτητα ή στρίβουν, αλλά περιμένουν μέχρι να βρεθούν σε κάποιο πιο ασφαλές σημείο, όπως είναι οι ευθείες.

Φαίνεται ότι το βλεφάρισμα από έναν οδηγό αγώνων δεν γίνεται ανεπαίσθητα, όπως στη δική μας καθημερινότητα, αλλά σχεδόν συνειδητά, σε πολύ συγκεκριμένα σημεία της πίστας, στα οποία οι οδηγικές απαιτήσεις είναι μικρές. Έτσι, η ομάδα του Nishizono πλέον μπόρεσε να προβλέψει με αρκετή ακρίβεια τα σημεία που κάθε οδηγός θα έκλεινε τα μάτια του, κατά τη διάρκεια του γύρου!

Εσείς είχατε σκεφτεί ποτέ ότι ακόμη και μία τόσο απλή διαδικασία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο ή το θεωρείτε κάτι ανεπαίσθητο;

Πηγή: Science News

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...